ΕΛΛΑΔΑ

Γεωργία Γαραντζιώτη: Μια γυναίκα στα… άρματα! Η ρεπόρτερ που δεν φοβάται τις προκλήσεις

Γεωργία Γαραντζιώτη: Μια γυναίκα στα… άρματα! Η ρεπόρτερ που δεν φοβάται τις προκλήσεις
Η έμπειρη δημοσιογράφος Γεωργία Γαραντζιώτη «σπάει» τα στερεότυπα στο... ανδροκρατούμενο υπουργείο Άμυνας

Από τις φωτιές και τους σεισμούς, στην παρουσίαση δελτίου ειδήσεων και από εκεί στο υπουργείο Άμυνας. Η δημοσιογράφος Γεωργία Γαραντζιώτη, μία από τις πιο μάχιμες δημοσιογράφους της νέας γενιάς μιλά στο Newsbomb.gr για το «στοίχημα» της ενημέρωσης στο ελληνικό «Πεντάγωνο».

Είναι γεγονός πως στον εργασιακό χώρο υπάρχουν κάποια στερεότυπα αναφορικά με τα επαγγέλματα που μπορούν να κάνουν οι γυναίκες. Για παράδειγμα, δεν είναι εύκολο να δεις μια γυναίκα υδραυλικό ή ηλεκτρολόγο, ενώ μέχρι πριν λίγα χρόνια ακόμα και οι γυναίκες οδηγοί Ταξί αντιμετωπίζονταν με προκατάληψη.

Κάτι ανάλογο συμβαίνει κ στη δημοσιογραφία. Υπάρχουν τομείς-ρεπορτάζ που φαινομενικά είναι μόνο για άνδρες. Για παράδειγμα στα αθλητικά, μέχρι πριν μερικά χρόνια υπήρχαν ελάχιστες γυναίκες αθλητικογράφοι, ενώ όσες είχαν το… θράσος να μπουν στο χώρο, αντιμετωπίζονταν από τους άνδρες συναδέλφους τους υποτιμητικά. Για να πάρει μια γυναίκα μετάδοση οποιουδήποτε αγώνα ή να κάνει ρεπορτάζ live σε αγωνιστικό χώρο θα έπρεπε να αποδεικνύει καθημερινά πως… το λέει η ψυχούλα της, έχει γνώσεις, άποψη και τον απαραίτητο τσαμπουκά!

Ένα άλλο επίσης ανδροκρατούμενο ρεπορτάζ είναι της Άμυνας. Σίγουρα τα στρατιωτικά θέματα έχουν πιο πολύ ενδιαφέρον για τον ανδρικό πληθυσμό και σίγουρα παίζει ρόλο η... ευαισθησία που έχουμε οι άνδρες με το Στρατό και τη θητεία, ακόμα κι αν υπηρετήσαν ορισμένοι στα σύνορα… Παπάγου – Ψυχικού!

Είναι αλήθεια πως η εικόνα μιας γυναίκας στο ρεπορτάζ Άμυνας δεν είναι συνηθισμένη. Όμως φαίνεται πως μια συνάδελφος είναι αποφασισμένη να...σπάσει τα όποια στερεότυπα και τα καταξιωθεί στον συγκεκριμένο τομέα. Ο λόγος για τη ρεπόρτερ του τηλεοπτικού σταθμού OPEN, Γεωργία Γαραντζιώτη, η οποία πήρε το «βάπτισμα του πυρός» στο στρατιωτικό ρεπορτάζ στην άσκηση «HERCULES 21» στο Κέντρο Εκπαίδευσης Ειδικών Δυνάμεων στο Μεγάλο Πεύκο, καλύπτοντας με απόλυτο επαγγελματισμό τις δράσεις των Ελλήνων και Αράβων κομάντο.

Η Γεωργία Γαραντζιώτη στο ΚΕΕΔ, στο Μεγάλο Πεύκο, μαζί με Έλληνες και Άραβες καταδρομείς.

