ΕΛΛΑΔΑ

Αγανάκτηση σε 2.000 επαγγελματίες του ιπποδρόμου - Γιατί παραμένει κλειστός, ενώ ανοίγουν τα πάντα;

Αγανάκτηση σε 2.000 επαγγελματίες του ιπποδρόμου - Γιατί παραμένει κλειστός, ενώ ανοίγουν τα πάντα;

Κραυγή απόγνωσης από την ιπποδρομιακή κοινότητα προς του λοιμωξιολόγους: Ανοίξτε τώρα το Μαρκόπουλο! Παγκόσμια πρωτοτυπία η απαγόρευση διεξαγωγής ιπποδρομιών, όταν όλα τα ιπποδρόμια παγκοσμίως είναι ανοικτά.

Κραυγή απόγνωσης από την ιπποδρομιακή κοινότητα η οποία ζητά από τους λοιμωξιολόγους να ανάψουν το άμεσα πράσινο φως και να ξεκινήσει η ιπποδρομιακή δραστηριότητα στο Μαρκόπουλο.

Με επιστολές και υπομνήματα στους συναρμόδιους Υπουργούς και του λοιμωξιολόγους, ζητούν να εφαρμοστεί ό,τι ακριβώς ό,τι εφαρμόζεται παγκοσμίως σε όλα τα ιπποδρόμια που είναι ανοικτά και διεξάγονται κανονικά οι ιπποδρομίες: αγώνες υγειονομικά θωρακισμένοι, κεκλεισμένων των θυρών, με αυστηρούς ελέγχους και εφαρμογή των πρωτοκόλλων που έχει ήδη εγκρίνει το Υπουργείο Υγείας και η Γενική Γραμματεία Αθλητισμού.

Το κωμικοτραγικό της υπόθεσης είναι ότι την ίδια ώρα που συζητείται το πώς θα ανοίξουν οι παραλίες… δεν μπαίνει καν στο τραπέζι της συζήτησης η διεξαγωγή των ιπποδρομιών σε ανοικτές εγκαταστάσεις 1.000.000 τετραγωνικών μέτρων.

Τα ερωτήματα που θέτουν οι 2.000 επαγγελματίες του κλάδου οι οποίοι βρίσκονται στην κυριολεξία στο όριο της εξαθλίωσης είναι αμείλικτα:

  • Πως είναι δυνατόν να θεωρεί κάποιος ότι είναι «επικίνδυνα» 1.000.000 τετραγωνικά μέτρα ανοικτών εγκαταστάσεων;
  • Με ποια επιστημονικά κριτήρια επιβεβαιώνεται ότι υπάρχει κίνδυνός;
  • Πως είναι δυνατόν να «μολυνθεί» κάποιος όταν οι κούρσες διεξάγονται κεκλεισμένων των θυρών σε αχανείς εκτάσεις;
  • Πως είναι δυνατόν να μην ανάβουν οι λοιμοξιολόγοι το πράσινο φως στο ήδη εγκεκριμένο υγειονομικό πρωτόκολλο από το Υπουργείο Υγείας και τη Γραμματεία Αθλητισμού;

Φίλιππος Ένωση: «Οι ελληνικές ιπποδρομίες οδηγούνται σε τέλμα και οι επαγγελματίες του κλάδου στην ανέχεια»

Η Φίλιππος Ένωση Ελλάδος (ΦΕΕ) στην επιστολή της προς τον Υπουργό Υγείας, Βασίλη Κικίλια, τον Υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας & Διαχείρισης Κρίσεων, Νικόλαο Χαρδαλιά, τον Γ.Γ. Δημόσιας Υγείας – Πρόεδρο Εθνικής Επιτροπής Προστασίας της Δημόσιας Υγείας έναντι του κορωνοϊού COVID-19, Παναγιώτη Πρεζεράκο, τον Γ. Γ. Αθλητισμού, Γεώργιο Μαυρωτά και την Επιτροπή των λοιμωξιολόγων, είναι σαφέστατη.

