ΕΛΛΑΔΑ

Η «μετανάστευση» του κορονοϊού στην περιφέρεια και οι φόβοι για νέα έξαρση

Η «μετανάστευση» του κορονοϊού στην περιφέρεια και οι φόβοι για νέα έξαρση
Ανησυχία προκαλεί η «μετανάστευση» του κορονοϊού
INTIME

Σε νέα φάση περνά η μάχη με την πανδημία - Το καλό και το κακό σενάριο 

Με το βλέμμα στραμμένο στα επιδημιολογικά δεδομένα και τη γεωγραφική κατανομή των κρουσμάτων κυβέρνηση και επιστήμονες ελπίζουν σε ανάσχεση της πανδημίας μέσα στον Φεβρουάριο ενώ ταυτόχρονα ετοιμάζονται και για το δυσμενές σενάριο της έξαρσης.

Χθες ο δείκτης αναπαραγωγής της λοίμωξης, Rt, ξεπέρασε ξανά τη μονάδα και βρέθηκε στο 1,01 από το 0,95 της περασμένης Τετάρτης, 26 Ιανουαρίου 2022. Η σύγκριση με την Τρίτη 17 Ιανουαρίου είναι ακόμη πιο αποκαρδιωτική, καθώς τότε ο δείκτης Rt ήταν στο 0,66, δηλαδή 100 θετικοί στον κορονοιό κολλούσαν άλλους 66 και όχι άλλους τουλάχιστον 100 όπως μεταφράζεται τώρα ο δείκτης στη μετάδοση του στην κοινότητα.

Ανησυχία προκαλεί στο μεταξύ και η «μετανάστευση» του κορονοϊού από την Αττική στην περιφέρεια όπως προκύπτει από τις τελευταίες επιδημιολογικές εκθέσεις του ΕΟΔΥ. Ενδεικτικά χθες στην Κρήτη και τα νησιά του Αιγαίου και του Ιονίου καταγράφηκαν 3.399 κρούσματα, το 30% των κρουσμάτων κορωνοιού της περιφέρειας.

Ως θετική εξέλιξη θα μπορούσε να θεωρηθεί η μείωση του ποσοστού των ανηλίκων 4-18 ετών στο σύνολο της διασποράς την περασμένη εβδομάδα σε σύγκριση με την αμέσως προηγούμενη.

Όπως αναφέρει ο ΕΟΔΥ, την εβδομάδα 24 - 30 Ιανουαρίου 2022, η ηλικιακή ομάδα συγκέντρωσε 40.843 κρούσματα, το 32% δηλαδή του συνόλου, ενώ την εβδομάδα 17 - 23 Ιανουαρίου αποτελούσαν το 33%.

Στο μέτωπο αυτό επιστρατεύονται 40.000 νέα ραντεβού που θα είναι διαθέσιμα από την Παρασκευή 4 Φεβρουαρίου.

Προβληματισμό επίσης προκαλούν τα στοιχεία που δείχνουν να μην υπάρχει μεγάλη αποσυμφόρηση των νοσοκομείων καθώς οι εισαγωγές το τελευταίο 24ωρο ξεπέρασαν τις 500.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Λινού στο Newsbomb.gr: «Δεν θα αποκτήσουμε ποτέ τείχος ανοσίας - Θα ζούμε με τον κορονοϊό»