ΕΛΛΑΔΑ

Κορονοϊός: Ο μεγαλύτερος μύθος για το χιόνι και το κρύο που έχει καταρριφθεί

χιόνια κορονοϊός
Ο ΠΟΥ έχει καταρρίψει τους μύθους σχετικά με τη σύνδεση του καιρού με τον κορονοϊό.
InTime / ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Κορονοϊός – Όλες οι ειδήσεις: Η κακοκαιρία Ελπίδα και η επέλαση του χιονιά σε μεγάλο μέρος της χώρας, έφερε ξανά στην επικαιρότητα τα ερωτήματα για το κατά πόσο το κρύο και το χιόνι «σκοτώνουν τα μικρόβια», με τον μύθο να έχει καταρριφθεί από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

«Το κρύο σκοτώνει τα μικρόβια», ήταν μια άποψη που επικρατούσε κατά το παρελθόν, ωστόσο, αυτή έχει καταρριφθεί από την ίδια την πραγματικότητα πέρα από την επιστήμη, η οποία είναι η καθ’ ύλην αρμόδια για αυτά τα ζητήματα. Η μεγάλη συζήτηση για το κατά πόσο οι χαμηλές θερμοκρασίες μπορούν να «σκοτώσουν» τον κορονοϊό, επανήλθε ανάμεσα στους πολίτες ειδικότερα μετά το πέρασμα της κακοκαιρίας Ελπίδα από τη χώρα.

Ο παραπάνω μύθος, λοιπόν, έχει καταρριφθεί και μάλιστα από τις αρχές της πανδημίας. Σε σχετική ενημέρωση του ΠΟΥ είχε γίνει σαφές πως κάτι τέτοιο δεν ισχύει σε καμία περίπτωση. «Δεν υπάρχει λόγος να πιστεύουμε ότι ο κρύος καιρός μπορεί να σκοτώσει το νέο κορονοϊό ή άλλες ασθένειες. Η φυσιολογική θερμοκρασία του ανθρώπινου σώματος παραμένει γύρω στους 36,5°C με 37°C, ανεξάρτητα από την εξωτερική θερμοκρασία ή τον καιρό. Ο πιο αποτελεσματικός τρόπος προστασίας από τον κορονοϊό είναι το συχνό τρίψιμο των χεριών με αντισηπτικό που έχει ως βάση το οινόπνευμα ή το πλύσιμο με σαπούνι και νερό», ανέφερε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας σε άρθρο για τους μύθους και τις αλήθειες γύρω από την Covid-19.

«Δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι το κρύο ή το χιόνι επηρεάζει ή σκοτώνει οποιονδήποτε κορονοϊό. Η θερμοκρασία του ανθρώπινου σώματος παραμένει περίπου στους 36,5-37 βαθμούς Κελσίου, ανεξάρτητα από την εξωτερική θερμοκρασία. Στην πραγματικότητα, ο κρύος αέρας τείνει να οδηγήσει σε ευνοϊκότερες συνθήκες για τη μετάδοση πολλών ιών», ανέφερε σχετικά κατά το ίδιο διάστημα και ο νυν πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Θεοκλής Ζαούτης, στο gov.gr.

Παράλληλα, όπως έχουν εξηγήσει οι επιστήμονες, υπάρχει κι ένας ακόμα μεγάλος κίνδυνος όταν υπάρχουν καταστάσεις όπως αυτές που βίωσε η Αττική, η Εύβοια, η Βοιωτία, η Φθιώτιδα, η Κρήτη και άλλες περιοχές τα προηγούμενα 24ωρα. Το πολύ χιόνι και οι χαμηλές θερμοκρασίες αναγκαστικά περιορίζουν τους ανθρώπους σε κλειστούς χώρους. Εκεί, λοιπόν, ελλοχεύει ο κίνδυνος διασποράς αν υπάρξει μεγάλος συνωστισμός.

Αντίστοιχα, έχει καταρριφθεί και ο μύθος που θέλει τις περιοχές με ζεστό και υγρό κλίμα, ή την έλευση του καλοκαιριού, να μειώνουν τις πιθανότητες διασποράς του κορονοϊού. Ο ΠΟΥ έχει ξεκαθαρίσει από το 2020 ότι ο ιός μπορεί να μεταδοθεί σε όλες τις περιοχές και σε όλα τα κλίματα του κόσμου. Σύμφωνα με την οδηγία, ο καλύτερος τρόπος προστασίας από τον κορονοϊό είναι «το συχνό πλύσιμο των χεριών. Έτσι, εξουδετερώνετε τους ιούς που μπορεί να βρίσκονται στα χέρια σας και προλαμβάνετε τη μόλυνση η οποία θα μπορούσε να συμβεί αν μετά αγγίξετε τα μάτια, το στόμα ή τη μύτη σας», μαζί με τη χρήση μάσκας, την τήρηση αποστάσεων και την αποφυγή συνωστισμού.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.