Όπως επισημαίνει, ενώ ανοίγουν όλες οι άλλες δραστηριότητες, για άγνωστο λόγο, δεν έχει ληφθεί ακόμη απόφαση επανεκκίνησης των ιπποδρομιών, που είναι η πλέον ασφαλής και ελεγχόμενη δραστηριότητα.

Η επιστολή της ΦΕΕ

Θέμα: Επανεκκίνηση ιπποδρομιακής δραστηριότητας

Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,

«Ως εκπρόσωποι της Φιλίππου Ενώσεως Ελλάδος (ΦΕΕ), της επιβλέπουσας Αρχής των Ελληνικών Ιπποδρομιών και μέλους της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Ιπποδρομιακών Αρχών, είμαστε υποχρεωμένοι να σας μεταφέρουμε την αγανάκτηση που κυριαρχεί στον ιπποδρομιακό κλάδο, για το γεγονός ότι το αίτημα για την επανέναρξη των ελληνικών ιπποδρομιών αγνοείται συστηματικά από τα μέλη της Επιτροπής Αντιμετώπισης Εκτάκτων Συμβάντων Δημόσιας Υγείας από Λοιμογόνους Παράγοντες.

Συγκεκριμένα, ενημερωθήκαμε δια του Τύπου ότι η κεκλεισμένων των θυρών επανεκκίνηση των ιπποδρομιών παραπέμφθηκε στις καλένδες, με άγνωστο ορίζοντα, παρότι το ζήτημα τέθηκε εκ νέου στα μέλη της Επιτροπής, κατά τη συνεδρίαση της 26ης Απριλίου 2021. Διαπιστώνεται, λοιπόν, ότι αγνοήθηκε για μια ακόμη φορά ένα ζήτημα που αφορά άμεσα 2.000 οικογένειες, οι οποίες βιοπορίζονται από τις ελληνικές ιπποδρομίες.

Υπό τις παρούσες συνθήκες, οι ελληνικές ιπποδρομίες οδηγούνται σε τέλμα και οι επαγγελματίες του κλάδου (αναβάτες, προπονητές, σταβλίτες κ.ά.) στην ανέχεια. Αυτό δεν είναι υπερβολή, καθώς από το πρώτο lockdown του 2020, μέχρι σήμερα, δεν έχουν διεξαχθεί ιπποδρομίες για περισσότερους από 9 μήνες συνολικά. Ως συνέπεια, ιδιοκτήτες ίππων απομακρύνονται από τον ιππόδρομο, ο ιππικός πληθυσμός μειώνεται, ενώ έχει συρρικνωθεί δραματικά το εισόδημα των επαγγελματιών του χώρου, για τους οποίους δεν προβλέπονται μέτρα στήριξης, όπως συμβαίνει σε άλλους κλάδους. Ταυτόχρονα, στη ΦΕΕ γινόμαστε καθημερινά αποδέκτες συνεχών διαμαρτυριών και αντιδράσεων από το σύνολο της ιπποδρομιακής κοινότητας.

Σε κάθε περίπτωση, δεν μπορεί να γίνει κατανοητό γιατί δεν εγκρίνεται η επανέναρξη των ιπποδρομιών. Για τη διοργάνωση των ιπποδρομιών έχει καταρτιστεί ολοκληρωμένο υγειονομικό πρωτόκολλο, που αναγνωρίζεται ως πλήρες και εμπεριστατωμένο από τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού και την αρμόδια Υγειονομική Επιστημονική Επιτροπή, βάσει της από 12.04.2021 επιστολής προς τη ΦΕΕ. Πέραν της κεκλεισμένων των θυρών διεξαγωγής ιπποδρομιών, το πρωτόκολλο περιλαμβάνει μέτρα όπως, ειδική άδεια εισόδου στον ιππόδρομο μόνο σε έχοντες εργασία, υποχρεωτικό τεστ COVID στους αναβάτες ως προϋπόθεση συμμετοχής στις ιπποδρομίες κ.ά. Μάλιστα, τα μέτρα αυτά είχαν τηρηθεί με ιδιαίτερη προσήλωση και επιτυχία την περίοδο που διεξάγονταν ιπποδρομίες, δηλαδή από το καλοκαίρι του 2020 έως το lockdown του Νοεμβρίου.

