ΕΛΛΑΔΑ

Ζαούτης - Κορονοϊός: Το 60%-70% των κρουσμάτων είναι με την μετάλλαξη Όμικρον

Ζαούτης - Κορονοϊός: Το 60%-70% των κρουσμάτων είναι με την μετάλλαξη Όμικρον
Για το αν η «Όμικρον» σηματοδοτεί το τέλος της πανδημίας: «Είμαι επιφυλακτικά αισιόδοξος», δήλωσε ο κ. Ζαούτης.
INTIME

Για επικράτηση της μετάλλαξης Όμικρον και στην Ελλάδα έκανε λόγο ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Θεοκλής Ζαούτης – Τι ποσοστό των κρουσμάτων οφείλονται στη νέα παραλλαγή

«Βλέπουμε πως όντως μεταδίδεται πάρα πολύ γρήγορα η μετάλλαξη Όμικρονμ έχει απλωθεί σε όλο τον πλανήτη. Το 60 – 70% των κρουσμάτων είναι από τη μετάλλαξη Όμικρον», είπε ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Θεοκλής Ζαούτης στο Mega.

Και πρόσθεσε: «Οι μελέτες δείχνουν πως είναι πιο ήπια η νόσος, δεν υπάρχει σημαντική αύξηση στις νοσηλείες. Η ανησυχία είναι ότι και μια πιο ήπια νόσος, αν μολυνθούμε όλοι μαζί ταυτόχρονα, θα πιεστεί το σύστημα και θα έχουμε αυξημένη νοσηρότητα».

Σε σχέση με τα μέτρα που έχουν ληφθεί ο κ. Ζαούτης ανέφερε: «Τα μέτρα εστιάζουν στους παράγοντες κινδύνου που συζητάμε από την αρχή της πανδημίας, όπως ο συνωστισμός».

Σημείωσε δε ότι «το εμβόλιο είναι το πιο σημαντικό μέτρο, προστατεύει από σοβαρή νόσο και θάνατο. Η τρίτη δόση αυξάνει την αποτελεσματικότητα του εμβολίου και τη φέρνει κοντά στην αποτελεσματικότητα που είχε απέναντι στη μετάλλαξη Δέλτα».

Τέλος αναφορικά με μια πιθανή 4η δόση είπε «αν τα δεδομένα συγκλίνουν προς αυτήν την κατεύθυνση, θα πρέπει να το σκεφτούμε σοβαρά» και τόνισε πως δε θα πρέπει να πανικοβαλλόμαστε από τον αριθμό των κρουσμάτων. «Ο απόλυτος αριθμός κρουσμάτων δεν είναι ο πιο σημαντικός δετικής σε αυτήν τη φάση. Κοιτάμε νοσηλείες και θανάτους».

Σπάνε το ένα μετά το άλλο τα μαύρα αρνητικά ρεκόρ

Τρομάζουν τα 28.828 νέα κρούσματα που ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ την Τετάρτη (29/12) καθώς η μετάλλαξη «Όμικρον» οδηγεί την πανδημία στη χώρα σε ανεξέλεγκτο σημείο λίγο πριν την εκπνοή του 2021, ενώ υπενθυμίζεται ότι σε εφαρμογή θα τεθούν από αύριο Πέμπτη τα νέα μέτρα που στόχο έχουν να περιορίσουν την «ζημιά» της κινητικότητας, λόγω Πρωτοχρονιάς.

Η Αττική φαίνεται να αντιμετωπίζει το μεγαλύτερο πρόβλημα με την μετάλλαξη «Όμικρον» καθώς μέσα σε ένα 24ωρο κατέγραψε 12.848 νέα κρούσματα, αριθμός κατά πολύ υψηλότερος από τα κρούσματα της Δευτέρας συνολικά σε όλη την χώρα. Παράλληλα, η Θεσσαλονίκη συνεχίζει να έχει επιθετική αυξητική τάση με 3.496 νέες μολύνσεις, ενώ ακολουθούν η Αχαϊα και η Λάρισα με 679 και 549 κρούσματα αντίστοιχα.

Οι δείκτες της πανδημίας στην Ελλάδα έχουν ομοιότητες με των υπόλοιπων ευρωπαϊκών χωρών όπου η μετάλλαξη «Όμικρον» σαρώνει από τις προηγούμενες εβδομάδες. Λοιμωξιολόγοι προειδοποιούν από την πλευρά τους, ότι το πέμπτο κύμα της πανδημίας που βρίσκεται σε εξέλιξη, λόγω της νέας παραλλαγής, δεν έχει φτάσει στην κορύφωσή του στην χώρα μας, με τα κρούσματα να αναμένεται τις επόμενες ημέρες να ξεπεράσουν ίσως και κατά πολύ τις 30.000, ενώ η κατάσταση αναμένεται να επιδεινωθεί ακόμα περισσότερο από την επόμενη εβδομάδα.

Το Infographic του Newsbomb.gr

Τα επιδημιιολογικά δεδομένα για τη χώρα την Τετάρτη 29 Δεκεμβρίου
Τα επιδημιιολογικά δεδομένα για τη χώρα την Τετάρτη 29 ΔεκεμβρίουNewsbomb.gr

«Καλπάζει» η θετικότητα

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που δημοσίευσε ο ΕΟΔΥ, η θετικότητα σε όλη την επικράτεια φτάνει στο 1,15%, ενώ υπάρχουν συγκεκριμένες Περιφερειακές Ενότητες που δείχνουν ακόμα πιο επιβαρυμένη εικόνα έχοντας θετικότητα που φτάνει ή και ξεπερνάει το 2%.

Συγκεκριμένα, στην Ανατολική Αττική έφτασε στο 2,21%, στον Βόρειο Τομέα Αθηνών στο 2,02%, στα Γρεβενά το 2,13%, στη Θεσσαλονίκη το 2%, στον Κεντρικό Τομέα Αθηνών το 3,13%, στην Κέρκυρα το 2,23%, στην Κοζάνη το 2,50%, στη Λακωνία το 2,14%, στη Φλώρινα το 2,20% και στα Χανιά το 2,08%.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Παπαδόπουλος στο Newsbomb.gr για τον νέο σεισμό στην Κρήτη: Δεν συνδέεται με το ρήγμα στο Αρκαλοχώρι

Κρούσματα σήμερα: «Μαύρη» Τετάρτη με 28.828 νέες μολύνσεις - 72 θάνατοι, 620 διασωληνωμένοι

Όλα τα νέα μέτρα: Τι θα ισχύει για εστίαση, διασκέδαση, μουσική και ρεβεγιόν Πρωτοχρονιάς

Survivor Spoiler 29/12: Η πρώτη αποχώρηση από τον Άγιο Δομίνικο για φέτος - Ποιος παίκτης φεύγει