ΕΛΛΑΔΑ

Κακοκαιρία «Ελπίδα»: Στο επίκεντρο η Πολιτική Προστασία! Εκνευρισμός για τους χειρισμούς Στυλιανίδη

Κακοκαιρία «Ελπίδα»: Στο επίκεντρο η Πολιτική Προστασία! Εκνευρισμός για τους χειρισμούς Στυλιανίδη
Ποιος ευθύνεται για την ταλαιπωρία των πολιτών;
INTIME

Μπορεί ο πρωθυπουργός να έσπευσε να ζητήσει ο ίδιος προσωπικά συγγνώμη από τους συμπολίτες μας που ταλαιπωρήθηκαν από την κακοκαιρία, ωστόσο, οι εικόνες από την κατάρρευση του κρατικού μηχανισμού στοιχειώνουν την κυβέρνηση και η οργή των πολιτών παραμένει.

Οι ευθύνες έχουν γίνει μπαλάκι και το όλο σκηνικό θυμίζει το παιχνίδι της… κολοκυθιάς, με την Πολιτική Προστασία να τα βάζει με την Αττική Οδό, την εταιρεία με τους μετεωρολόγους, την κυβέρνηση να αφήνει αιχμές κατά της ΕΜΥ και τους μετεωρολόγους να αποκρούουν τις αιτιάσεις λέγοντας πως ενημέρωσαν εγκαίρως.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην τοποθέτησή του στο υπουργικό Συμβούλιο υπερασπίστηκε τη δημιουργία του υπουργείου Πολιτικής Προστασίας, ωστόσο, φάνηκε ξεκάθαρα η δυσαρέσκεια προς τον αρμόδιο υπουργό κ. Χρήστο Στυλιανίδη, του οποίου τα αντανακλαστικά αποδείχτηκαν εξαιρετικά αργά, ενώ ο συντονισμός και η οργάνωση ήταν ανεπαρκής.

Ειδικότερα, ο πρωθυπουργός άφησε αιχμές και για την διαχείριση των προβλημάτων που προκάλεσε η κακοκαιρία, με βολές κατά της ηγεσίας του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι έρχονται «άμεσα αλλαγές ώστε να έχουμε επιτροπές διαχείρισης κρίσεων που θα φέρουν όλους τους εμπλεκόμενους με πολύ σαφή και ξεκάθαρα πρωτόκολλα στον ίδιο χώρο, ώστε να μην παρατηρούνται φαινόμενα ασυνεννοησίας, καθυστέρησης στη λήψη αποφάσεων, αλλά και ενίοτε αποποίησης ευθυνών».

Ο πρωθυπουργός άφησε αιχμές και για την Περιφέρεια Αττικής που, όπως είπε, δεν κατάφερε να διατηρήσει καθαρούς από το χιόνι τους δρόμους της Αττικής. «Ας είμαστε ειλικρινείς, δεν υπήρξαν μόνο στην Αττική Οδό. Υπήρξαν και σε κεντρικούς δρόμους του λεκανοπεδίου προβλήματα. Είναι σαφές ότι και εκεί τα πράγματα δεν πήγαν καλά και πρέπει να εξετάσουμε τις αιτίες που οδήγησαν σε αυτή την κατάσταση και να αναπροσαρμόσουμε τους σχεδιασμούς μας».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος χθες Τρίτη άφησε να εννοηθεί ότι η ΕΜΥ δεν εξήγησε επαρκώς ότι το κύμα της κακοκαιρίας θα είχε τη σφοδρότητα που είδαμε στο τέλος. Ο ίδιος υποστήριξε ότι η ΕΜΥ έπεσε έξω ως προς την ώρα έναρξης και την ένταση του φαινομένου και γι’ αυτό δεν απαγορεύτηκε η κυκλοφορία των φορτηγών στην Αττική Οδό και στην Εθνική από το πρωί. «Η κυβέρνηση λέει την αλήθεια και αναλαμβάνει τις ευθύνες της. Και σας λέω ότι δεν υπήρχε καμία πρόγνωση για τέτοιας έντασης φαινόμενο και ταχύτητα. Δεν υπήρχε καμία πρόγνωση που θα μας επιβάλει την σκέψη μιας απόφασης καθολικής αργίας από Δευτέρα. Η εξέλιξη του φαινομένου ξεπέρασε τις προγνώσεις», είπε μεταξύ άλλων.

