ΕΛΛΑΔΑ

Φωτιά στην Εύβοια: Οι φλόγες πλησιάζουν τις Κεχριές - Απέχουν 100 μέτρα από το χωριό

Φωτιά στην Εύβοια
Οι φλόγες πλησιάζουν τις Κεχριές
Λευτέρης Παρτσάλης

Εκρηκτική είναι η κατάσταση αυτή την ώρα στις Κεχριές, οι φλόγες απειλούν το χωριό.

Βίντεο και φωτογραφίες: Λευτέρης Παρτσάλης

Όπως ανέφερε ο Αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας Αργύρης Λιάσκος, στο Newsbomb.gr, αυτή την ώρα η φωτιά βρίσκεται εκατό μέτρα από τις Κεχριές με ορατό τον κίνδυνο να μπει στο χωρίο.

«Η κατάσταση είναι πάρα πολύ δύσκολη. Ο δήμος έχει υποστεί μεγάλες καταστροφές. Αυτή την ώρα φωτιά βρίσκεται εκατό μέτρα από τις Κεχριές με ορατό τον κίνδυνο να μπει στο χωρίο. Έχουν εκκενωθεί 13 χωριά του δήμου Μαντουδίου Λίμνης Αγίας Άννας. Εναέρια μέσα δεν πετούν στις Κεχριές. Υπάρχει και άλλο μεγάλο μέτωπο, το οποίο απειλεί το χωριό Αμέλαντες», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας.

Σε κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης η Δημοτική Ενότητα Ελυμνίων

Με εντολή του Υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκου Χαρδαλιά και απόφαση του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, Βασίλειου Παπαγεωργίου, κηρύσσεται σε κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης Πολιτικής Προστασίας, η Δημοτική Ενότητα Ελυμνίων, του Δήμου Λίμνης – Μαντουδίου – Αγίας Άννας, της Περιφερειακής Ενότητας Ευβοίας, της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, για την αντιμετώπιση των εκτάκτων αναγκών και τη διαχείριση των συνεπειών που προέκυψαν από τις καταστροφικές δασικές πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν στις 03-08-2021 στην παραπάνω περιοχή.

Η εν λόγω κήρυξη θα ισχύει από την ημερομηνία έναρξης της εκδήλωσης του φαινομένου και για έξι (6) μήνες, ήτοι έως και 03 Φεβρουαρίου 2022.

Στην Εύβοια εγκατέλειψαν άρον άρον το χωριό Κεχριές οι κάτοικοι, στις 07:00, καθώς το τεράστιο μέτωπο που δεν μπορεί να σταματήσει με τίποτα, έχει φτάσει σε απόσταση αναπνοής από τα σπίτια.

Νωρίτερα ενεργοποιήθηκε το 112, καθώς εστάλη μήνυμα σε όσους βρίσκονται στις Κεχριές Ευβοίας να εκκενώσουν τώρα προς Μαντούδι. Συγκεκριμένα, το μήνυμα αναφέρει: «Αν βρίσκεστε στις Κεχριές Ευβοίας εκκενώστε τώρα προς Μαντούδι. Δασική πυρκαγιά στην περιοχή σας».

Χτυπούν οι καμπάνες της εκκλησίας - Κάτοικοι αρνούνται να φύγουν

Οι κάτοικοι ειδοποιήθηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια με τις καμπάνες και από ένα περιπολικό της αστυνομίας που έσπευσε εκεί και έφυγαν με δικά τους μέσα για ασφαλή σημεία, ενώ οι φλόγες συνεχίζουν να πλησιάζουν χωρίς να μπορεί κανείς να τις εμποδίσει.

«Δεν θα φύγω, αλλά ο κόσμος φεύγει σιγά σιγά γιατί το χωριό είναι κυκλωμένο από ξερά χόρτα. Η φωτιά καίει τρεις μέρες και μας έχουν αφήσει στο έλεος του Θεού. Δε θα φύγω γιατί θέλω να σώσω την περιουσία μου», είπε κάτοικος στην κάμερα του Mega.

Στο ίδιο κλίμα και αρκετοί άλλοι άνθρωποι στην περιοχή, που θέλουν να παραμείνουν στο σημείο για να προσπαθήσουν να διασώσουν τις περιουσίες τους.

Τις προηγούμενες ημέρες εκκενώθηκαν, με εντολή της Πυροσβεστικής, τα χωριά και οι οικισμοί Ρετσινόλακκος, Καλαμούδι, Χρόνια, Σηπιάδα, Κουρκουλοί, Σκεπαστή, Δαμιά, Όσιος Δαυίδ, Κούλουρος, Μαρούλι, Ροβιές και Παλαιοχώρι, Αμέλαντες και Κεραμειά. Στα περισσότερα χωριά, μετά την εκκένωσή τους, οι φλόγες πέρασαν μέσα από αυτά.

Αντιπεριφερειάρχης Εύβοιας: Η εκκένωση του χωριού Κεχριών, είναι μια πολύ κακή εξέλιξη

«Συνεχίζει η φωτιά με περισσότερη ένταση γιατί το μήκος των μετώπων έχει αυξηθεί πάρα πολύ και βρίσκει μεγάλες ποσότητες καύσιμης ύλης σε συμπαγή δάση. Εχουμε αναζωπυρώσεις σε σημεία που είχαν ελεγχθεί, το χωριό των Κεχριών, είναι μια πολύ κακή εξέλιξη», είπε στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 , o αντιπεριφερειάρχης Εύβοιας, Γιώργος Κελαϊδίτης.

Έχουν εκκενωθεί προληπτικά τα χωριά Κουρκουλών και Σκεπαστής. «Κινδυνεύουν ήδη κάποια σπίτια, γενικώς είναι μια πάρα πολύ δύσκολη κατάσταση και η συνδρομή με τα εναέρια μέσα, είναι πολύ κρίσιμη γιατί έχουμε πολλές δυσπρόσιτες περιοχές. Ήδη στην πλευρά της λίμνης μετράμε πάρα πολλές πληγές».

Στην περιοχή αυτή την ώρα επιχειρούν εκτός από τις επίγειες δυνάμεις, 5 εναέρια μέσα, 3 ελικόπτερα και 3 αεροπλάνα.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Φωτιά στην Εύβοια: Η πυρκαγιά καίει ανεξέλεγκτα - Εκκενώθηκαν τρία χωριά