ΕΛΛΑΔΑ

Εμβολιασμοί: Στόχος τα 5,5 εκατ. «τσιμπήματα» μέχρι τέλος Μαΐου - Ανοίγει η πλατφόρμα για τους 40-44

Εμβολιασμοί: Στόχος τα 5,5 εκατ. «τσιμπήματα» μέχρι τέλος Μαΐου - Ανοίγει η πλατφόρμα για τους 40-44

Ανεβάζει κι άλλο τις στροφές το εθνικό σχέδιο εμβολιασμών για να χτιστεί το πολυπόθητο τοίχος ανοσίας

Με γοργούς ρυθμούς και εντός του χρονοδιαγράμματος συνεχίζεται η επιχείρηση «Ελευθερία». Είναι χαρακτηριστικό πως μέχρι το βράδυ της Τρίτης (18/5) είχαν πραγματοποιηθεί σε όλη την χώρα 108.361 «τσιμπήματα», αριθμός που μαρτυρά την εντατική προσπάθεια για το χτίσιμο του λεγόμενου τοίχους της ανοσίας. Ο στόχος βρίσκεται στους 5,5 εκατ. εμβολιασμούς μέχρι τα τέλη Μαΐου.

Από την πλευρά του ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, τόνισε χθες ότι μέχρι αυτή την ώρα έχουν πραγματοποιηθεί 4 εκατ. εμβολιασμοί και οι μισοί περίπου από αυτούς αφορούν την χορήγηση μόνο της πρώτης δόσης (27% του πληθυσμού και 15,5% και με τις δυο δόσεις).

Ο Βασίλης Κικίλιας τόνισε ότι μέχρι τις 31 Μαΐου αναμένεται να έχουν πραγματοποιηθεί περισσότεροι από 5,6 εκατ. εμβολιασμοί και περισσότεροι από 3,5 εκατ. συμπολίτες μας θα έχουν κάνει τουλάχιστον μια δόση του εμβολίου, δηλαδή το 34%.

Ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας του Υπουργείου Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέου αποτύπωσε και με αριθμούς την πορεία των εμβολιασμών σημειώνοντας «από την πρώτη μέρα που ξεκινήσαμε έχουν πραγματοποιηθεί 4.377.000 εμβολιασμοί. Σχεδόν 2.817.000 πολίτες έχουν εμβολιαστεί τουλάχιστον με μια δόση, ποσοστό που αντιστοιχεί σε 26,8% και περισσότερο από 1.615.000 πολίτες έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους, ποσοστό που αντιστοιχεί σε 15,4%».

«Λειτουργούν 1.515 εμβολιαστικά κέντρα τα οποία το επόμενο διάστημα αναμένεται να αυξηθούν, καθώς θα προστεθούν και του ιδιωτικού τομέα, που μέχρι τώρα έχουν δηλώσει συμμετοχή περίπου 300».

Οι πρώτοι υποχρεωτικοί εμβολιασμοί

Υποχρεωτικός καθίσταται πλέον ο εμβολιασμός των πυροσβεστών που υπηρετούν στις ΕΜΑΚ, σύμφωνα με έγγραφο που υπογράφει ο Αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος Αντιστράτηγος, Στέφανος Κολoκούρης.

Ανώτατος αξιωματικός του Σώματος που ρωτήθηκε σχετικά διευκρίνισε ότι η ΕΜΑΚ ως ειδική υπηρεσία συμμετέχει στον ευρωπαϊκό μηχανισμό πολιτικής προστασίας και ως εκ τούτου οφείλει ανά πάσα στιγμή να είναι έτοιμη να συμμετάσχει -κατόπιν αιτήματος της Ε.Ε. σε επιχειρήσεις διάσωσης σε όλο των κόσμο.

Το προσωπικό της οφείλει να είναι εμβολιασμένο τόσο για κορονοϊό όσο και για άλλες μεταδοτικές ασθένειες προκειμένου να είναι σε θέση να ανταποκριθεί στα καθήκοντά του, ενώ όσοι δεν θελήσουν να εμβολιαστούν θα μετακινηθούν σε άλλη υπηρεσία της Π.Υ.

Ανοίγει η πλατφόρμα για τους 40-44

Σημειώνεται ότι την Παρασκευή (21/5) ανοίγει η πλατφόρμα για εμβολιασμούς στην ομάδα 40-44 ετών με όλα τα διαθέσιμα εμβόλια (AstraZeneca, Pfizer, Johnson & Johnson, Moderna).

«Ανάλογα με το πως θα κινηθεί το κλείσιμο των ραντεβού και οι παραδόσεις το επόμενο χρονικό διάστημα θα ανακοινώσουμε και το άνοιγμα των άλλων ηλικιακών ομάδων ανά πενταετία για τους 35-39 και 30-34» είχε πει ο Μάριος Θεμιστοκλέους.

Το χρονοδιάγραμμα παραδόσεων:

  • Από την Pfizer αναμένονται 1.860.000 δόσεις
  • Από την εταιρεία Moderna 308.000 δόσεις
  • Από την εταιρεία Johnson & Johnson 152.000 δόσεις
  • Η εταιρεία AstraΖeneca έχει επιβεβαιώσει 348.000 δόσεις και 450.000 τον Ιούνιο.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Συντάξεις: «Σβήνει» η προσωπική διαφορά - Ποιοι συνταξιούχοι και πότε θα δουν αυξήσεις