Κολυδάς: Σας είχαμε προειδοποιήσει

Η δήλωση του κ. Οικονόμου πυροδότησε αντιδράσεις από τους μετεωρολόγους. Μάλιστα ο επικεφαλής της ΕΜΥ ο κ. Θοδωρής Κολυδάς έγραψε στο site του: «Η κακοκαιρία #Ελπίς χαρακτηρίστηκε εξαρχής και έγκαιρα ως ένα επικίνδυνο καιρικό φαινόμενο , δόθηκε κόκκινος συναγερμός και από πλευράς της ΕΜΥ προσδιορίστηκε χρονικά με μεγάλη ακρίβεια». Μάλιστα έκανε και σχετικές αναρτήσεις στα social media: «Ως επιστήμονας αλλά και Διευθυντής του Εθνικού Μετεωρολογικού Κέντρου της ΕΜΥ, αισθάνομαι ότι έχω την ηθική υποχρέωση να σας δώσω κάποια δεδομένα που σχετίζονται άμεσα με την πρόσφατη κακοκαιρία. Η συγκεκριμένη κακοκαιρία με την ονομασία “Ελπίς” χαρακτηρίστηκε εξαρχής και έγκαιρα ως ένα επικίνδυνο καιρικό φαινόμενο, δόθηκε κόκκινος συναγερμός και από πλευράς της ΕΜΥ προσδιορίστηκε χρονικά με μεγάλη ακρίβεια. Αναλυτικότερα για τον λόγο της Επικινδυνότητας του φαινομένου εκδόθηκε αντίστοιχο Δελτίο Προειδοποίησης πολλές μέρες πριν, περιλαμβάνοντας και τα δύο κύματα, όπου διευκρινίζονταν ότι το δεύτερο κύμα θα είναι το εντονότερο».

Σε άλλο σημείο της ανάλυσής του ο κ. Κολυδάς αφήνει και αυτός αιχμές για κανόνες της επιστήμης και όχι της επικοινωνίας όπως αναφέρει με νόημα:
«Καθίσταται σαφές, ότι πέραν των μετρήσιμων μεγεθών η επιστημονική κοινότητα καλείται να δώσει ποιοτική ερμηνεία των καιρικών καταστάσεων, εργασία για την οποία θα πρέπει να τεθούν κάποια κοινά και αποδεκτά κριτήρια και κανόνες της επιστήμης της Μετεωρολογίας και όχι της “επικοινωνίας”».

Στο ίδιο μήκος και ο μετεωρολόγος κ. Τάσος Αρνιακός, ο οποίος επεσήμανε πως τόσο ο ίδιος όσοι και η πλειοψηφία των συναδέλφων του είχε ενημερώσει για ακραία φαινόμενα από τις 20 Ιανουαρίου.

Καλλιάνος: Είχα προειδοποιήσει με ακρίβεια ώρας

«Όλοι οι μετεωρολόγοι της χώρας που έχουν δημόσιο λόγο, ή τουλάχιστον οι περισσότεροι, είχαμε ενημερώσει εγκαίρως για τις πυκνότατες χιονοπτώσεις που θα κάλυπταν την Αττική και θα δημιουργούσαν αυτά τα προβλήματα», τόνισε ο βουλευτής της ΝΔ και μετεωρολόγος, Γιάννης Καλλιάνος, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Πρωινές διαδρομές στο Πρώτο» με την Μαρία Γεωργίου και τον Βασίλη Αδαμόπουλο.

