ΣΤΟ ΕΛΕΟΣ ΤΗΣ ΚΑΚΟΚΑΙΡΙΑΣ ΕΥΒΟΙΑ, ΠΗΛΙΟ, ΛΑΡΙΣΑ

ΕΛΛΑΔΑ

Η κακοκαιρία «Αθηνά» σαρώνει τη χώρα: Ραγδαία επιδείνωση του καιρού και φόβοι για νέες πλημμύρες

H κακοκαιρία «Αθηνά» σαρώνει τη χώρα
H κακοκαιρία «Αθηνά» σαρώνει τη χώρα

Το χειρότερό της «πρόσωπο» δείχνει από το πρωί η κακοκαιρία «Αθηνά», η οποία σαρώνει πολλές περιοχές της Ελλάδας, βγάζοντας παράλληλα στη φόρα και τις ελλείψεις του κρατικού μηχανισμού που αδυνατεί να προστατέψει τους πολίτες από τα φυσικά φαινόμενα.

Τα... κομμάτια τους προσπαθούν να μαζέψουν τα δύο τελευταία 24ωρα οι κάτοικοι της Εύβοιας, της Λάρισας, του Πηλίου και άλλων περιοχών της χώρας που έχει σαρώσει η κακοκαιρία «Αθηνά».

Την ίδια στιγμή, σε επιφυλακή βρίσκονται δεκάδες δήμοι στη χώρα καθώς ο καιρός αναμένεται να παρουσιάσει ραγδαία επιδείνωση από το μεσημέρι της Κυριακής, σύμφωνα με το έκτακτο δελτίο πρόγνωσης καιρού της ΕΜΥ. Στη Βόρεια Εύβοια παραμένουν σε διασπορά όλα τα οχήματα της πυροσβεστικής και κυρίως στις περιοχές Ψαροπούλι, Άγιο Βασίλειο και Αγία Άννα, που χτυπήθηκαν από τη νεροποντή.

Κακοκαιρία «Αθηνά»: Μεγάλες καταστροφές στη Βόρεια Εύβοια - Φόβοι για νέες πλημμύρες

Αντιμέτωποι με πλημμύρες, αποτέλεσμα της έντονης βροχόπτωσης χθες βράδυ αλλά και συνέπεια της καταστροφικής πυρκαγιάς του καλοκαιριού, βρέθηκαν οι κάτοικοι χωριών στην Βόρειο Εύβοια σήμερα τα ξημερώματα. Οι έντονες βροχοπτώσεις στις περιοχές της Αγίας 'Αννας, του Αχλαδιού και της Κοτσικιάς, όπως και σε άλλα χωριά της Βόρειας Εύβοιας, άφησαν πίσω τους σημαντικές καταστροφές καθώς χείμαρροι πλημμύρισαν, έγιναν μεγάλες ζημιές στο παραλιακό μέτωπο ενώ οι δρόμοι ήταν αδιάβατοι με αποτέλεσμα να διακοπεί η κυκλοφορία.

Η εικόνα με το πρώτο φως της ημέρας ήταν δραματική. Εκατοντάδες σπίτια είχαν πλημμυρίσει και μάλιστα μεταφέρθηκαν και ενισχύσεις της πυροσβεστικής στην περιοχή από την Στερεά Ελλάδα για να βοηθήσουν στην άντληση των υδάτων.

Είναι χαρακτηριστικό ότι το παραλιακό μέτωπο στην Αχλαδιά έχει πάθει τεράστια καταστροφή όπως επίσης και στην Αγία Άννα ενώ οι κάτοικοι της Κοτσικιάς είδαν τον εξοπλισμό των καταστημάτων και των σπιτιών τους να βρίσκονται στην παραλία.

Καταστροφές στην ΕύβοιαΕυδοκία Μύτιλη

«Ζούμε πρωτόγνωρες καταστάσεις. Οι ζημιές που έχουμε πάθει είναι μεγάλες», σημειώνουν οι κάτοικοι και στα Βασιλικά του Δήμου Ιστιαίας Αιδηψού στη Βόρεια Εύβοια, καθώς η κακοκαιρία «Αθηνά» περνώντας από την περιοχή αφήνει πίσω της τα αποτυπώματά της.

