ΕΛΛΑΔΑ

Σήμα κινδύνου για τέταρτο κύμα κορονοϊού - Η μετάλλαξη Δέλτα απειλεί το ελληνικό καλοκαίρι

Εμβολιασμοί - Μετάλλαξη
INTIME NEWS

Το «καμπανάκι» κινδύνου χτυπούν οι επιστήμονες σε παγκόσμιο επίπεδο για την εξέλιξη της πανδημίας, προειδοποιώντας ότι το τέταρτο κύμα είναι προ των πυλών και ίσως ξεσπάσει και εντός του καλοκαιριού.

Ο αυξημένος αριθμός κρουσμάτων που καταγράφηκε το Σάββατο, αλλά και η «έξαρση» σε συγκεκριμένες περιοχές της χώρας, σήμανε συναγερμό με την κατάσταση να έχει ανησυχήσει και την κυβέρνηση που συγκαλεί σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό στο Μαξίμου αύριο, Δευτέρα.

Άλλωστε η μετάλλαξη Δέλτα που εξελίχθηκε στην Ινδία και έχει υπερισχύσει έναντι των άλλων μεταλλάξεων εξαπλώνεται σε κάθε γωνιά του πλανήτη και απειλεί ακόμα και το ελληνικό καλοκαίρι και τη ραστώνη των διακοπών μας.

Οι εκτιμήσεις των ειδικών για την εξέλιξη της πανδημίας τους καλοκαιρινούς μήνες δεν αφήνουν κανένα περιθώριο εφησυχασμού. Αντιθέτως πιέζουν για δράση.

Συγκεκριμένα «βλέπουν» τον διπλασιασμό του αριθμού κρουσμάτων μέσα σε πολύ μικρό διάστημα και εν συνεχεία εκθετική αύξηση, προειδοποιώντας για επικίνδυνο φθινόπωρο και νέα υπέρμετρη πίεση στο σύστημα υγείας εάν δεν ληφθούν μέτρα.

Ενδεικτικά τα όσα είπε ο Αθανάσιος Τσακρής, Καθηγητής Μικροβιολογίας, Αντιπρύτανης του Ε.Κ.Π.Α και μέλος της επιτροπής των ειδικών του υπουργείου υγείας μιλώντας στον ΣΚΑΙ για την επιδημιολογική κατάσταση στην χώρα.

Όπως τόνισε ο καθηγητής βρισκόμαστε σε τροχιά ενός τέταρτου και ισχυρότερου κύματος κοροναϊού ακόμη και εντός Αυγούστου. Ο καθηγητής επεσήμανε πως υπάρχει ένα σημαντικό πρόβλημα που βαραίνει αυτή την στιγμή όλη την Ευρώπη.

Όπως εξήγησε, το πρόβλημα σχετίζεται τόσο με την εμφάνιση της μετάλλαξης Δέλτα και την χαλάρωση των μέτρων πανευρωπαικά, όσο και με το γεγονός πως το ιικό φορτίο είναι ήδη πιο υψηλό σε σχέση με πέρσι.

Παράλληλα, εξέφρασε την εκτίμηση πως είναι πιθανό ακόμη και εντός του καλοκαιριού να δούμε τοπικές εστίες υπερμετάδοσης και εκεί θα πρέπει να εξεταστεί το ενδεχόμενο εφαρμογής συμπληρωματικών μέτρων.

Ο κ. Τσακρής, επεσήμανε την αναγκαιότητα και την αξία του εμβολιασμού, σε αυτή τη φάση.

Επιπροσθέτως, υπενθύμισε πως τα περισσότερα κρούσματα αφορούν πλέον νεαρές ηλικίες, και σε αυτές ακριβώς αναμένουμε πλέον να βλέπουμε εξάρσεις του ιού.

«Οι νέοι θα λέγαμε στην ουσία οδηγούν αυτή τη στιγμή την πανδημία, γενικότερα σε ευρωπαικό επίπεδο», είπε χαρακτηριστικά τονίζοντας πως θα πρέπει να ληφθούν συντεταγμένα μέτρα και οι νέοι να καταλάβουν ότι πρέπει να συμβάλλουν στον περιορισμό της πανδημίας.

Πυρκαγιά σε πευκοδάσος η μετάλλαξη Δέλτα

«Είμαστε στην αρχή του 4ου κύματος που έρχεται με μεγάλη βιαιότητα», υπερθεματίζει ο ερευνητής Εθνικού Ινστιτούτου ΗΠΑ Γιώργος Παυλάκης, τονίζοντας πως αν η κατάσταση συνεχιστεί έτσι σε μια εβδομάδα θα έχουμε διπλάσια κρούσματα και σε δύο εβδομάδες τετραπλάσια.

Μιλώντας στο OPEN, ο ερευνητής του Εθνικού Ινστιτούτου των ΗΠΑ δήλωσε έκπληκτος για την ταχύτητα του 4ου κύματος από τη μετάλλαξη «Δέλτα», λέγοντας πως εν αντιθέσει με την Αγγλία και την Πορτογαλία, η Ελλάδα πηγαίνει «από το τρίτο κύμα αμέσως στο τέταρτο γιατί τα κρούσματα έχουν διπλασιαστεί μέσα σε μια εβδομάδα».

Ο κ. Παυλάκης προέβλεψε ότι αν τα δεδομένα είναι τέτοια το καλοκαίρι, το φθινόπωρο η κατάσταση δεν θα είναι πλέον διαχειρίσιμη και θα χρειαστούν πολλές δύσκολες αποφάσεις και δύσκολα μέτρα. Αναφέρθηκε μάλιστα συγκεκριμένα στην Κρήτη, που όπως είπε «έχει διαγράψει την πορεία της» και «οδηγείται σε λογαριθμική αύξηση τις επόμενες εβδομάδες».

Εξήγησε μάλιστα πως «δεν θα βλέπουμε μεμονωμένα κρούσματα, αλλά πολλά κρούσματα μαζί σε κάθε πανηγύρι ή σε κάθε συνωστισμό γιατί αυτός ο ιός είναι πολύ εύκολος να μεταδοθεί σε κλειστούς χώρους και συνωστισμό».

Ο ερευνητής του Εθνικού Ινστιτούτου των ΗΠΑ προέβλεψε ότι θα αυξηθούν και οι νεκροί και επισήμανε πως οι εμβολιασμένοι κινδυνεύουν λιγότερο, αλλά δεν είναι όλοι το ίδιο και χαρακτήρισε «τελευταία» την ευκαιρία των ανεμβολίαστων να εμβολιαστούν πριν ογκωθεί το κύμα.

Ο κ. Παυλάκης χαρακτήρισε τη μετάλλαξη Δέλτα «σαν πυρκαγιά σε πευκόδασος» που «δεν υπάρχει τρόπος να σταματήσει».

Αναφέρθηκε επίσης σε ειδικές κατηγορίες των εμβολιασμένων που και θα μολυνθούν και θα μεταδίδουν τον ιό και μπορεί να νοσήσουν και μάλιστα άσχημα.

Επανέλαβε, τέλος, πως είναι φοβερό λάθος που σταματήσαμε να φοράμε μάσκες στους εξωτερικούς χώρους.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Νέα μέτρα: Όλες οι αλλαγές σε ταξίδια με πλοίο, εστίαση και Δημόσιο - Τι ισχύει από σήμερα