ΕΛΛΑΔΑ

Σαρηγιάννης στο Newsbomb.gr: Δεν ξεκίνησε ακόμα η αποκλιμάκωση στην Αθήνα – Ο λόγος που καθυστερεί

Σαρηγιάννης στο Newsbomb.gr: Δεν ξεκίνησε ακόμα η αποκλιμάκωση στην Αθήνα – Ο λόγος που καθυστερεί
Ο κ. Σαρηγιάννης ανέφερε ότι κανείς δεν γνωρίζει τι θα γίνει με τη νέα μετάλλαξη Όμικρον υπογραμμίζοντας ότι μπορεί να έχει έρθει ήδη και στην Ελλάδα.
INTIME

Για την πορεία της πανδημίας του κορονοϊού μίλησε στο Newsbomb.gr ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής, Δημοσθένης Σαρηγιάννης – Τι είπε για την Αθήνα σε σχέση με τις άλλες περιοχές της Ελλάδας – Πότε θα ξεκινήσει η αποκλιμάκωση

Για αποκλιμάκωση του τέταρτου κύματος της πανδημίας του κορονοϊού στις περισσότερες επιβαρυμένες περιοχές χώρας έκανε λόγο μιλώντας στο Newsbomb.gr, ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής, Δημοσθένης Σαρηγιάννης.

Ωστόσο σύμφωνα με όσα ανέφερε στην Αττική η αποκλιμάκωση δεν έχει ξεκινήσει. «Ο λόγος κατά την γνώμη μου είναι ότι σε σχέση για παράδειγμα με τη Θεσσαλονίκη το τέταρτο κύμα ήρθε πιο αργά οπότε και θα καθυστερήσει λίγες ημέρες ακόμα να κορυφωθεί. Εκτός και αν συμβαίνει κάτι άλλο», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Σαρηγιάννης.

Και πρόσθεσε: «όσον αφορά τους σκληρούς δείκτες θα πρέπει να πούμε ότι θα αργήσουν να καταγράψουν πτώση. Ωστόσο το θετικό είναι ότι έχουν αρχίσει να μειώνονται οι νοσηλείες. Όσον αφορά τις ΜΕΘ εκτιμούμε πώς τις επόμενες ημέρες θα ξεπεράσουν τους 700. Οι νεκροί μέχρι τα μέσα του μήνα θα κυμαίνονται σε αυτά τα επίπεδα».

Αναφερόμενος στις γιορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς τόνισε ότι θα πάμε με 2.000 κρούσματα κατά μέσο όρο αλλά θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί και να τηρούμε τα μέτρα. Χαρακτήρισε δε το μέτρο που ανακοίνωσε η κυβέρνηση για τα self test πολύ σημαντικό και συμπλήρωσε ότι θα έπρεπε να είχε γίνει πολύ νωρίτερα.

Ο κ. Σαρηγιάννης παρόλα αυτά ανέφερε ότι τα πράγματα είναι ρευστά αφού κανείς δεν γνωρίζει τι θα γίνει με τη νέα μετάλλαξη Όμικρον υπογραμμίζοντας ότι μπορεί να έχει έρθει ήδη και στην Ελλάδα απλά ακόμα δεν έχει ανιχνευθεί γιατί δεν έχει υπάρξει μεγάλη διασπορά στην κοινότητα.

Η κατάσταση στη χώρα

Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 6.196, εκ των οποίων 3 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 945.095 (ημερήσια μεταβολή +0.7%), εκ των οποίων 50.6% άνδρες. Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 94 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 2.769 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα. To Rt για την επικράτεια βάσει των κρουσμάτων εκτιμάται σε 1.04 (95% ΔΕ: 0.96 - 1.12).

Ημερήσια εξέλιξη της πανδημίας: Η ημερήσια κατανομή των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων είναι η ακόλουθη (η γραμμή παριστάνει την συνολική, αθροιστική κατανομή των κρουσμάτων).

Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 75, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 18.234 θάνατοι. Το 95.4% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Η διαχρονική εξέλιξη των συνολικών κρουσμάτων και συνολικού αριθμού των θανάτων ασθενών COVID-19 παρουσιάζεται στο ακόλουθο διάγραμμα.

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 690 (61.0% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 64 έτη. To 79.9% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Μεταξύ των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, 550 (79.71%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και 140 (20.29%) είναι πλήρως εμβολιασμένοι. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 3.530 ασθενείς.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Άγριος «καυγάς» Μητσοτάκη - Πολάκη στη Βουλή (vid)

Το αντισυνταγματικό πρόστιμο των 100 ευρώ, οι πονοκέφαλοι για την ΑΑΔΕ και ο κίνδυνος για το Δημόσιο

Συγκλονίζει ο Νίκος Στραβελάκης μέσα από το νοσοκομείο: Έτσι με χτύπησε ο κορονοϊός