Ακολούθησε η κορυφαία εθνική διακλαδική άσκηση «Παρμενίων 21», με την Γεωργία Γαραντζιώτη να μπαίνει στο αεροσκάφος C-130 της Πολεμικής Αεροπορίας με καμιά 40ριά ακόμα άνδρες και να πηγαίνει μέχρι τον Έβρο για να μεταδώσει το ρεπορτάζ από το πεδίο βολής.

Στο πεδίο βολής Ψηλός Στάλος στον Έβρο, κατά τη διάρκεια της άσκησης «Παρμενίων '21».

Δεν είναι λίγοι οι συνάδελφοι που έσπευσαν να τη ρωτήσουν πώς της φαίνεται αρχικά το ρεπορτάζ Άμυνας, αλλά και πώς νιώθει ανάμεσα σε τόσους πολλούς άνδρες. Με απόλυτη φυσικότητα η ίδια απαντούσε πως «αυτή είναι η δουλειά μας», επισημαίνοντας πως δέχτηκε με χαρά την πρόκληση για το συγκεκριμένο ρεπορτάζ.

«Είναι σίγουρα απαιτητικό, οι προκλήσεις συνεχείς και χρειάζεται διάβασμα και καθημερινή ενημέρωση για τις εξελίξεις», σημειώνει στο Newsbomb.gr η δημοσιογράφος. Η απόφοιτη του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου άλλωστε, έχει βρεθεί σε διάφορα πεδία ενημέρωσης… από την κάλυψη συγκεντρώσεων και επεισοδίων στο κέντρο της Αθήνας, μέχρι σεισμούς, πυρκαγιές, πλημμύρες, παρουσίαση δελτίου ειδήσεων και η λίστα δεν έχει τελειωμό. Πάντα μάχιμη και πάντα στην πρώτη γραμμή, όποιο ρεπορτάζ κι αν κάλυπτε.

Η Γεωργία Γαραντζιώτη μίλησε στο Newsbomb.gr, εξηγώντας μας πώς είναι να είσαι μάχιμη ρεπόρτερ και δη στο ανδροκρατούμενο υπουργείο Άμυνας.

Τετάρτη ξημερώματα λοιπόν και στο αεροδρόμιο της Ελευσίνας φτάνουν καμιά 40ριά άνδρες δημοσιογράφοι και τεχνικοί με σκοπό να επιβιβαστούν στο C-130 και να πάνε στον Έβρο. Μαζί με αυτούς και εσύ, μια γυναίκα δημοσιογράφος στο Άμυνας και μάλιστα «ψάρι» για να μιλήσουμε με στρατιωτικούς όρους. Πώς νιώθεις εκείνη τη στιγμή; Αμήχανα, άβολα ή απλά ότι κάνεις τη δουλειά σου;

«Ως παίκτρια water-polo , ένα απο τα πιο ανδροπρεπή αθλήματα και για πολλά χρόνια σε επίπεδο πρωταθλητισμού, έχω μάθει να τολμάω και να μην παρατάω. Οπότε έκανα απλά τη δουλειά μου, με ίσως μεγαλύτερο ενθουσιασμό καθώς για 'μενα η Ασκηση Παρμενίων ήταν πρωτόγνωρη εμπειρία. Επίσης γνωρίζοντας πολλούς συναδέλφους απο το παρελθόν, αυτο με βοήθησε να εγκλιματιστώ γρήγορα».

Μία γυναίκα δημοσιογράφος στα... άρματα μάχης!

Πώς είναι αυτές οι πρώτες μέρες στο ελληνικό «Πεντάγωνο»; Ξέρουμε ότι το υπουργείο Άμυνας και το ΓΕΕΘΑ έχουν από τους καλύτερους μηχανισμούς ενημέρωσης και είναι άριστοι επαγγελματίες.

«Ναι, θα συμφωνήσω. Πρόκειται για ένα πολύ οργανωμένο Υπουργείο με συνεργάσιμους ανθρώπους πάντα πρόθυμους να βοηθήσουν και να απαντήσουν σε οποιαδήποτε ερώτηση των δημοσιογράφων. Ένιωσα την υποστήριξη και τη συνεργασία τους».

