ΕΛΛΑΔΑ

Καπραβέλος στο Newsbomb.gr: Το τείχος ανοσίας θα έρθει τέλη καλοκαιριού – Τώρα τι κάνουμε;

Καπραβέλος στο Newsbomb.gr: Το τείχος ανοσίας θα έρθει τέλη καλοκαιριού – Τώρα τι κάνουμε;

Κορονοϊός - Όλες οι ειδήσειςΥπομονή θα πρέπει να κάνουμε μέχρι το τέλος καλοκαιρού, ώστε να επιτευχθεί η πολυπόθητη ανοσία,  σύμφωνα με όσα δήλωσε στο Newsbomb.gr, ο Νίκος Καπραβέλος, διευθυντής ΜΕΘ του «Παπανικολάου» στη Θεσσαλονίκη – «Από τους νέους ανθρώπους που μιλάμε, που καλούνται τώρα να εμβολιαστούν βλέπουμε σκεπτικισμό ως προς το εμβόλιο και αυτό το δείχνουν και οι αριθμοί. Αν δεν προχωρήσουν οι εμβολισμοί το τείχος ανοσίας θα καθυστερήσει», επεσήμανε ο κ. Καπραβέλος

«Τα στοιχεία λένε ότι ο πληθυσμός άνω των 30 είναι περίπου 1,5 εκατ. Οι 100.000 – 150.000 που έκλεισαν ραντεβού είναι πολύ λίγοι. Πρέπει να πεισθούν οι νέοι να εμβολιαστούν. Όμως με κινήσεις όπως το “απυρόβλητο της επιτροπής” ή τα όσα ακούγονται για το AstraZeneca για τα οποία δεν συμφωνώ και αφορούν πολιτικές σκοπιμότητες ο κόσμος φοβάται».

Τα παραπάνω ανέφερε ο Νίκος Καπραβέλος, διευθυντής ΜΕΘ του «Παπανικολάου» στη Θεσσαλονίκη μιλώντας στο Newsbomb.gr σχετικά με την επίτευξης του περιβόητου τείχους ανοσίας.

Και πρόσθεσε: «η ανοσία αν έρθει από τα εμβόλια θα είναι στο τέλος του καλοκαιριού. Το θέμα είναι τώρα τι κάνουμε. Από αυτά που βλέπουμε είναι μεγάλος ο φόβος κατά την άποψη μου για “έκρηξη” κρουσμάτων μέσα στο 3ο κύμα που διανύουμε. Επιπλέον η αποκλιμάκωση δεν έχει έρθει ακόμα. Ο Μάιος και ο Ιούνιος θα είναι δύσκολοι μήνες».

Η κατάσταση στη Θεσσαλονίκη

«Σήμερα έκανε σύσκεψη η 3η ΥΠΕ Μακεδονίας και αποφασίστηκε παρά το γεγονός ότι δεν υπάρχει προσωπικό να χρησιμοποιηθούν και οι 18 νέες κλίνες ΜΕΘ που παραχωρήθηκαν πρόσφατα στο νοσοκομείο Παπανικολάου. Η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη. Τα κρεβάτια με ασθενείς Covid είναι γεμάτα. Μόνο στην τελευταία μας εφημερία είχαμε 72 εισαγωγές με πολύ σοβαρά περιστατικά. Φοβόμαστε ότι αν αυτό επαναληφθεί και τη Μεγάλη Παρασκευή τότε δεν θα έχουμε που να τους βάλουμε».

Στις 15 Μαΐου ξεκινούν οι εμβολιασμοί στο σπίτι

Στην εθνική επιχείρηση εμβολιασμών «Ελευθερία» για το πώς εξελίσσονται οι εμβολιασμοί με το εμβόλιο της AstraZeneca, αλλά για το και πώς θα ξεκινήσει η διαδικασία του εμβολιασμού κατ' οίκον με το εμβόλιο της Johnson & Johnson μίλησε ο υπουργός επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης.

Μέχρι αυτή την ώρα όπως σημείωσε μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ, έχουν κλείσει ραντεβού για εμβολιασμό περίπου 44.000 πολίτες ηλικίας 40 έως 44 ετών, με την πλατφόρμα να βρίσκεται μόλις μερικές ώρες ανοικτή, ενώ 500 από αυτούς έχουν ήδη εμβολιαστεί από το πρωί της Μεγάλης Πέμπτης, με το εμβόλιο της AstraZeneca.

Αναφορικά με την ηλικιακή ομάδα 30-39, ο κ. Γεραπετρίτης ανέφερε ότι έχουν εγγραφεί περίπου 120.000 πολίτες, ενώ πάνω από 5.000 έχουν ήδη εμβολιαστεί. ο υπουργός Επικρατείας ανακοίνωσε ότι οι συμπολίτες μας θα αρχίσουν να εμβολιάζονται στα σπίτια τους από τις 15 Μαΐου, με το μονοδοσικό εμβόλιο της Johnson & Johnson
με το οποίο θα υπάρχει επάρκεια.

Μιλώντας για την μερική άρση των μέτρων του lockdown κ. Γεραπετρίτης τόνισε ότι η διατήρηση του SMS για λίγες ήμερες ακόμη, όπως και ο περιορισμός στην κυκλοφορία κατά τις νυχτερινές ώρες, έχει και μια συμβολική σημασία, αλλά και μια παιδαγωγική ιδιότητα. «Οτιδήποτε ανοίγεις είναι πιο δύσκολη άσκηση απ’ οτιδήποτε κλείνεις (…) Το να ανοίγεις είναι μια εύκολη πολιτικά απόφαση, αλλά τεχνικά δύσκολη» σημείωσε.

5 εκατ. εμβολιασμένοι μέχρι τέλος Μαΐου

Στην πορεία της συνέντευξης, ο υπουργός υπογράμμισε τα «ισχυρά όπλα» που διαθέτουμε πλέον, όπως είναι ο εμβολιασμός, που «προχωρεί με φοβερούς ρυθμούς, σε λίγο έχουμε 1.500 εμβολιαστικά κέντρα από τον αρχικό μας υπολογισμό για 1.100 κέντρα.

Μέχρι τέλος Μαΐου έχουμε βάλει στόχο να έχουμε 5 εκατ. (εμβολιασμένους), άρα πλησιάζουμε προς το 50% των εμβολιασμένων με μία δόση. Θα είναι ένας επαρκέστατος όρος για να μπορέσουμε να ανακτήσουμε την ελευθερία μας», σημείωσε με έμφαση. Ωστόσο, «πρέπει να κάνουμε λίγο ακόμη υπομονή, αυτοσυγκράτηση, προσοχή», ζήτησε κλείνοντας τη σχετική απάντηση.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Κορονοϊός: Μεγάλες προσδοκίες από το φάρμακο που έρχεται από το Ισραήλ - Ξεκινούν κλινικές δοκιμές

Ροή Ειδήσεων