ΕΛΛΑΔΑ

Τζανάκης για μετάλλαξη «Όμικρον 2»: Υπάρχει στην κοινότητα αλλά δεν ξέρουμε σε τι έκταση

Τζανάκης για μετάλλαξη «Όμικρον 2»: Υπάρχει στην κοινότητα αλλά δεν ξέρουμε σε τι έκταση
INTIME

Η «Όμικρον»2 επεκτείνεται στη χώρα μας καθώς σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες εντοπίστηκαν δύο νέα κρούσματα της συγκεκριμένης μετάλλαξης - Τι λέει στο Newsbomb.gr ο καθηγητής Πνευμονολογίας και αντιπρόεδρος της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας, Νίκος Τζανάκης

Για τα νέα δεδομένα σε σχέση με την πορεία της πανδημίας στη χώρα μας μίλησε στο Newsbomb.gr ο καθηγητής Πνευμονολογίας και αντιπρόεδρος της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας, Νίκος Τζανάκης.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η μετάλλαξη «Όμικρον 2» βρίσκεται στην κοινότητα απλά ακόμα δεν έχει ερευνηθεί σε τι έκταση.

Ο ίδιος συμπλήρωσε ότι «τα κρούσματα στην Κρήτη θα πρέπει επίσης να ελεγχθούν περεταίρω ώστε να εξακριβωθεί η εξάπλωσή της στο νησί».

Όμικρον 2 σε Ηράκλειο και Σητεία

Ένα από τα κρούσματα εντοπίστηκε στο Ηράκλειο Κρήτης και στη συγκεκριμένη περίπτωση υπάρχει ιστορικό ταξιδιού, ενώ στη δεύτερη περίπτωση -στο κρούσμα που εντοπίστηκε στη Σητεία- δεν υπάρχει ιστορικό ταξιδιού.

Η υποπαραλλαγή της Όμικρον με την επιστημονική ονομασία ΒΑ.2, γνωστή ευρύτερα και ως «stealth» ή Όμικρον 2, η οποία κερδίζει συνεχώς έδαφος σε αρκετές χώρες, δεν συνιστά αιτία σοβαρής ανησυχίας, καθώς είναι απίθανο να δημιουργήσει «ύπουλα» ένα νέο καταστροφικό επιδημικό κύμα και να αλλάξει ξανά την πορεία της πανδημίας. Δεν φαίνεται να προκαλεί πιο σοβαρή νόσο ούτε να αυξάνει τον κίνδυνο νοσηλείας, ενώ τα εμβόλια Covid-19 είναι εξίσου αποτελεσματικά απέναντι της, όπως και με τις προηγούμενες παραλλαγές, σύμφωνα με την Υπηρεσία Ασφάλεια Υγείας της Βρετανίας.

Νέα έρευνα δείχνει πόσο πιο μεταδοτική είναι η μετάλλαξη «Όμικρον 2»

Ποιο μεταδοτική από την μετάλλαξη Όμικρον είναι - σύμφωνα με δανέζικη έρευνα που δημοσιεύει το Reuters – η υποπαραλλαγή της BA.2 που έγινε γνωστή ως «Όμικρον 2» - Επιπλέον τονίζεται πώς η νέα μετάλλαξη εξαπλώθηκε γρήγορα στη Δανία και θεωρείται πιο ικανή να μολύνει εμβολιασμένα άτομα.

Η νέα μελέτη, η οποία δεν έχει υποβληθεί σε ανεξάρτητο έλεγχο και παρουσιάζεται ως προδημοσίευση ανέλυσε τις μολύνσεις από covid σε περισσότερα από 8.500 νοικοκυριά της Δανίας μεταξύ Δεκεμβρίου και Ιανουαρίου, διαπίστωσε ότι τα άτομα που είχαν μολυνθεί με την υποπαραλλαγή BA.2 είχαν περίπου 33% περισσότερες πιθανότητες να μολύνουν άλλους, σε σύγκριση με όσους είχαν μολυνθεί με BA.1.

«Εάν κάποιος από το στενό περιβάλλον σας, έχει εκτεθεί στην Όμικρον BA.2, έχετε 39% πιθανότητα να μολυνθείτε εντός επτά ημερών. Εάν αντίθετα είχατε εκτεθεί στη BA.1, η πιθανότητα είναι 29%,» ανέφερε στο Reuters, ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Frederik Plesner.

Αυτό υποδηλώνει ότι η BA.2 είναι περίπου 33% πιο μολυσματική από τη BA.1, πρόσθεσε.

Κρούσματα BA.2 έχουν επίσης καταγραφεί στις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Βρετανία, τη Σουηδία και τη Νορβηγία, αλλά σε πολύ μικρότερο βαθμό από ό,τι στη Δανία, όπου αντιπροσωπεύει περίπου το 82% των κρουσμάτων.

Η κατάσταση στη χώρα

Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου covid-19, που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες από τον ΕΟΔΥ είναι 19.731, εκ των οποίων 58 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 1.940.723 (ημερήσια μεταβολή +1%), εκ των οποίων 49,8% άνδρες. Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 431 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 1.856 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Οι νέοι θάνατοι ασθενών με covid-19είναι 119, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 23.500 θάνατοι. Το 95% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 576 (60,8% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 66 έτη. Το 83,9% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Μεταξύ των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, 452 (78,47%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και 124 (21,53%) είναι πλήρως εμβολιασμένοι. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 4.035

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Κρούσματα σήμερα: 19.731 νέα ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ - 119 θάνατοι και 576 διασωληνωμένοι

Μετάλλαξη Όμικρον: Η υποπαραλλαγή της μπορεί να επιβραδύνει τη μείωση των κρουσμάτων