ΕΛΛΑΔΑ

Βία και πανεπιστήμια: Τρεις φοιτητές μιλούν στο Newsbomb.gr

βία πανεπιστήμια φοιτητές newsbomb
Τα περιστατικά βίας στα πανεπιστήμια προκαλούν προβληματισμό στην ακαδημαϊκή/φοιτητική κοινότητα
INTIME/ΚΑΠΑΝΤΑΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Τρεις φοιτητές μιλούν στο Newsbomb.gr και εκφράζουν τον προβληματισμό τους για την κατάσταση που επικρατεί στο ελληνικό πανεπιστήμιο, όπου η βία αποτελεί ένα φαινόμενο που συναντάται, αν όχι καθημερινά, σίγουρα συχνά στα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα της χώρας.

Η βία στα πανεπιστήμια είναι ένα ζήτημα που έχει απασχολήσει πολλάκις την εκάστοτε ηγεσία του υπουργείου Παιδείας, ανοίγοντας κάθε φορά ένα νέο κύκλο διαλόγου ως προς το τι πρέπει να γίνει για να βελτιωθεί η εικόνα που παρουσιάζουν τα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα.

Συχνά βλέπουν το φως της δημοσιότητας περιστατικά βίας, παραβατικότητας και προπληκισμών εντός του ακαδημαϊκού χώρου, εικόνες που δεν παραπέμπουν αν μη τι άλλο σε ιδρύματα - ναούς της γνώσης, αλλά σε ορμητήρια οργανωμένων ομάδων που επιδιώκουν τη φίμωση της διαφορετικής άποψης.

Πρόσφατο περιστατικό η επίθεση στον φοιτητή του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών(πρώην ΑΣΟΕΕ), Οδυσσέα Βλαχονικολό, από ομάδα αναρχικών.

Όπως δηλώνει ο ίδιος στο Newsbomb.gr «Η επίθεση συνέβη το απόγευμα της Τρίτης. Καθώς έβγαινα απο το Πανεπιστήμιο από την πλαϊνή έξοδο της Δεριγνύ, τρία άτομα που μάλλον πρόσκεινται στον αναρχικό χώρο μου επιτέθηκαν όταν αναγνώρισαν το πρόσωπό μου».

Και προσθέτει «Όσο με χτυπούσαν, φώναζαν πως είμαι αυτός που βγαίνει στα κανάλια και θέλω την πανεπιστημιακή αστυνομία στις σχολές, δικαιώνοντας όλα όσα έλεγα». Τονίζει χαρακτηριστικά ότι «Η αιτία της επίθεσης φαίνεται πως ήταν το δικαίωμα μου να εκφράζω τις απόψεις μου. Δεν πιστεύουν στην ελευθερία της έκφρασης, δεν πιστεύουν σε θεμελιώδη δικαιώματα».

Έτσι λοιπόν, ζητήσαμε την γνώμη τριών φοιτητών, του Βασίλη Αποστολόπουλου -Τελειόφοιτου του τμήματος Ναυπηγών Μηχανικών του ΠΑΔΑ, του Οδυσσέα Βλαχονικολού -Τριτοετούς φοιτητού του τμήματος Διεθνών και Ευρωπαϊκών Οικονομικών Σπουδών του ΟΠΑ και του Αθανασίου Δελή - Τελειόφοιτου του τμήματος Ηλεκτρολόγων και Μηχανικών Υπολογιστών του ΕΜΠ, να περιγράψουν το κλίμα που επικρατεί στα πανεπιστήμια σήμερα.

Αναλυτικά οι απαντήσεις των τριών φοιτητών

1)Πώς θα χαρακτηρίζατε τη σημερινή κατάσταση στα πανεπιστήμια;

Βασίλης Αποστολόπουλος: Αδιέξοδη. Οποιοσδήποτε επιθυμεί να εκφράσει απόψεις που αντιτάσσονται στις παρατάξεις της ακροαριστεράς γίνεται αποδέκτης σκληρής τρομοκρατίας.

Οδυσσέας Βλαχονικολός: Είναι μια κατάσταση ανελευθερίας. Οι φοιτητές, οι καθηγητές και τα μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας φοβούνται να εκφραστούν ελεύθερα, καθως απειλείται η ζωή τους.