Οι κεντρικοί δρόμοι μετατράπηκαν σε ποτάμια, σπίτια πλημμύρισαν, ενώ προβλήματα σημειώθηκαν και στο επαρχιακό δίκτυο. Την ίδια στιγμή δήμαρχος Ιστιαίας Αιδηψού Γιάννης Κοντζιάς χαρακτηρίζει «αναμενόμενα τα αποτελέσματα» καθώς όπως αναφέρει σε ανάρτηση του «Οι διανοίξεις των ρεμάτων είχαν προχωρήσει, οι κοπές των παρόδιων δένδρων επίσης, όμως οι παρεμβάσεις στο δάσος ακόμη αναμένονται. Η υπομονή εξαντλείται και τα περιθώρια πλέον έχουν τελειώσει. Η πολιτεία οφείλει να βρεθεί στο πεδίο της καταστροφής. Τα όρια της αυτοδιοίκησης τα έχουμε ξεπεράσει προ πολλού».

Κακοκαιρία «Αθηνά»: Σοβαρές ζημιές από την κακοκαιρία στα παράλια του δήμου Αγιάς

Σοβαρές ζημιές προκλήθηκαν σήμερα και στην παραλιακή περιοχή του δήμου Αγίας από την κακοκαιρία και την έντονη βροχόπτωση που σημειώθηκε γύρω τις 12 μ.μ

Όπως εξήγησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δήμαρχος Αγίας, Αντώνης Γκουντάρας, στην περιοχή λόγω της βροχόπτωσης, σημειώθηκαν πλημμυρικά φαινόμενα με αποτέλεσμα να πλημμυρίσουν τουλάχιστον 30 σπίτια στα παράλια της περιοχής αλλά και να προκληθούν σοβαρές ζημιές στο παραλιακό δρόμο από Βελίκα προς την Παλιουριά.

Ο δήμαρχος Αγίας σημείωσε επίσης ότι τα προβλήματα είναι σοβαρά και πως ο δήμος, η Περιφέρεια Θεσσαλίας αλλά και η Πυροσβεστική επιχειρούν για να αντιμετωπίσουν τις ζημιές που είναι μεγάλες.

Κακοκαιρία «Αθηνά»: Μεγάλες καταστροφές στο Πήλιο - Κατολισθήσεις και πλημμύρες σε σπίτια

Μεγάλες καταστροφές έχουν σημειωθεί και στο Πήλιο, που πλήττεται από το κύμα κακοκαιρίας «Αθηνά». Από το βράδυ του Σαββάτου μέχρι κι αυτή την ώρα τα φαινόμενο είναι πολύ έντονα, ενώ έχουν σημειωθεί κατολισθήσεις σε διάφορα σημεία σε Βένετο, Κεραμίδι, Κανάλια.

Σύμφωνα με τον Αντιδήμαρχο Δημήτρη Παλληκάρη, «αυτό που ζήσαμε το 2018 δεν είναι τίποτα μπροστά στο σημερινό. Από την Πέμπτη βρέχει διαρκώς και χθες ήταν πολύ έντονα τα φαινόμενα ενώ από τις 10 χθες το βράδυ βρέχει ασταμάτητα. Σπίτια έχουν υποστεί ζημιές. Το νερό μπαίνει από παντού. Έχουμε κατολισθήσεις σε διάφορα σημεία του Δήμου. Επιχειρούν μηχανήματα της Περιφέρειας στο Κεραμίδι, ενώ έχει διακοπεί η κυκλοφορία σε διάφορα σημεία κυρίως κοντά στο χωριό. Στο Καμάρι έχουν παρασυρθεί βάρκες και αυτοκίνητα απ ότι έχω ενημερωθεί και πιθανώς να υπάρχουν και εγκλωβισμένοι».

Η κακοκαιρία «Αθηνά» σφυροκοπά τη χώρα - Πού θα «χτυπήσει» τις επόμενες ώρες

Ραγδαία επιδείνωση αναμένεται να παρουσιάσει ο καιρός τις επόμενες ώρες, με την ανησυχία για την πυρόπληκτη Εύβοια να μεγαλώνει.