Έχεις αντιληφθεί αυτό το διάστημα που καλύπτεις το συγκεκριμένο ρεπορτάζ κάποιου είδους δυσπιστία λόγω του φύλου σου; Τι εννοώ, να άκουσες την ατάκα, «έλα μωρέ, τι ξέρει τώρα μια γυναίκα από Στρατό, άρματα, μαχητικά και φρεγάτες»;

«Σε όσους δεν με γνωρίζουν καλά ακούστηκε περίεργο. Η αλήθεια είναι οτι το στρατιωτικό ρεπορτάζ μου άρεσε πάντα και είμαι πολύ χαρούμενη που μου δόθηκε αυτή η ευκαιρία στο Δελτίο Ειδήσεων του OPEN. Στην οικογένεια μας τρέφουμε μεγάλη εκτίμηση και σεβασμό στις ένοπλες δυνάμεις. Ο θείος μου Ευστάθιος Γαραντζίωτης, ταξίαρχος εν αποστρατεία πιλότος της πολεμικής αεροπορίας με υψηλό φρόνιμα και μεγάλη αίσθηση του πατριωτικού χρέους “πέταξε" τη νύχτα της κρίσης των Ιμίων έτοιμος για όλα. Πάντα ήταν πρότυπο για 'μενα. Μικρή έλεγα στους γονείς μου οτι ήθελα να γίνω στρατιωτικός μάλιστα. Νιώθω οτι τελικά βρέθηκα στο ρεπορτάζ που μου ταιριάζει και έχω όλη την διαθεση να προσπαθήσω να γίνομαι όλο και καλύτερη».

Με φόντο τα... Leopard!

Βλέπουμε σε άλλα ρεπορτάζ, όπως στα αθλητικά για παράδειγμα, ότι τα στερεότυπα έχουν σπάσει και πολλές γυναίκες έχουν καταξιωθεί και έχουν κερδίσει το σεβασμό. Θεωρείς ότι μπορεί να γίνει κάτι ανάλογο και στο Άμυνας βλέποντας όλο και περισσότερες γυναίκες δημοσιογράφους στο «Πεντάγωνο ή μάλλον δεν είναι για γυναίκες το συγκεκριμένο ρεπορτάζ;

«Πιστεύω οτι κακώς μέχρι σήμερα ήταν λίγες οι γυναίκες που αναλάμβαναν να καλύψουν το ρεπορτάζ για το Υπ. Άμυνας. Οι γυναίκες έχουν σε πολλά θέματα τελείως διαφορετική ματιά απο τους άνδρες και μπορούν να προσεγγίσουν με άλλο τρόπο τα θέματα, ακόμα και τα στρατιωτικά. Δεν πιστεύω στα στερεότυπα. Πιστεύω στη σύγχρονη παραγωγική γυναίκα που μάχεται και ανταποκρίνεται στις δυσκολίες της καθημερινότητας, όποιες κι αν είναι αυτές. Όπως έλεγε και ο Μαικλ Τζορνταν: "Ποτέ μην λές ποτέ, γιατί τα όρια, όπως οι φόβοι, είναι συχνά απλώς μια ψευδαισθηση.»

Η δημοσιογράφος Γεωργία Γαραντζιώτη, τι προτιμά τελικά; Σε έχουμε δει να περνάς από πάρα πολλά τμήματα, αλλά τι είναι αυτό που σε γοητεύει εσένα περισσότερο; Και για να το πάμε και ένα βήμα παραπέρα, πώς φαντάζεσαι τον εαυτό σου σε 10 χρόνια;

«Το μόνο σίγουρο είναι οτι λατρεύω τη δουλειά μου και δεν μπορώ να φανταστώ τη ζωή μου κάνοντας διαφορετικό επάγγελμα. Το ελεύθερο ρεπορτάζ με βοήθησε να δω πολλές εικόνες και να αποκτήσω εμπειρίες. Θα ήθελα λοιπον να έχω εξελιχθεί στη δουλειά μου και να μπορώ να προσφέρω ακόμα περισσότερα.»

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.