ΕΛΛΑΔΑ

Θεσσαλονίκη: Γιατί δε θα λειτουργήσει τελικά το κάμπινγκ του ΑΠΘ στο Ποσείδι

Θεσσαλονίκη: Γιατί δε θα λειτουργήσει τελικά το κάμπινγκ του ΑΠΘ στο Ποσείδι

Στην απόφαση να μη λειτουργήσει και φέτος η Πανεπιστημιακή Κατασκήνωση στην Καλάνδρα Χαλκιδικής κατέληξε η διοίκηση του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης

Στην απόφαση να μη λειτουργήσει και φέτος η Πανεπιστημιακή Κατασκήνωση στην Καλάνδρα Χαλκιδικής (Ποσείδι) κατέληξε η διοίκηση του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) για λόγους διασφάλισης της δημόσιας υγείας και συγκεκριμένα αποφυγής καταστάσεων μη τήρησης των υγειονομικών πρωτοκόλλων, που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε συρροές κρουσμάτων κορονοϊού και επιδημιολογικές εξάρσεις στην περιοχή, εν μέσω της τουριστικής περιόδου.

Η Επιτροπή της Πανεπιστημιακής Κατασκήνωσης του ΑΠΘ είχε αρχικά εισηγηθεί να λειτουργήσει η κατασκήνωση, όμως συνεκτιμώντας τα επιδημιολογικά δεδομένα καθώς και τα φαινόμενα ανοιχτών συγκεντρώσεων και συνωστισμών χωρίς την τήρηση υγειονομικών μέτρων, που εντάθηκαν τις τελευταίες εβδομάδες, επαναξιολόγησε την εισήγησή της προς το διοικητικό συμβούλιο της Εταιρείας Αξιοποίησης και Διαχείρισης Περιουσίας (ΕΑΔΠ) του ΑΠΘ. Στη συνέχεια το ΔΣ της ΕΑΔΠ ΑΠΘ, σε έκτακτη συνεδρίαση του «με γνώμονα τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας και προπάντων την ασφάλεια των μελών της Πανεπιστημιακής Κοινότητας του ΑΠΘ, έκανε αποδεκτή την εισήγηση για τη μη λειτουργία της Πανεπιστημιακής Κατασκήνωσης Καλάνδρας ΑΠΘ τη θερινή περίοδο 2021».

«Είναι αυτονόητο ότι η προστασία της δημόσιας υγείας αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα, όπως και η δέσμευση όσων υπηρετούμε την κοινωνία από θέσεις ευθύνης στον εθνικό στόχο της ανάκαμψης της οικονομίας και της απασχόλησης, έπειτα από τις δυσμενείς συνθήκες που για μήνες επέβαλε η πανδημία. Η καλή επιδημιολογική εικόνα της χώρας, και δη των πιο δημοφιλών τουριστικών προορισμών, όπως η Χαλκιδική, είναι προαπαιτούμενο για μία επιτυχημένη τουριστική περίοδο, που θα δώσει οικονομική ανάσα σε χιλιάδες εργαζόμενους και επιχειρήσεις, που άμεσα ή έμμεσα ανήκουν ή εξαρτώνται από τον κλάδο του τουρισμού», δήλωσε ο πρύτανης του ΑΠΘ, καθηγητής Νίκος Παπαϊωάννου, εξηγώντας το σκεπτικό πίσω από την απόφαση. «Είναι κατανοητό ότι τα μέλη της πανεπιστημιακής μας κοινότητας ανυπομονούν μετά από μήνες εγκλεισμού να επιστρέψουν σε έναν χώρο ταυτισμένο με την ανεμελιά και τις χαρές της πανεπιστημιακής ζωής. Επίσης, για την οικονομική ανάπτυξη του πανεπιστημίου η μη λειτουργία της κατασκήνωσης για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά έχει κόστος. Πρέπει όμως να βλέπουμε τη μεγάλη εικόνα και το πώς κάποιες καταστάσεις μπορεί να επηρεάσουν τη ζωή των συνανθρώπων μας», πρόσθεσε.

Στο έγγραφο των πρυτανικών Αρχών προς τα μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας γίνεται αναφορά στις «ανοικτές συγκεντρώσεις και συνωστισμούς πολιτών, και ιδιαίτερα των μικρότερων ηλικιακών ομάδων, χωρίς να τηρείται ουσιαστικά κανένα υγειονομικό μέτρο και πρωτόκολλο», με την εκτίμηση ότι «ανάλογες καταστάσεις και εικόνες είναι πολύ δύσκολο να αποφευχθούν στην Πανεπιστημιακή Κατασκήνωση στην Καλάνδρα Χαλκιδικής». «Με βάση το δεδομένο αυτό και σε συνδυασμό με τα ιδιαίτερα αυστηρά μέτρα που απαιτούνται για τη λειτουργία των κατασκηνώσεων, κρίνεται αβέβαιη και επισφαλής η εφαρμογή των αντίστοιχων υποχρεωτικών υγειονομικών μέτρων και πρωτοκόλλων για τον μεγάλο αριθμό κατασκηνωτών που μπορεί να φιλοξενήσει η Κατασκήνωση», διευκρινίζεται.

Πηγή: Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Γλυκά Νερά: Ολόκληρες οι καταθέσεις του πιλότου – Πώς σκότωσε την Καρολάιν και «έστησε» τη ληστεία