Σύμφωνα με τα προγνωστικά στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr, βροχές και καταιγίδες αναμένεται να εκδηλωθούν και πάλι κυρίως στο Ιόνιο και στα ηπειρωτικά, με τα φαινόμενα, από τις μεσημεριανές ώρες και έπειτα, να είναι τοπικά ισχυρά και σε ορισμένες περιπτώσεις να συνοδεύονται από αυξημένη κεραυνική δραστηριότητα, ενισχυμένους ανέμους και χαλαζοπτώσεις. Μάλιστα, τοπικά το χαλάζι ενδέχεται να έχει σχετικά μεγάλο μέγεθος.

Πρόσκαιρες καταιγίδες θα εκδηλωθούν μετά το μεσημέρι στο νομό Αττικής και στην πόλη της Αθήνας, ενώ στις περιοχές που θα δεχθούν σημαντικές ποσότητες βροχής συμπεριλαμβάνεται η Βόρεια Εύβοια.

Στον προγνωστικό χάρτη που ακολουθεί παρουσιάζονται τα εκτιμώμενα αθροιστικά ύψη υετού (βροχές/καταιγίδες) έως τις βραδινές ώρες του Κυριακής.

Περιοχές που αναμένονται μεγάλα ύψη βροχόπτωσης μέσα στην ημέρα
Περιοχές που αναμένονται μεγάλα ύψη βροχόπτωσης μέσα στην ημέραMeteo

Υπενθυμίζεται ότι το μεσημέρι του Σαββάτου, η ΕΜΥ εξέδωσε έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού για την Κυριακή με βροχές, καταιγίδες και χαλαζοπτώσεις

Τα φαινόμενα θα επηρεάσουν τη δυτική, κεντρική και βόρεια Ελλάδα.

Πιο αναλυτικά:

1. Σήμερα Κυριακή (10-10-2021) ισχυρές βροχές και καταιγίδες θα
επηρεάσουν από τις μεσημβρινές ώρες τα νησιά του Ιονίου, τη
Μακεδονία (κυρίως την κεντρική), την ανατολική Θεσσαλία και τις
Σποράδες και βαθμιαία την Ήπειρο, τη δυτική Στερέα και τη δυτική
Πελοπόννησο.

2. Από τις πρωινές ώρες της Δευτέρας (11-10-2021) οι ισχυρές βροχές
και καταιγίδες που θα εξακολουθήσουν στις προαναφερθείσες περιοχές,
θα επεκταθούν στην κεντρική Στερεά και τη δυτική Θεσσαλία. Τα
φαινόμενα θα εξασθενήσουν μέχρι το μεσημέρι στα δυτικά και τα
κεντρικά και μέχρι το απόγευμα και στη Μακεδονία.

3. Σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία, ο καιρός στη χώρα
θα παρουσιάσει και νέα επιδείνωση στα μέσα της ερχόμενης εβδομάδας.

Έρχεται νέο κύμα κακοκαιρίας από την Πέμπτη

H κακοκαιρία «Αθηνά» θα συνεχίσει δίνει μεγάλα ύψη βροχής έως και αύριο, Δευτέρα 11 Οκτωβρίου, σύμφωνα με την πρόβλεψη του μετεωρολόγου του OPEN Κλέαρχου Μαρουσάκη. Μάλιστα, από την Πέμπτη, έπειτα από πρόσκαιρη βελτίωση, έρχεται νέο ισχυρό κύμα κακοκαιρίας.

«Πρόσκαιρη εξασθένιση των έντονων φαινομένων αναμένουμε το διήμερο Τρίτη - Τετάρτη με τα τελευταία στοιχεία όμως να θέλουν νέο πολύ ισχυρό κύμα κακοκαιρίας από την Πέμπτη και μετά που δυστυχώς θα επηρεάσει και περιοχές που δοκιμάστηκαν από τις καταστροφικές πυρκαγιές του καλοκαιριού. Στον τελευταίο χάρτη μας αποτυπώνεται μια πρώτη εκτίμηση για τις βροχοπτώσεις που αναμένουμε από Πέμπτη και μετά», αναφέρει ο γνωστός μετεωρολόγος σε ανάρτησή του.