ΕΛΛΑΔΑ

Μίκης Θεοδωράκης: Τα βίντεο από το «ύστατο χαίρε» στον δημιουργό που ράγισαν καρδιές

Μίκης Θεοδωράκης
Ο Μίκης Θεοδωράκης οδηγήθηκε χθες στην τελευταία του κατοικία
Newsbomb.gr / Λευτέρης Παρτσάλης

Η οικογένειά του Μίκη Θεοδωράκη, απλοί φίλοι και συντοπίτες του, όπως και εκπρόσωποι του πολιτικού κόσμου συνόδευσαν την Πέμπτη τον Οικουμενικό Έλληνα στην τελευταία του κατοικία, στα αγαπημένα του κρητικά χώματα, στον Γαλατά Χανιών

Ο μεγάλος μουσικοσυνθέτης, βρίσκεται από χθες δίπλα στον πατέρα του και τον αδερφό του, ανάμεσα στις «λεμονιές και τις πορτοκαλιές της Κρήτης» - όπως ο ίδιος είχε αναφέρει - στον τόπο που τόσο πολύ αγάπησε.

Χιλιάδες ήταν αυτοί που θέλησαν να τον αποχαιρετήσουν από κοντά, να πουν το «ύστατο χαίρε» στον «δικό» τους Μίκη. Με ένα λουλούδι στα χέρια και δάκρυα στα μάτια χειροκροτούσαν και φώναζαν «Αθάνατος» από τη στιγμή που έφτασε η σορός του στο λιμάνι της Σούδας, έως και την τελευταία του κατοικία στο Κοιμητήριο του Γαλατά.

Οι σκηνές που εκτυλίχθηκαν στη Μητρόπολη Χανίων, στο πατρικό του και την ώρα του οριστικού αποχαιρετισμού ήταν συγκλονιστικές...

Πλήθος κόσμου άφησε ένα λουλούδι στο πατρικό του μουσικοσυνθέτη.

Ιδιαίτερα συγκινητική και ήταν η στιγμή που η κόρη του Μίκη Θεοδωράκη, Μαργαρίτα τραγούδησε το «Παλικάρι», που είχε πρωτοτραγουδήσει ο Γρηγόρης Μπιθικώτσης σε μουσική του σπουδαίου μουσικοσυνθέτη.

Ανατριχιαστική ήταν και η στιγμή που έξω από την εκκλησία οι βρακοφόροι τραγούδησαν τον «Αντρειωμένο μην τον κλαις», προκαλώντας ρίγη συγκίνησης σε όσους ήταν εκεί.

Έπειτα ακολούθησε πεζή πομπή μέχρι τον τάφο του Μίκη Θεοδωράκη. Εκεί η τελευταία επιθυμία του μεγάλου μουσικοσυνθέτη έγινε πράξη και η κρητική γη τον αγκάλιασε για πάντα…

Λίγα λεπτά πριν γραφτεί ο επίλογος, οι Δημήτρης Μπάσης, Μελίνα Ασλανίδου και Πέγκυ Ζήνα με τους ήχους της ορχήστρας «Μίκη Θεοδωράκης» τραγούδησαν μαζί, πιασμένοι, το «Μάνα μου και Παναγιά», που έγραψε ο Τάσος Λειβαδίτης και το «Στο Περιγιάλι το κρυφό» του Γιώργου Σεφέρη, τα οποία μελοποίησε ο μουσικοσυνθέτης.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Κορονοϊός - Nέα μέτρα: Αλλάζουν όλα από 13 Σεπτεμβρίου - Νέα πραγματικότητα για ανεμβολίαστους

Ο απρόβλεπτος ανασχηματισμός, τα ποσοστά των δημοσκοπήσεων και τα «ρέστα» Μητσοτάκη στη ΔΕΘ

Υπόθεση Σεμέδο-Ρεπορτάζ Newsbomb.gr: «Ανοίγουν» κινητά μετά τις καταγγελίες της μητέρας της 17χρονης