ΕΛΛΑΔΑ

Πήλιο: 3 υπέροχα χωριά φωλιασμένα μέσα σε πλούσια φύση, ποτάμια και ελατοσκέπαστα αρχοντικά!

Πήλιο: 3 υπέροχα χωριά φωλιασμένα μέσα σε πλούσια φύση, ποτάμια και ελατοσκέπαστα αρχοντικά!
ínstagram

To ελληνικό καλοκαίρι αδιαμφισβήτητα έχει χαραχτεί στην καρδιά όλων ως η απόλυτη εμπειρία, ωστόσο το φθινόπωρο και ο χειμώνας δίνουν στη χώρα μας μια διαφορετική γοητεία.

Χωριά φωλιασμένα στην αγκαλιά επιβλητικών βουνών, παραδοσιακοί οικισμοί στην σκιά χιονοσκέπαστων κορυφών και υποδομές, υπόσχονται να κλέψουν ένα κομμάτι από την καρδιά κάθε ταξιδιώτη.

Το Πήλιο διαθέτει μερικά από τα ομορφότερα χωριά της Ελλάδας, είναι το καθένα μοναδικό αλλά όλα έχουν την χαρακτηριστική πέτρινη αρχιτεκτονική που τους δίνει μια ρομαντική πινελιά. Τα πιο διάσημα από τα χωριά είναι η Μακρυνίτσα, η Πορταριά και η Τσαγκαράδα.

Η Μακρινίτσα είναι ένα από τα δημοφιλέστερα χωριά του, βρίσκεται σκαρφαλωμένο σε υψόμετρο από 300 μ. μέχρι 850 μ. και χτίστηκε το 1204, όπως ενημερώνει τους επισκέπτες της μία πινακίδα λίγο πριν την κεντρική πλατεία.

Σε μικρή απόσταση από την Πορταριά, βρίσκεται ένα ακόμη γραφικό χωριό του Πηλίου, με παραδοσιακά σπίτια και εξαιρετικά δείγματα αρχιτεκτονικής. Ιδανικός τρόπος για να γνωρίσετε τη Μακρυνίτσα είναι να περπατήσετε τα καλντερίμια της και να φτάσετε στην κεντρική κοσμοπολίτικη πλατεία με τα αιωνόβια πλατάνια, που αποτελεί σημείο συνάντησης των κατοίκων και των τουριστών.

Εκεί, βρίσκεται η μαρμάρινη κρήνη του Αθάνατου Νερού και το εκκλησάκι του Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου, καθώς και προσεγμένες ταβέρνες και καταστήματα με παραδοσιακά προϊόντα. Ένα από τα πιο γνωστά καφενεία είναι ο Θεόφιλος, που δημιουργήθηκε το 1910 και φιλοξενεί τη μεγάλη τοιχογραφία του ομώνυμου λαϊκού ζωγράφου, ενώ στην περιοχή υπάρχει ακόμη και το Μουσείο Λαϊκής Τέχνης και Ιστορίας Πηλίου, το οποίο διαθέτει τοιχογραφίες λαϊκής ζωγραφικής, παραδοσιακές φορεσιές και μικροαντικείμενα λαϊκής τέχνης.

Τσαγκαράδα: Το χωριό που κατοικούσαν οι Κένταυροι

Η Τσαγκαράδα χωρίζεται σε τέσσερα μικρότερα χωριουδάκια τα οποία το καθένα έχει πάρει την ονομασία του από την εκκλησία που βρίσκεται στα γεωγραφικά του σύνορα. Οι εκκλησίες αυτές είναι: Οι Άγιοι Ταξιάρχες, η Αγία Παρασκευή που βρίσκεται από το 1909 στην κεντρική πλατεία του οικισμού, ο Άγιος Στέφανος και η Αγία Κυριακή που είναι μακρύτερα από τις υπόλοιπες και πιο χαμηλά.

Ο οικισμός της Τσαγκαράδας εμφανίστηκε αρχές του 17ου αιώνα, κάπου το 1600 μΧ, ενώ στα έγκατά του έχουν βρεθεί τάφοι και κειμήλια που χρονολογούνται και από τον 14ο αιώνα. Ο φόβος που υπήρχε εκείνα τα χρόνια για τους πειρατές έκανε τους κατοίκους της περιοχής να μετακινηθούν όλο και πιο ψηλά στον οικισμό, εγκαταλείποντας το παραλιακό κομμάτι του.

Σήμερα η Τσαγκαράδα, αν και τόπος μικρός, έχει γίνει διαχρονικός πόλος έλξης τουριστών. Είναι ένας τόπος «κομμένος» στα δύο αφού από τη μία βλέπει κανείς την πηλιορείτικη αρχιτεκτονική αρχοντιά της πέτρας και από την άλλη το βλέμμα κάνει «βουτιές» στο αιγαιοπελαγίτικο μπλε. Όπως κάθε περιοχή κοντά στο Πήλιο είναι γεμάτη πετρόκτιστα επιβλητικά αρχοντικά που εξιστορούν με το δικό τους τρόπο την ιστορία του τόπου και των ανθρώπων που άφησαν σε αυτόν το αποτύπωμά τους.

Πορταριά η αρχόντισσα του Πηλίου

Η Πορταριά είναι η αρχόντισσα του Πηλίου. Πρόκειται για ένα πανέμορφο χωριό κτισμένο σε μια προνομιακή τοποθεσία με φανταστική θέα στο Παγασητικό. Όσοι την επισκεφθούν να νιώσουν την ηρεμία της εξοχής, ενώ θα απολαύσουν την ομορφιά της φύσης. Η διαμονή σας στα παραδοσιακά καταλύματα του χωριού θα σας μείνει αξέχαστη, όπως και η ζεστή φιλοξενία των ντόπιων.

Το υπέροχο φυσικό τοπίο της, οι δροσερές πηγές, τα παραδοσιακά αρχοντικά και τα γραφικά καλντερίμια της, καθιστούν την Πορταριά μια από τις λίγες περιοχές, στην καρδιά της Ελλάδας, όπου ο επισκέπτης μπορεί να βρει γαλήνη και ηρεμία. Mε φόντο το μοναδικό πάντρεμα του καταπράσινου ορεινού τοπίου και της υπέροχης παραδοσιακής πηλιορείτικης αρχιτεκτονικής θα βρείτε το τέλειο καταφύγιο από την καθημερινότητα.