ΕΛΛΑΔΑ

Λήμνος: Ενθαρρυντικά τα στοιχεία για τη «βλέννα» στις παραλίες – Δεν είναι τοξική, έχει διαλυθεί

Βλέννα Λήμνος

Καλά νέα για τους κατοίκους και της επισκέπτες της Λήμνου καθώς η βλέννα που καταγράφηκε στα τέλη Ιουνίου όχι μόνο δεν είναι τοξική αλλά έχει πλέον διαλυθεί

Για ενθαρρυντικά πρώτα αποτελέσματα όσον αφορά τη βλέννα που καταγράφηκε στα τέλη Ιουνίου στη Λήμνο κάνει λόγο το υπουργείο Περιβάλλοντος σε ανακοίνωσή του μετά τις έρευνες και τα στοιχεία που συγκέντρωσαν οι επιστήμονες.

Όπως αναφέρεται, μάλιστα, στην ανακοίνωση «το ήπιο φαινόμενο του ευτροφισμού δεν εμπνέει ανησυχία καθώς δεν εντοπίζονται τοξικοί μικροοργανισμοί».

Το ΥΠΕΝ στην ανακοίνωσή του επικαλείται τα αποτελέσματα των αναλύσεων που διενήργησαν τα εργαστήρια του ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε., το Τμήμα Επιστήμης Θάλασσας του Πανεπιστημίου Αιγαίου, το Τμήμα Βιολογίας του Α.Π.Θ., το Ελληνικό Κέντρο Βιοτόπων και Υγροτόπων (Ε.Κ.Β.Υ.), το Ινστιτούτο Αλιευτικών Ερευνών (ΙΝ.ΑΛ.Ε.) και η Διεύθυνση Υδάτων Βορείου Αιγαίου.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την έκθεση αποτελεσμάτων του Διευθυντή του Ινστιτούτου Ωκεανογραφίας του ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε., Άρη Καραγεώργη και της Διευθύντριας Ερευνών, Καλλιόπης Πάγκου, «στα εξετασθέντα δείγματα δεν εντοπίστηκε κανένα φυτοπλαγκτονικό είδος που να είναι τοξικό, εν δυνάμει τοξικό ή επιβλαβές, επομένως δεν συντρέχει λόγος ανησυχίας για τους κολυμβητές της Λήμνου».

Παράλληλα ο καθηγητής του Τμήματος Επιστήμης Θάλασσας του Πανεπιστημίου Αιγαίου Γιώργος Τσιρτσής αναφέρει ότι «το συγκεκριμένο είδος μικροοργανισμού που αναπτύχθηκε στη Λήμνο δεν παράγει τοξίνες, οπότε δεν υφίσταται κίνδυνος από κατανάλωση ψαριών και οστράκων».

Ο κ. Τσιρτσής, μάλιστα, επισημαίνει ότι «το Αιγαίο από τη φύση του δεν ευνοεί την επί μακρόν παρουσία ευτροφικών φαινομένων, συνεπώς δεν πρόκειται να καταγραφούν εικόνες αντίστοιχες με εκείνες της Θάλασσας του Μαρμαρά».

Τα αποτελέσματα της ανάλυσης που υπογράφουν από κοινού η επικεφαλής της Εργαστηριακής Μονάδας Θαλάσσιων Τοξικών Μικροφυκών του Α.Π.Θ., Κατερίνα Αλιγιζάκη και ο Κίμων Μοσχανδρέου του Ε.Κ.Β.Υ. συντείνουν στο ότι «πρόκειται για φυσικό φαινόμενο συσσώρευσης βλέννης στη θάλασσα, που προκαλείται από μικροσκοπικούς φωτοσυνθετικούς μικροργανισμούς οι οποίοι δεν είναι τοξικοί».

Αναφορικά με το θαλάσσιο οικοσύστημα της περιοχής του ΒΑ Αιγαίου ο Διευθυντής Ερευνών του ΙΝ.ΑΛ.Ε., Σωτήρης Ορφανίδης διαβεβαιώνει ότι «βάσει των υποβρύχιων ερευνών και μετρήσεων που πραγματοποιήθηκαν, η συνολική εικόνα του βυθού είναι ανεπηρέαστη, παρατηρούνται άφθονα ψάρια, ενώ το λιβάδι Ποσειδωνίας που συναντάται ανατολικά της Λήμνου βρίσκεται σε πολύ καλή κατάσταση και δεν έχει επηρεαστεί από την βλέννα».

Εντωμεταξύ οι δορυφορικές εικόνες από τον δορυφόρο Sentinel-2 για την παρακολούθηση της εξέλιξης του φαινομένου δείχνουν «την μετακίνηση λωρίδων οργανικού υλικού, κυρίως από βορειοανατολικά, δηλαδή από τα στενά των Δαρδανελίων προς τα ανατολικά παράλια της νήσου Λήμνου. Ωστόσο τις τελευταίες ημέρες δεν παρατηρείται βλέννα στα παράλια του νησιού, λόγω των ανέμων που πνέουν στην περιοχή».

Παρά τα θετικά αποτελέσματα από την έρευνα των επιστημόνων ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Αμυράς, δηλώνει ότι «εμείς στο Υ.ΠΕ.Ν. δεν εφησυχάζουμε, αλλά παρακολουθούμε σε στενή συνεργασία με το Υπουργείο Ναυτιλίας, το Λιμενικό Σώμα και τις συνεργαζόμενες επιστημονικές ομάδες κάθε πιθανή εξέλιξη του φαινομένου, ώστε να ενεργοποιήσουμε τα κατάλληλα σχέδια δράσης αν χρειαστεί».

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Νίκαια: «Πάγωσε» όλη η Ελλάδα - Η στιγμή της τραγωδίας και το μεγαλείο ψυχής των γονιών της 6χρονης