ΕΛΛΑΔΑ

Ρεπορτάζ Newsbomb.gr: Καίει τα πρώτα σπίτια στα Βίλια η φωτιά - Ανεξέλεγκτο το μέτωπο

Φωτιά στα Βίλια
Επικίνδυνη η κατάσταση στα Βίλια
Ευδοκία Μύτιλη Newsbomb.gr

Φωτιά – Όλες οι ειδήσεις: Σε άμεσο κίνδυνο είναι εκ νέου τα Βίλια, καθώς άλλαξε η φορά του ανέμου και οι φλόγες καίνε τα πρώτα σπίτια περιμετρικά του οικισμού. Το Newsbomb.gr για τρίτο 24ωρο δίπλα στη μάχη που δίνεται, καταγράφει τις εξελίξεις.

Ρεπορτάζ, Ευδοκία Μύτιλη

Η φωτιά για ακόμα μια φορά απειλεί τα Βίλια, με τη φορά του ανέμου να αλλάζει συνεχώς και πλέον το μέτωπο κατεβαίνει με μεγάλη ταχύτητα προς το χωριό και έχει ήδη αρχίσει να καίει τα πρώτα σπίτια που βρίσκονται περιμετρικά του χωριού.

Οι κάτοικοι και οι εθελοντές κάνουν τιτάνια προσπάθεια για να σωθεί ο κύριος οικισμός, και τρέχουν ακόμα και την τελευταία στιγμή να δημιουργήσουν αντιπυρικές ζώνες, στο σημείο πάνω από το κοιμητήριο του χωριού, για να προστατεύσουν τις περιουσίες τους.

Οι εικόνες που καταγράφει η δημοσιογράφος του Newsbomb.gr, Ευδοκία Μύτιλη, είναι συγκλονιστικές. Ειδικότερα αυτές που προέρχονται μέσα από το χωριό.

Οι στιγμές στα Βίλια είναι δραματικές και παρά το γεγονός ότι δεν έχει φτάσει μήνυμα από το 112 ούτε έχει υπάρξει κάποιο σήμα «συναγερμού» για εκκένωση της περιοχής, δυνάμεις της Αστυνομίας και της ΟΠΚΕ που είναι στο χωριό, απομακρύνουν τους κατοίκους.

Πολλοί εξ αυτών δεν θέλουν να αφήσουν τα σπίτια τους, πιστεύοντας πως μπορούν να τα σώσουν, πλην όμως η κατάσταση είναι τέτοια που δεν επιτρέπει την παραμονή τους. Αρκετοί αναγκάζονται να αποχωρήσουν με δάκρυα στα μάτια, αφού βλέπουν τις πύρινες «γλώσσες» να απειλούν τις περιουσίες τους...

Μεγάλο πρόβλημα είναι το γεγονός ότι υπάρχει συνεχής αλλαγή της φοράς του ανέμου. Αυτό δυσχεραίνει τις προσπάθειες των δυνάμεων που επιχειρούν, ενώ διαρκώς μεταθέτει και τον κίνδυνο ανάλογα με την κατεύθυνση που φυσάει στην περιοχή.

Τα εναέρια μέσα συνεχίζουν να επιχειρούν, προσπαθώντας να μειώσουν την ένταση της πύρινης λαίλαπας και να δώσουν τη δυνατότητα στις επίγειες δυνάμεις να επιχειρήσουν από πιο κοντινή απόσταση.

Παρά τις προσπάθειες, το μέτωπο δεν φαίνεται να κατευνάζεται αλλά αντιθέτως παίρνει διαστάσεις. Οι φλόγες που ξεπηδούν μέσα από τη δασώδη έκταση είναι τεράστιες, με την αγωνία των κατοίκων να έχει κορυφωθεί. Οι στιγμές είναι πολύ δύσκολες για τους ανθρώπους στα Βίλια, καθώς προσπαθούν να βοηθήσουν την κατάσταση και να σώσουν τον οικισμό μαζί με τις δυνάμεις που επιχειρούν ενώ παράλληλα ζουν και τη δική τους αγωνία...