Αθανάσιος Δελής: Η σημερινή κατάσταση στα πανεπιστήμια είναι απογοητευτική. Ο μέσος φοιτητής φοβάται και δεν τολμά να εκφράσει ελεύθερα την γνώμη του. Καθηγητές, αστυνομία και πολιτεία υπάρχουν και προστατεύουν μόνο με δηλώσεις στα κανάλια, όχι στην πράξη, στον πραγματικό κόσμο.

2)Θεωρείτε πως η σύσταση της πανεπιστημιακής αστυνομίας δίνει λύση στο πρόβλημα της βίας και της παραβατικότητας;

Βασίλης Αποστολόπουλος: Ναι. Οτιδήποτε έχει ανακοινωθεί ως εναλλακτική έχει δοκιμαστεί (σεκιούριτι υπάρχουν ήδη, οι πρυτάνεις δεν καλούν την αστυνομία όπως φάνηκε στην περίπτωση του Οδυσσέα.)

Οδυσσέας Βλαχονικολός: Αν δεν δοκιμάσουμε δεν θα μάθουμε. Το σημερινό πλαίσιο σίγουρα δεν προστατεύει τα θύματα από επόμενες επιθέσεις, όπως έχει συμβεί με πρόσφατα περιστατικά όπου το άσυλο έχει καταργηθεί.

Αθανάσιος Δελής: Ναι, αλλά μόνο αν έχει ουσιαστική δράση. Μόνο αστυνομικοί μπορούν να σταματήσουν περαστικά με ξυλοδαρμούς, απειλές με σουγιάδες, κολλήματα στον τοίχο και φραστική βία που έχω αντιμετωπίσει πολλάκις στο πανεπιστήμιο.

3)Οι πρυτανικές αρχές δείχνουν/έχουν δείξει ενδιαφέρον για την αντιμετώπιση της βίας;

Βασίλης Αποστολόπουλος: Όχι. Οι εκλεγμένες πρυτανικές αρχές φοβούνται τα ΕΑΑΚ και τους αναρχικούς.

Οδυσσέας Βλαχονικολός: Οι πρυτανικές αρχές διαφέρουν σε κάθε Πανεπιστήμιο. Όπως βλέπω όμως από την αργοπορημένη εφαρμογή του νόμου, για τις μονάδες ασφαλείας, δείχνουν αδιαφορία και αντιεπαγγελματισμό. Αν δεν είναι ικανοί να γίνουν πρυτάνεις και να αντιμετωπίσουν τα ήδη υπάρχοντα και γνωστά προβλήματα, ας μην έθεταν υποψηφιότητα.

Αθανάσιος Δελής: Όχι ουσιαστικά. Υπάρχουν 2 λόγοι για αυτό. Κάποιοι είναι μέρος του προβλήματος. Αντιπρύτανης, κοσμήτορες σχολών και καθηγητές. Συνεπώς στηρίζουν την διαιώνιση της κατάστασης. Από την άλλη πλευρά, αρκετοί καθηγητές φοβούνται για την σωματική τους ακεραιότητα. Πριν 5 χρόνια καθηγητής του ΕΜΠ επειδή συμμετείχε σε ερευνητικό για το τείχος του Έβρου πήγαν να τον πλακώσουν και κατάστρεψαν δεκάδες χιλιάδες εξοπλισμού. Ο καθηγητής έφυγε για 3 χρόνια να δουλέψει στην Αγγλία.

4)Ως φοιτητές πως εκτιμάτε ότι μπορεί να μπει ένα τέλος στη βία στα πανεπιστήμια;


Βασίλης Αποστολόπουλος: Με ένα συνδυασμό συνεχούς και διαρκούς αντίδρασης από την ακαδημαϊκή κοινότητα, ποινών σε όσους δεν κάνουν το καθήκον τους (πρυτάνεις, αστυνομία, κυβέρνηση) και εφαρμογή της πανεπιστημιακής αστυνομίας και κάρτας εισόδου.

Οδυσσέας Βλαχονικολός: Δεν είμαι ιδιαίτερα αισιόδοξος. Μόνο λόγια έχω ακούσει και πράξεις κατόπιν εορτής. Δηλαδή οι αρμόδιοι φορείς περιμένουν νεκρό φοιτητή ώστε να εφαρμόσουν τον νόμο επιτέλους;

Αθανάσιος Δελής: Μόνο με παρέμβαση της πολιτείας και της αστυνομίας, αλλά και με την στήριξη των φοιτητών που θέλουν μια ανθρώπινη ακαδημαϊκή ζωή.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.