Ερωτηθείς για τις αιτιάσεις της Αττικής Οδού ότι δεν υπήρξε ακριβής ενημέρωση για την ώρα έναρξης της χιονόπτωσης, αντέτεινε ότι ο ίδιος από την Κυριακή το βράδυ είχε αναρτήσει βίντεο στα social media όπου έλεγε ότι από την Δευτέρα στις 06.00, στις 07.00 ή στις 08.00 το πρωί χονδρικά – συν πλην μια ώρα- θα είχαμε βίαια φαινόμενα στην Αττική. «Ο καθένας μπορεί να μπει, να δει το βίντεο και να καταλάβει ότι τουλάχιστον εγώ προσωπικά έδωσα μέχρι και την ώρα έναρξης των φαινομένων . Δεν θέλω να αναφερθώ σε άλλους συναδέρφους, αλλά πιστεύω ότι όλοι έκαναν εξαιρετικά τη δουλειά τους», είπε χαρακτηριστικά.

«Όμως – καλώς ή κακώς- δεν είμαι αυτός που ενημερώνει την κυβέρνηση, ή αυτός που βρίσκεται στις συσκέψεις με την Πολιτική Προστασία. Στις συγκεκριμένες συσκέψεις βρίσκεται ο αρμόδιος φορέας ως οφείλει. Η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία. Δεν ξέρω τις ειπώθηκε στις συσκέψεις από την ΕΜΥ. Αλλά είδα ότι ο διευθυντής της ΕΜΥ, Θοδωρής Κολυδάς, ανέβασε κείμενο στα social media με το οποίο διαβεβαιώνει ότι είχε ενημερώσει αρμοδίως. Από εμένα δεν ζητήθηκε δεν ζητήθηκε από την κυβέρνηση να τους ενημερώσω για την ακραία μεταβολή του καιρού. Μόνο ο κ. Πατούλης και κάποιοι δήμαρχοι της Αττικής μου ζήτησαν ενημέρωση», υπογράμμισε.

«Φαινόταν ξεκάθαρα από όλους τους μετεωρολόγους και αδυνατώ να πιστέψω ότι δεν το είπε κανείς μέσα στη σύσκεψη. Σίγουρα θα το είπε ο κ. Κολυδάς, ο οποίος είναι έμπειρος μετεωρολόγος. Δεν υπάρχει περίπτωση να μην το έχει πει- εκτός εάν υπάρχει μια στο εκατομμύριο. Φαινόταν ότι το snow level στην Αττική ήταν στο μηδέν. Δηλαδή θα είχαμε χιονοπτώσεις από μηδενικά υψόμετρα, μέχρι και τη θάλασσα. Επίσης, φαινόταν ότι πάνω από τα 100-150 μέτρα θα ήταν σφοδρές οι χιονοπτώσεις. Αυτό σημαίνει ότι θα έπρεπε η ΕΜΥ ότι πάνω από αυτό το υψόμετρο θα είναι σφοδρά τα φαινόμενα. Και επομένως οι αρμόδιοι θα έπρεπε να είχαν κλειστές την Αττική Οδό και άλλους δρόμους, όπως η Μεσογείων, η Μαραθώνος και η Κατεχάκη», εξήγησε.

«Σίγουρα έχουν υπάρξει λάθη στη διαχείριση, δεν το συζητάμε. Στην Αττική Οδό για να έχουμε την παραίτηση του διευθύνοντος συμβούλου, και το o.k. από την ιδιωτική εταιρεία στην πρόταση του Κυριάκου Μητσοτάκη να δοθούν 2.000 ευρώ – το λιγότερο που μπορεί να δοθεί στους ανθρώπους που ταλαιπωρήθηκαν- καταλαβαίνουν οι υπεύθυνοι της Αττικής Οδού ότι έφταιξαν», ανέφερε ο κ. Καλλιάνος.

«Προσωπικά ζητάω συγγνώμη ως βουλευτής της ΝΔ, χωρίς να φταίω πουθενά. Θα αποδοθούν ευθύνες, έχω εμπιστοσύνη στον πρωθυπουργό», τόνισε.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Μητσοτάκης: Ζητώ συγγνώμη, υπήρχαν παραλείψεις με την κακοκαιρία Ελπίδα που θα διορθωθούν