Οι συνεχείς αλλαγές του ανέμου, δεν αφήνουν κανέναν να εφησυχάσει. Δυνάμεις της Αστυνομίας είναι στην περιοχή για το ενδεχόμενο να χρειαστεί απομάκρυνση κατοίκων, οι οποίοι ωστόσο δεν δείχνουν διατεθειμένοι να αφήσουν τις περιουσίες τους στη μανία της φωτιάς...

Αποκαρδιωτική για ένα ακόμα 24ωρο η κατάσταση στα ΒίλιαΕυδοκία Μύτιλη

Όλα δείχνουν πως για τρίτο συνεχόμενο 24ωρο, θα δοθεί μια τεράστια μάχη για να σωθούν τα Βίλια και οι γύρω οικισμοί, με τις δυνάμεις της Πυροσβεστικής, του Στρατού, τους εθελοντές, τους κατοίκους αλλά και τους Πολωνούς πυροσβέστες που είναι εκεί από την Τρίτη, να καταβάλουν τεράστιες προσπάθειες απέναντι στην πύρινη λαίλαπα.

Μια ανάσα από τα σπίτια η φωτιά στα Βίλια

Νωρίτερα, είχαν για ακόμα μια φορά αλλάξει φορά οι άνεμοι που πνέουν στην περιοχή, με συνέπεια το μέτωπο να κατευθύνεται εκ νέου προς τον οικισμό των Βιλίων.

Το μέτωπο που ανησυχεί είναι αυτό που καίει δάσος προς το όρος Πατέρα και ειδικότερα στο τμήμα ανάμεσα στο Παλαιοχώρι και την Οινόη.

Η Ξανθή Ρούση, δημοτική σύμβουλος μιλώντας στο OPEN στα Βίλια είπε ότι η φωτιά έχει φτάσει σε απόσταση 100 μέτρων από τον περιφερειακό. Τόνισε επίσης ότι η πυρκαγιά είναι πλέον κοντά στα πρώτα σπίτια. «Οι κάτοικοι στα Βίλια είναι 4.000 και εκκένωση να γίνει που θα πάμε;», είπε χαρακτηριστικά.

Οι δυνάμεις που επιχειρούν

Σύμφωνα με ενημέρωση της πυροσβεστικής, στα Βίλια επιχειρούν 370 πυροσβέστες συμπεριλαμβανομένων 9 ομάδων πεζοπόρων τμημάτων, 130 οχήματα, συμπεριλαμβανομένου του ΜΕΤΠΕ καθώς και των δυνάμεων που έχουν διατεθεί από τον Ευρωπαϊκό μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας και συγκεκριμένα από την Πολωνία 143 πυροσβέστες με 46 οχήματα. Για την συνδρομή στον συντονισμό των δυνάμεων έχει διατεθεί το Κινητό Επιχειρησιακό Κέντρο ΟΛΥΜΠΟΣ. Για την αεροπυρόσβεση κινητοποιήθηκαν 11 ελικόπτερα και 8 αεροσκάφη. Συνδρομή παρέχουν, ο Ελληνικός Στρατός με 5 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και μηχανήματα έργου, εθελοντές πυροσβέστες, καθώς και υδροφόρες και χωματουργικά μηχανήματα της Περιφέρειας και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Έχουν καεί πάνω από 80.000 στρέμματα δάσους

Όπως ανέφεραν στο ΑΠΕ- ΜΠΕ στελέχη της Πολιτικής Προστασίας, μια πρώτη πρόχειρη εκτίμηση είναι ότι στα Βίλια έχουν καεί πάνω από 80.000, (ίσως και 90.000) στρέμματα δάσους, ενώ το ακριβές μέγεθος της καταστροφής, θα καταγραφεί από τον δορυφόρο μετά την κατάσβεση της πυρκαγιάς. Χαρακτηριστικό είναι ότι μέχρι χτες ο δορυφόρος έδειχνε περίπου 50.000 στρέμματα καμένα, αλλά η χθεσινή αναζωπύρωση κατέστρεψε άλλα τουλάχιστον 30.000 στρέμματα και η φωτιά εξακολουθεί να καίει.

