ΕΛΛΑΔΑ

Επιστρεπτέα προκαταβολή - Προσοχή: Απάτη με απατεώνες που προσπαθούν να αποσπάσουν χρήματα

Τηλεφωνικές απάτες
Νέες απάτες με αφορμή την επιστρεπτέα προκαταβολή
Pixabay

Τηλεφωνικές απάτες με αφορμή την επιστρεπτέα προκαταβολή παρατηρούνται το τελευταίο διάστημα, με απατεώνες να προσπαθούν να παραπλανήσουν τα υποψήφια θύματά τους με σκοπό το κέρδος

Συνεχώς νέα σενάρια σκαρφίζονται οι απατεώνες, που τηλεφωνικά κυρίως, προσεγγίζουν υποψήφια θύματα για να τους αποσπάσουν χρήματα.

Μάλιστα εναρμονίζονται πλήρως με την επικαιρότητα, προσπαθώντας να είναι όσο το δυνατόν πιο αληθοφανείς για να παραπλανήσουν τα θύματά τους.

Σύμφωνα με καταγγελίες που έγιναν στο lamiaReport.gr, τις τελευταίες ημέρες επαγγελματίες δέχονται τηλεφωνήματα υποτίθεται από τους λογιστές τους, για να τους ενημερώσουν ότι υπάρχει επιστροφή από την «επιστρεπτέα προκαταβολή».

Δεν είναι τυχαίο βέβαια ότι είμαστε στην περίοδο αποπληρωμής των οφειλών των επαγγελματιών και στο άκουσμα «λάθος και επιστροφή» όλοι ξεχνούν ότι η φωνή δε μοιάζει τόσο στο λογιστή τους και μπορεί να την πατήσουν.

Οι απατεώνες επικοινωνούν στο σταθερό τηλέφωνο, ώστε να γνωρίζουν το επώνυμο και την επαγγελματική ιδιότητα του ιδιοκτήτη ώστε να γίνουν πιο πιστευτοί.

Αυτό που ζητούν είναι αρχικά αριθμό λογαριασμού, ανάλογα την περίπτωση μπορεί να ζητήσουν τους κωδικούς σύνδεσης για να γίνει η μεταφορά ή αν έχετε λογαριασμό σε συγκεκριμένη τράπεζα να σας ζητήσουν να κάνετε τη διαδικασία «λεφτά στο λεπτό», πιστεύοντας ότι δε γνωρίζεται ότι με αυτόν τον τρόπο στέλνετε και σε καμία περίπτωση δεν παίρνετε λεφτά.

Για την ιστορία να θυμίσουμε ότι η Ελληνική Αστυνομία συμμετείχε μέσω της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, σε αστυνομική επιχείρηση παγκόσμιας κλίμακας, για την καταπολέμηση των απατών στον τομέα του ηλεκτρονικού εμπορίου (e- commerce) η οποία υλοποιήθηκε με πρωτοβουλία της Europol από 1η έως 31η Οκτωβρίου 2021.

Μέσα στις υποθέσεις που εξετάστηκαν ή εξιχνιάσθηκαν ήταν και περιπτώσεις «κοινωνικής μηχανικής» (Social engineering), όπου οι δράστες, κατόπιν τηλεφωνικής επικοινωνίας με τα θύματα, απέσπασαν τα στοιχεία των καρτών - λογαριασμών τους.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Κορονοϊός: Νέα μέτρα στα σούπερ μάρκετ - Τι αλλάζει από αύριο Σάββατο 13 Νοεμβρίου

Καιρός: Έρχεται ραγδαία επιδείνωση με βροχές και καταιγίδες - Πού και πότε θα χτυπήσουν

Χαλάνδρι: Η Κλοντιάνα Τσέλο, το εργοστάσιο σοκολάτας και το μυστήριο με τα 3 δισεκατομμύρια