ΕΛΛΑΔΑ

Χατζηχριστοδούλου: Έως 10.000 κρούσματα ημερησίως - Μέχρι 15 Ιανουαρίου θα επικρατήσει η Όμικρον

Χατζηχριστοδούλου κρούσματα Όμικρον
Εξάπλωση της μετάλλαξης Όμικρον
INTIME/ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Ο Χρήστος Χατζηχριστοδούλου αποκάλυψε ότι τα κρούσματα αναμένεται να φτάσουν τις 10.000 ημερησίως, με τη μετάλλαξη Όμικρον να είναι το κυριαρχούν στέλεχος μέχρι τα μέσα Ιανουαρίου.

Ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Χρήστος Χατζηχριστοδούλου, τόνισε ότι «τα κρούσματα της Όμικρον στη χώρα μας είναι πολύ περισσότερα από 130».

Ο κ. Χατζηχριστοδούλου, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ, έκανε λόγο για 5 κρούσματα τα οποία είναι επιβεβαιωμένα με ειδικό PCR τεστ για την Όμικρον.

Σημείωσε δε ότι η πλειονότητα των κρουσμάτων είναι από ταξίδια, εξήγησε και πρότεινε όσοι έρχονται από το εξωτερικό να μένουν λίγες μέρες καραντίνα. «Αν έχουμε πολλές εισαγωγές στη χώρα, θα έχουμε και πολλά κρούσματα», υπογράμμισε.

Σε ερώτηση αναφορικά με την πορεία της μετάλλαξης Όμικρον, ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής εκτίμησε ότι «θα εξαπλωθεί πάρα πολύ γρήγορα και θα επικρατήσει μέχρι τις 15 Ιανουαρίου». Σχετικά με τα κρούσματα είπε ότι αναμένεται να ξεπεράσουν τα 6.000 και να φτάσουν περί τα 10.000.

«Ο ιός μεταδίδεται γρήγορα», τόνισε. Μια μελέτη για ενδοοικογενειακή μετάδοση που συνέκρινε τις μεταλλάξεις έδειξε πως η Δέλτα είχε 2 φορές μεγαλύτερη σε εμβολιασμένους, ενώ η Όμικρον 2 έχει 2 φορές μεγαλύτερη από τη Δέλτα σε εμβολιασμένους. Άρα, και οι εμβολιασμένοι θα νοσήσουν, ανέφερε.

Επίσης, ο κ. Χατζηχριστοδούλου, επεσήμανε ότι «όλοι θα έρθουμε κάποια στιγμή σε επαφή με τον ιό. Οι εμβολιασμένοι, όμως, θα προστατευθούν από νοσηλεία».

Χατζηχριστοδούλου: Μειωμένη η νοσηρότητα της Όμικρον

Στη συνέχεια, μίλησε για τη σοβαρότητα του στελέχους της Όμικρον, λέγοντας ότι «Φαίνεται από πολλές μελέτες ότι έχει μειωμένη νοσηρότητα και μειωμένη σοβαρότητα νόσου. Κυμαίνεται από 50% και πάνω, αλλά αυτό το 50% εξουδετερώνεται με την αυξημένη μεταδοτικότητα. Δηλαδή, αν έχω διπλάσια μεταδοτικότητα, το τελικό αποτέλεσμα στις νοσηλείες θα είναι το ίδιο».

Χατζηχριστοδούλου: Απαραίτητη η χρήση της μάσκας

Σχετικά με τη λήψη περαιτέρω μέτρων, ανέφερε ότι τα κέντρα διασκέδασης είναι τα πρώτα στα οποία θα ληφθούν μέτρα. Μπορεί να περιοριστεί το ωράριο, αλλά μπορεί να κλείσουν και τελείως, αν τα πράγματα πάνε πραγματικά άσχημα.

Σχετικά τα σχολεία, είπε ότι από την επόμενη εβδομάδα θα επανεξετάσει η Επιτροπή το πρωτόκολλο.

Τέλος, αναφερόμενος στο μέτρο του lockdown, είπε ότι δε μπορούμε να το κάνουμε συνέχεια. «Δεν είναι σωστή λύση το lockdown», επεσήμανε.

Όσο για το πότε θα επανέλθουμε στην κανονικότητα, είπε ότι «δεν θα έρθει το τέλος της πανδημίας, θα έρθει η μεταπανδημική περίοδος. Δεν θα απαλλαγούμε από τους εμβολιασμούς. Η φυσική ανοσία δεν έχει την ίδια ποιότητα με τα εμβόλια. Μελλοντικά, θα γίνει ό,τι γίνεται και με την γρίπη».

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Στο «Παίδων» για να εξεταστούν τα παιδιά που ωθούσαν σε ερωτικές περιπτύξεις σε ορφανοτροφείο

KN95: Ποια είναι η μάσκα που θα χρησιμοποιούμε από αύριο σε ΜΜΜ και σούπερ μάρκετ - Πόσο κοστίζει

Κάλαντα με... μάσκες, ρεβεγιόν με τεστ και από Γενάρη νέα μέτρα - Τι θα ισχύει από αύριο