Στη Λαυρεωτική, αντίστοιχα, όπου πλέον δεν υπάρχει κίνδυνος επέκτασης της πυρκαγιάς έχουν καεί περίπου 6.000 στρέμματα, ενώ έχουν καταστραφεί ή έχουν υποστεί ζημιές αρκετά σπίτια. Στα Βίλια, ζημιές σε σπίτια έχουν αναφερθεί μέχρι στιγμής στον οικισμό 'Αγιος Γεώργιος, αλλά η καταγραφεί αναμένεται να γίνει μετά την κατάσβεση της πυρκαγιάς.

Σημειώνεται ότι σε εξέλιξη και στις δύο περιοχές είναι οι έρευνες της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού του Π.Σ. και της Κρατικής Ασφάλειας της ΕΛ.ΑΣ, για τα αίτια των πυρκαγιών.

Σε ότι αφορά την γενική εικόνα των πυρκαγιών, σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση από την Πυροσβεστική, συνεχίζονται οι επιχειρήσεις κατάσβεσης σε διάφορες πυρκαγιές στην Επικράτεια. Συνδρομή παρέχουν δυνάμεις που διατέθηκαν μέσω του Ευρωπαϊκού μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας, οι Ένοπλες Δυνάμεις, εθελοντές πυροσβέστες, υδροφόρες και μηχανήματα έργου Ο.Τ.Α.

Θέμα χρόνου η ΕΔΕ για την παρ’ ολίγον αεροπορική τραγωδία με το Ilyushin

Θέμα χρόνου είναι να διαταχθεί από το αρχηγείο της Πυροσβεστικής η διενέργεια Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης για παρ’ ολίγον αεροπορικό δυστύχημα στη φωτιά στα Βίλια με εμπλοκή του ρωσικού Ilyushin.

Πηγές της Πυροσβεστικής που μίλησαν στο Newsbomb.gr επιβεβαίωσαν το ρεπορτάζ που μετέδωσε το MEGA χθες, Τρίτη, κάνοντας λόγο για λάθος που θα μπορούσε κατά τις μεσημεριανές ώρες χθες να οδηγήσει σε πολύνεκρο δυστύχημα.

Αναλυτικότερα το ρωσικό γιγαντιαίο αεροσκάφος Ilyushin επιχείρησε το μεσημέρι της Τρίτης περίπου 5-10 λεπτά νωρίτερα από ό,τι έπρεπε με αποτέλεσμα να μην έχουν προλάβει να φύγουν από το σημείο της ρίψης τα υπόλοιπα μικρότερα εναέρια μέσα της πυροσβεστικής που επιχειρούσαν στο σημείο. Σημειώνεται ότι λόγω του όγκου που έχει το Ilyushin, την ώρα που επιχειρεί πρέπει να μην υπάρχουν άλλα εναέρια μέσα στην περιοχή.

Η ΕΔΕ θα πραγματοποιηθεί προκειμένου να διαπιστωθεί ποιος φέρει την ευθύνη για τη λάθος συνεννόηση και ποιος φέρει την ευθύνη για την απογείωση και τη ρίψη νερού από το ρωσικό αεροσκάφος την επίμαχη στιγμή.

Οι εμπλεκόμενοι παράγοντες είναι το συντονιστικό ελικόπτερο της πυροσβεστικής που πετάει πάνω από το φλεγόμενο μέτωπο από πολύ υψηλό σημείο και δίνει εντολές και οδηγίες για το πού πρέπει να γίνουν οι ρίψεις και σε ποιο υψόμετρο μπορεί να πετάξει το κάθε μέσο για να μην προκληθεί ατύχημα, το συντονιστικό επιχειρησιακό κέντρο της πυροσβεστικής όπως και οι υπεύθυνοι για το Ilyushin.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Μίνι lockdown στο Ρέθυμνο – Παράταση μέτρων και σε Ηράκλειο, Χανιά