ΕΛΛΑΔΑ

Στη δίνη των θυελλωδών ανέμων η Μυτιλήνη – Αναφορές για πτώσεις δέντρων

Στη δίνη των θυελλωδών ανέμων η Μυτιλήνη – Αναφορές για πτώσεις δέντρων

Από το πρωί η Πυροσβεστική Υπηρεσία Μυτιλήνης δέχεται αναφορές για προβλήματα.

Θυελλώδεις δυτικοί βορειοδυτικοί ανέμοι πνέουν από το πρωί στη Μυτιλήνη, σε συνδυασμό με σποραδικές καταιγίδες. Λόγω της έντασης των ανέμων αντικείμενα παρασύρθηκαν, ενώ έσπασαν δέντρα με αποτέλεσμα να διακοπεί η κυκλοφορία σε ορισμένα σημεία του οδικού δικτύου.

Από το πρωί η Πυροσβεστική Υπηρεσία Μυτιλήνης δέχεται αναφορές για προβλήματα. Λόγω πτώσης δέντρων προβλήματα υπάρχουν στο οδικό δίκτυο Παρακοίλων Καλλονής, στον Παπάδο της Γέρας, στον Λεπέτυμνο, στην Καλλονή και αλλού. Σπεύδει στα σημεία η Πυροσβεστική, ενώ συνεχίζονται οι αναφορές για προβλήματα.

Στο Λεκανοπέδιο Καλλονής σημειώθηκαν πτώσεις δέντρων. Όπως είπε στην ΕΡΤ Αιγαίου ο αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας Ανδρέας Αξής «δέντρα έχουν πέσει σε πολλά σημεία μέσα στην Καλλονή, κλειστός ο δρόμος προς τα Δάφια, η κίνηση γίνεται από το γήπεδο. Επίσης πτώσεις δέντρων σημειώνονται στο κέντρο της Καλλονής, στο δρόμο προς Σκάλα, αλλά και στα χωριά Κάπη, Ανεμώτια , στον παραλιακό της Πέτρας μέχρι και τον Γαβαθά. Επικοινωνία με τος διευθύνσεις εκπαίδευσης για να μείνουν κλειστά τα σχολεία όπου δεν υπάρχει πρόσβαση».

Όλα τα μηχανήματα του δήμου βρίσκονται στο δρόμο για να αποκαταστήσουν τις ζημιές. Πολλά προβλήματα και σε σκεπές σπιτιών.

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (www.civilprotection.gr) του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις περιφέρειες και τους δήμους της χώρας, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας, προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τις επιπτώσεις από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.

Παράλληλα, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, μεριμνώντας για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας από κινδύνους που προέρχονται από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.

Ειδικότερα, σε περιοχές όπου προβλέπεται η εκδήλωση έντονων βροχοπτώσεων, καταιγίδων ή θυελλωδών ανέμων:

-Να ασφαλίσουν αντικείμενα τα οποία αν παρασυρθούν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα ενδέχεται να προκαλέσουν καταστροφές ή τραυματισμούς.

-Να βεβαιωθούν ότι τα λούκια και οι υδρορροές των κατοικιών δεν είναι φραγμένα και λειτουργούν κανονικά.

-Να αποφεύγουν να διασχίζουν χειμάρρους και ρέματα, πεζή ή με όχημα, κατά τη διάρκεια καταιγίδων και βροχοπτώσεων, αλλά και για αρκετές ώρες μετά το τέλος της εκδήλωσής τους

-Να αποφεύγουν τις εργασίες υπαίθρου και δραστηριότητες σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των έντονων καιρικών φαινομένων (κίνδυνος από πτώσεις κεραυνών).

-Να προφυλαχτούν αμέσως κατά τη διάρκεια μιας χαλαζόπτωσης. Να καταφύγουν σε κτίριο ή σε αυτοκίνητο και να μην εγκαταλείπουν τον ασφαλή χώρο, παρά μόνο όταν βεβαιωθούν ότι η καταιγίδα πέρασε. Η χαλαζόπτωση μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνη και για τα ζώα.

-Να αποφύγουν τη διέλευση κάτω από μεγάλα δέντρα, κάτω από αναρτημένες πινακίδες και γενικά από περιοχές, όπου ελαφρά αντικείμενα (π.χ. γλάστρες, σπασμένα τζάμια κλπ.) μπορεί να αποκολληθούν και να πέσουν στο έδαφος (π.χ. κάτω από μπαλκόνια).

-Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία κλπ.

Για περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες αυτοπροστασίας από τα έντονα καιρικά φαινόμενα, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.civilprotection.gr.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Φωτιά ΤΩΡΑ: Πύρινη κόλαση σε Κορινθία και Αττική - Ανεξέλεγκτα τα μέτωπα