ΕΛΛΑΔΑ

Προνόμια για τους εμβολιασμένους: Οι προτάσεις στο τραπέζι για self test, μάσκα, εστίαση, ταξίδια

Προνόμια εμβολιασμένοι
INTIME

Επανέρχεται η συζήτηση για την παροχή προνομίων στους εμβολιασμένους – Στο τραπέζι προτάσεις για self test, μάσκα, εστίαση, ταξίδια

Η επιτάχυνση του προγράμματος εμβολιασμού στην Ελλάδα σε συνδυασμό με τα καλύτερα επιδημιολογικά δεδομένα επαναφέρουν με ένταση την συζήτηση για προνόμια σε όσους έχουν εμβολιαστεί ακολουθώντας το μοντέλο του Ισραήλ.

Οι προτάσεις στο τραπέζι αφορούν, κατά πληροφορίες, την υποχρεωτικότητα των self test, τη χρήση μάσκας, την μεγαλύτερη ελευθερία στην εστίαση ή και τα ταξίδια.

Μια πρώτη «γεύση» στο πλαίσιο αυτό αποτέλεσε η ενεργοποίηση του ψηφιακού πιστοποιητικού για τα ταξίδια που ανοίγει «λωρίδα ταχείας κυκλοφορίας» για όσους θέλουν να ταξιδέψουν.

Στόχος της ανακοίνωσης προνομίων πέραν της επιβράβευσης όσων ακολούθησαν τις οδηγίες των ειδικών θα είναι και η παροχή κινήτρων για όλους όσοι ακόμα δεν έχουν κάνει εμβόλιο κατά του κορονοϊού.

Η συζήτηση σε κάθε περίπτωση ανοίγει από τη στιγμή κατά την οποία είναι θέμα ημερών να ανοίξουν οι πλατφόρμες για εμβολιασμό και της ηλικιακής ομάδας 18-29 ετών, γεγονός που θα σημαίνει ότι όλοι οι ενήλικες θα έχουν πλέον πρόσβαση σε όλα τα διαθέσιμα εμβόλια και άρα δεν τίθεται θέμα διακρίσεων.

Το πρώτο «προνόμιο» που αναμένεται να ενεργοποιηθεί αναμένεται να είναι αυτό της υποχρέωσης διεξαγωγής self test από όσους έχουν εμβολιαστεί και με τις δύο δόσεις – ή τη μια αν πρόκειται για το εμβόλιο της Johnson & Johnson – για να πάνε στον χώρο εργασίας τους ή να ταξιδέψουν.

Μια άλλη πρόταση αφορά τη χρήση μάσκας σε εξωτερικούς χώρους από τους πλήρως εμβολιασμένους αν και το συγκεκριμένο προνόμιο ακόμα προβληματίζει τους ειδικούς οι περισσότεροι εκ των οποίων λένε ότι η μάσκα είναι το τελευταίο μέτρο που θα μας εγκαταλείψει στην μάχη κατά του κορονοϊού.

Πιο εφικτό μοιάζει το προνόμιο για είσοδο των πλήρως εμβολιασμένων σε εσωτερικούς χώρους καταστημάτων εστίασης ή άλλων δραστηριοτήτων όπως μουσεία, κέντρα διασκέδασης, θέατρα ή σινεμά.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές το κίνητρο για την υποχρεωτικότητα των self test και την είσοδο σε εσωτερικούς χώρους αναμένεται να ενεργοποιηθεί μέσα στον Ιούλιο ενώ για τη μάσκα η πρόταση είναι να υπάρξει η αλλαγή τον Σεπτέμβριο.

Υπενθυμίζεται ότι μέσα στον Ιούνιο αναμένεται να ξεκινήσει και ο εμβολιασμός κατ’ οίκον κατά του κορονοϊού επεκτείνοντας το τείχος ανοσίας και σε όσους μέχρι σήμερα δεν μπορούσαν να μετακινηθούν από το σπίτι τους προς κάποιο εμβολιαστικό κέντρο.

Στην ατζέντα παραμένει και το ζήτημα του υποχρεωτικού εμβολιασμού για ορισμένες κατηγορίες εργαζομένων το οποίο, όμως, όπως διευκρινίζουν οι πηγές, θα τεθεί σε δεύτερο χρόνο.

Η αρχή έγινε με τους πυροσβέστες της ΕΜΑΚ καθώς ξεκινώντας από τα σώματα ασφαλείας η διαδικασία θα προχωρήσει και σε άλλες κρίσιμες για την ασφάλεια του κράτους δομές με τους υγειονομικούς να είναι ένας κλάδος στον οποίο εξετάζεται ο υποχρεωτικός εμβολιασμός από το φθινόπωρο.

Τα ραντεβού αυτής της εβδομάδας

Εντωμεταξύ με αμείωτο ρυθμό συνεχίζεται το εμβολιαστικό πρόγραμμα, με τα προγραμματισμένα ραντεβού για την εβδομάδα να ανέρχονται στις 685.817, εκ των οποίων οι 277.388 είναι 1ης δόσης.

Συγκεκριμένα σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του Newsbomb.gr για σήμερα Δευτέρα έχουν προγραμματιστεί 107.320 ραντεβού, την Τρίτη 105.334, την Τετάρτη: 103.769, την Πέμπτη 101.928, την Παρασκευή 100.549, το Σάββατο 102.628 και την Κυριακή 64.289.

Σημειώνεται πως ο Ιούνιος έχει πολλά εμβόλια δεύτερης δόσης λόγω ανοίγματος πολλών ομάδων τον Μάιο με πρώτα εμβόλια, ενώ ο μέσος ημερήσιος όρος εμβολισμών την τελευταία εβδομάδα διαμορφώνεται στις 97.973 την τελευταία εβδομάδα.

Κατά πληροφορίες, δε, σήμερα αναμένεται να ανακοινωθεί το άνοιγμα της πλατφόρμας των ραντεβού για τους 25-29 με όλα τα εμβόλια κατά του κορονοϊού.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Διπλό φονικό στην Kέρκυρα: Ήθελε να σκοτώσει ο 67χρονος - Τα σημειώματα που βρέθηκαν σπίτι του