Επιπλέον, οι ιπποδρομίες είναι μια δραστηριότητα χαμηλού ρίσκου, δεδομένου ότι διεξάγονται σε ανοικτό και μεγάλο εξωτερικό χώρο και έτσι διασφαλίζεται η τήρηση των απαραίτητων αποστάσεων μεταξύ των συμμετεχόντων, οι οποίοι είναι ούτως ή άλλως συγκεκριμένοι και περιορισμένοι σε αριθμό. Ειλικρινά, προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι απαγορεύεται η διοργάνωση ιπποδρομιών, όταν έχει ήδη ξεκινήσει ξανά η δραστηριότητα αθλημάτων που διεξάγονται σε κλειστούς χώρους (π.χ. μπάσκετ, βόλεϊ, χάντμπολ), ενώ πρόσφατα δόθηκε το πράσινο φως για τη διεξαγωγή αγώνων ιππασίας.

Τέλος, πρέπει να σημειωθεί ότι στις περισσότερες χώρες ανά την Ευρώπη, σε πολλές από τις οποίες τα επιδημιολογικά δεδομένα ήταν εξαιρετικά επιβαρυμένα και σαφώς πιο δυσμενή σε σχέση με τη χώρα μας, οι ιπποδρομίες είτε δεν διακόπηκαν ποτέ, είτε ήταν από τις πρώτες δραστηριότητες που ξεκίνησαν μετά τα αρχικά lockdown. Ενδεικτικά, στις σκανδιναβικές χώρες, οι ιπποδρομίες διεξάγονται κανονικά από τον Απρίλιο του 2020, ενώ σε Γαλλία και Γερμανία, η ιπποδρομιακή δραστηριότητα ξεκίνησε ξανά στις αρχές Μαΐου του 2020 και δεν διακόπηκε ούτε όταν ανακοινώθηκαν νέα lockdown κατά τη διάρκεια του τελευταίου έτους.

Αδυνατούμε, λοιπόν, να αντιληφθούμε για ποιο λόγο η Ελλάδα είναι η μοναδική χώρα που οι ιπποδρομίες υφίστανται τόσο σκληρή (σχεδόν τιμωρητική, θα έλεγε κανείς) αντιμετώπιση από τα αρμόδια όργανα λήψης αποφάσεων – πόσο μάλλον όταν έχει αποδειχθεί στην πράξη ότι τα υγειονομικά μέτρα τηρούνται απαρέγκλιτα και η υγεία και η ασφάλεια αποτελούν πρώτιστο μέλημα για τη διοργάνωση των ιπποδρομιακών συγκεντρώσεων.

Βάσει των παραπάνω, σας καλούμε να αφουγκραστείτε την απόγνωση όλων όσοι εμπλέκονται στις ιπποδρομίες και αιτούμαστε να επανεξεταστεί άμεσα η στάση της Επιτροπής Αντιμετώπισης Εκτάκτων Συμβάντων Δημόσιας Υγείας από Λοιμογόνους Παράγοντες ως προς την επανεκκίνηση των ιπποδρομιακών συγκεντρώσεων. Κάθε μέρα που περνάει χωρίς απόφαση από την Επιτροπή, αποτελεί βόμβα στα θεμέλια της ελληνικής ιπποδρομιακής δραστηριότητας, που απειλεί την επιβίωση εκατοντάδων επαγγελματιών και των οικογενειών τους».

Με εκτίμηση,

Για την Φ.Ε.Ε.

H Πρόεδρος Δ.Σ.

ΑΣΠΑΣΙΑ -ΛΙΝΑ ΡΑΛΛΗ-ΜΑΥΡΟΜΙΧΑΛΗ

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Σπύρος Παπαδόπουλος: «Τέλος» για την εκπομπή «Στην υγειά μας ρε παιδιά» μετά από 17 χρόνια

Ροή Ειδήσεων