ΕΛΛΑΔΑ

Κακοκαιρία «Ελπίδα»: Τι πρέπει να κάνετε σε περίπτωση που δείτε κάποιον άστεγο στο ψύχος

Κακοκαιρία «Ελπίδα»: Τι πρέπει να κάνετε σε περίπτωση που δείτε κάποιον άστεγο στο ψύχος
Πώς θα βοηθήσουμε να προστατευτούν οι συμπολίτες μας
INTIME

Κακοκαιρίας «Ελπίδα»: Δείτε τα τηλέφωνα επικοινωνίας για Αθήνα και επαρχία και τι πρέπει να κάνετε.

Η κακοκαιρία «Ελπίδα» ετοιμάζεται να... επιτεθεί στην Αθήνα με χιόνια και πολικό ψύχος με πολλούς συμπολίτες μας να μένουν εκτεθειμένοι επειδή δεν έχουν κάποιο κατάλυμα να προστατευτούν.

Τι μπορούμε να κάνουμε εμείς από την μεριά μας;

Αρχικά επισημαίνεται πως από το Υπουργείο Εργασίας έχει ζητηθεί κάθε δήμος να διαθέτει κλειστά θερμαινόμενα κτίρια, τα οποία θα είναι διαθέσιμα για προσωρινή φιλοξενία αστέγων.

Ειδικότερα, όπως επισημαίνεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, έχει ζητηθεί κάθε δήμος να διαθέτει κλειστά θερμαινόμενα κτίρια, τα οποία θα είναι διαθέσιμα για προσωρινή φιλοξενία αστέγων και προσβάσιμα σε 24ωρη βάση (ή τουλάχιστον σε 12ωρη βάση κατά τις βραδινές ώρες από 20:00 μ.μ. έως 08:00 π.μ.) κατά τις ημέρες αυτές.

Οι δήμοι καλούνται, επίσης, να χρησιμοποιήσουν κάθε πρόσφορο μέσο για τη δημοσιοποίηση της δράσης (αναρτήσεις ανακοινώσεων σε υπηρεσίες, στην ιστοσελίδα του Δήμου και σε δημόσιους χώρους, έγγραφη ενημέρωση όλων των υπηρεσιών τους), ώστε να ενημερωθούν οι άστεγοι πολίτες που διαβιούν εντός των ορίων αρμοδιότητάς τους.

Επιπρόσθετα, η Γενική Γραμματεία συνεργάζεται με την Κοινωνία των Πολιτών που πραγματοποιεί δράσεις στο πεδίο (street work), με σκοπό την καλύτερη οργάνωση και τον συντονισμό των δράσεων, καθώς και τη στήριξη των αστέγων.

Δράσεις στον Δήμο Αθηναίων

Από την πλευρά του ο Δήμος Αθηναίων προχώρησε στη λειτουργία μιας σειράς θερμαινόμενων χώρων, για τη φιλοξενία των αστέγων.

Αν δούμε κι εμείς κάποιον στο δρόμο, μπορούμε να επικοινωνήσουμε στα παρακάτω τηλέφωνα και, δυνητικά, να σώσουμε μια ζωή.

Όπως έγραψε, συγκεκριμένα, ο Δήμος Αθηναίων πριν από λίγες μέρες στο Facebook:
«Ο Δήμος Αθηναίων, με σκοπό και βασική προτεραιότητα την προστασία του ευάλωτου πληθυσμού της πόλης από τις χαμηλές θερμοκρασίες προχωρά στην λειτουργία θερμαινόμενων χώρων.

Από σήμερα, 11 Ιανουαρίου, στις 20.00 και για όσο επικρατήσουν οι πολύ χαμηλές θερμοκρασίες, ανοίγουν σε 24ωρη βάση οι εξής χώροι:

  • Το Υπνωτήριο του Πολυδύναμου Κέντρου (Αχαρνών 3), στου οποίου τις σύγχρονες εγκαταστάσεις, οι άστεγοι μπορούν να βρουν ένα ζεστό κρεβάτι το βράδυ αλλά και να διαμείνουν ολόκληρη την ημέρα. Όλοι όσοι φιλοξενηθούν στο Πολυδύναμο Κέντρο, θα υποβληθούν σε RapidTest.
  • Η Λέσχη Φιλίας Πανόρμου (Διεύθυνση: Πανόρμου και Βαθέος 25) όπου οι πολίτες θα λάβουν κουβέρτες και ό,τι άλλο χρειαστούν από το προσωπικό του Δήμου. Και σε αυτό τον χώρο οι συμπολίτες μας θα υποβληθούν σε Rapid Test κατά την είσοδο τους στο χώρο. Τηλέφωνο επικοινωνίας: 210.6459890.
  • Την ίδια στιγμή, οι ομάδες του “Street Work” θα βρίσκονται όλο το εικοσιτετράωρο στους δρόμους της πόλης, για να προσφέρουν βοήθεια σε όσους έχουν ανάγκη.
  • Σε 24ωρη λειτουργία τίθεται και το τηλεφωνικό κέντρο του Κέντρου Υποδοχής και Αλληλεγγύης του Δήμου Αθηναίων (210 5246515) για να δέχεται τηλεφωνικές αναφορές από πολίτες για σημεία όπου βρίσκονται άστεγοι που χρειάζονται βοήθεια. Αναφορές για σημεία όπου βρίσκονται άστεγοι μπορούν να γίνονται επίσης στον τετραψήφιο αριθμό επικοινωνίας του Δήμου Αθηναίων 1595 και στο 210 5277000».

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Ρεπορτάζ Newsbomb.gr: Στα λευκά Κυκλάδες, Κρήτη και Εύβοια - Τι λένε οι δήμαρχοι των νησιών

Κακοκαιρία «Ελπίδα»: Ποιοι δρόμοι έχουν κλείσει στην Αττική

Πατούλης στο Newsbomb: Η κακοκαιρία κλείνει τα σχολεία - Το απόγευμα οι ανακοίνωσεις

Survivor Spoiler: Βγήκαν τα «μαχαίρια» για τον «Θεό του πολέμου» Άρη Σοϊλέδη - Ποιος του επιτέθηκε

Τσικνοπέμπτη 2022: Πότε «πέφτει» φέτος - Πότε είναι η Καθαρά Δευτέρα