ΕΛΛΑΔΑ

Κλείνουν τα σύνορα για Λαυρεντιάδη

Κλείνουν τα σύνορα για Λαυρεντιάδη

Απαγόρευση εξόδου από τη χώρα και άσκηση ποινικών διώξεων σε βαθμό κακουργήματος σε βάρος του επιχειρηματία Λαυρέντη Λαυρεντιάδη και ακόμη 27 ατόμων για την υπόθεση της Proton Bank ζητά με παραγγελία του ο οικονομικός εισαγγελέας Γρηγόρης Πεπόνης.

Σύμφωνα με την εν λόγω παραγγελία, ζητείται η άσκηση ποινικής δίωξης για μια σειρά κακουργημάτων και συγκεκριμένα για εγκληματική οργάνωση, απάτη σε βάρος του δημοσίου σε συνδυασμό με τις επιβαρυντικές διατάξεις του νόμου 1608/50 περί καταχραστών του δημοσίου κατ' επάγγελμα και κατά συνήθεια, υπεξαίρεση επίσης σε συνδυασμό με το ν. 1608/50 για το σύνολο των επισφαλών δανείων (701 εκατ. ευρώ), ξέπλυμα βρώμικου χρήματος και κακουργηματική απιστία από κοινού και κατ' εξακολούθηση.

Επίσης, ζητά στο πλαίσιο της κύριας ανάκρισης να διερευνηθούν τυχόν ποινικές ευθύνες εποπτικών και ελεγκτικών οργάνων, ενώ με την ίδια παραγγελία προτείνει να μην αρχειοθετηθεί ούτε το σκέλος για τα 51 εκατ. ευρώ που επέστρεψε, ούτε και τα 19 εκατ. ευρώ που αφορούσε δάνειο που εξοφλήθηκε.

Παράλληλα, αναφέρει ότι υπάρχει ανάγκη διενέργειας λήψης νόμιμων μέτρων προς τη διασφάλιση δικαστικής λογοδοσίας των κατηγορουμένων.

Ποιοι δεν φεύγουν από τη χώρα

Διάταξη απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα για έξι από τους συνολικά 28 κατηγορούμενους στην υπόθεσης της Proton Bank εξέδωσε τελικά ο εισαγγελέας Πρωτοδικών Ιωάννης Δραγάτσης, παρά την παραγγελία του οικονομικού εισαγγελέα Γρηγόρη Πεπόνη που έκανε λόγο για «ανάγκη διενέργειας λήψης νόμιμων μέτρων προς τη διασφάλιση δικαστικής λογοδοσίας όλων των κατηγορουμένων».

Ωστόσο, ο εισαγγελέας Ι. Δραγάτσης, ο οποίος διενήργησε τη σχετική προκαταρκτική εξέταση έκρινε ότι πρέπει να «κλείσουν» τα σύνορα της χώρας μόνο για τους έξι. Ήδη, το σχετικό σήμα έχει φτάσει σε Αστυνομία, αεροδρόμια, λιμάνια κ.α.

Ειδικότερα, δεν θα μπορούν πλέον να ταξιδέψουν στο εξωτερικό οι εξής κατηγορούμενοι:

Λαυρέντης Λαυρεντιάδης, Αντώνης Αθανάσογλου (μεγαλοστέλεχος της Proton Bank), Τρύφωνας Κολλίτζας (πρώην διευθύνων σύμβουλος της Τράπεζας), Σμαράγδα Λιαρμακοπούλου (μέλος Επιτροπής Πιστοδοτήσεων της Proton), Δημήτρης Σαραμαντής (μέλος Επιτροπής Πιστοδοτήσεων της Proton) και Πέτρος Κυριακίδης (στενός συνεργάτης του επιχειρηματία Λαυρεντιάδη).

Διαβάστε επίσης: Τι απαντά ο Λαυρεντιάδης για τα πέντε κακουργήματα