ΕΛΛΑΔΑ

Τζανάκης: Έως και 52.000 ο μέσος όρος ημερήσιων κρουσμάτων έως τις 25 Ιανουαρίου

Για την μετάλλαξη Όμικρον ο κ. Τζανάκης ανέφερε ότι αυτή την εβδομάδα οι ειδικοί θα έχουν τα πρώτα στοιχεία για τους νοσηλευόμενους που φέρουν την εν λόγω μετάλλαξη
Για την μετάλλαξη Όμικρον ο κ. Τζανάκης ανέφερε ότι αυτή την εβδομάδα οι ειδικοί θα έχουν τα πρώτα στοιχεία για τους νοσηλευόμενους που φέρουν την εν λόγω μετάλλαξη
Φωτογραφία αρχείου - Intime

Όπως είπε ο κ. Τζανάκης η μετάλλαξη Δέλτα του κορονοϊού είναι εδώ καθώς αποτελεί το 10% και σε ορισμένες περιοχές το 20% των κρουσμάτων

Αντιμέτωπη με την έξαρση δύο διαφορετικών μεταλλάξεων κορονοϊού, της Δέλτα και της Όμικρον βρίσκεται η χώρα μας, όπως εξήγησε ο καθηγητής πνευμονολογίας Νίκος Τζανάκης μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ.

Όπως είπε η Δέλτα είναι εδώ καθώς αποτελεί το 10% και σε ορισμένες περιοχές το 20% των κρουσμάτων και καθώς είναι πολύ λοιμογόνος συνεχίζει να προκαλεί θανάτους, διασωληνώσεις και νοσηλείες. Η έξαρση της Δέλτα, σύμφωνα με τον καθηγητή, είναι και η αιτία που συντηρείται η πίεση στο σύστημα υγείας.

«Όταν έχουμε 25.000, 30.000 και 35.000 (κρούσματα) και το 20% από αυτά να είναι Δέλτα, -που μπορεί να είναι παρά πάνω, έχουμε 5.000 και 6.000 Δέλτα. Τα υπόλοιπα είναι Όμικρον που υποτίθεται ότι δεν πιέζουν το σύστημα», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Για την Όμικρον ο κ. Τζανάκης ανέφερε ότι αυτή την εβδομάδα οι ειδικοί θα έχουν τα πρώτα στοιχεία για τους νοσηλευόμενους που φέρουν την εν λόγω μετάλλαξη ενώ σε δύο με τρεις εβδομάδες θα διαπιστώσουν την επήρεια της στις διασωληνώσεις και θανάτους.

Ο καθηγητής ανέφερε ότι η κορύφωση του πανδημικού κύματος αναμένεται μεταξύ 18 και 25 Ιανουαρίου. Το μαθηματικό μοντέλο της ομάδας του, προβλέπει 48.000 έως 52.000 κρούσματα κορονοϊού κάτι που σημαίνει ότι οι ημερήσιες αιχμές ενδέχεται να είναι ακόμη μεγαλύτερες.

Ο κ. Τζανάκης ανέφερε ότι ο δείκτης θετικότητας τον τρομάζει καθώς χθες με σχετικά λίγα τεστ (80.000) έφτασε στο 22,7% κάτι που σημαίνει πως ένα στα τέσσερα δείγματα ήταν θετικά. Εξήγησε πως όταν γίνουν πολλά τεστ για παράδειγμα 650.000 τότε τα κρούσματα θα φτάσουν 65.000 με έναν δείκτη θετικότητας γύρω στο 10%.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Εμβολιασμένοι εργαζόμενοι: Τι ισχύει με rapid test και pcr για να γυρίσουν στη δουλειά

Κοινωνία Ώρα Mega: Εκτός εκπομπής η Ανθή Βούλγαρη

Θρήνος στην Αιτωλοακαρνανία: Αιφνίδιος θάνατος 27χρονου την ώρα που έπινε καφέ με την παρέα του