ΕΛΛΑΔΑ

Παπαευαγγέλου: Εφικτή η σταδιακή άρση των περιορισμών - Τι είπε για τις εκδηλώσεις των Αποκριών

Παπαευαγγέλου κορονοιός
Η καθηγήτρια Βάνα Παπαευαγγέλου
ΙΝΤΙΜΕ/ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Η Βάνα Παπαευαγγέλου μίλησε για το ενδεχόμενο άρσης των περιορισμών.

Η Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Βάνα Παπαευαγγέλου, κατά τη σημερινή ενημέρωση για τον κορονοϊό, μίλησε για την πορεία της πανδημίας.

Σχετικά με το ζήτημα της άρσης των μέτρων, η κυρία Παπαευαγγέλου τόνισε ότι το θέμα αυτό συζητήθηκε στην επιτροπή, λέγοντας ότι «κατανοούμε την κόπωση όλων» και πρόσθεσε παρακολουθούμε πάρα πολύ προσεκτικά όλους τους επιδημιολογικούς δείκτες της πανδημίας και παρ’ όλο που βλέπουμε μια μικρή αποκλιμάκωση των σκληρών δεικτών, μας απασχολεί το αυξημένο επιδημιολογικό φορτίο, η συνεχιζόμενη πίεση στο σύστημα υγείας αλλά και η μικρή μετακίνηση κρουσμάτων προς τα άτομα μεγαλύτερης ηλικίας».

«Είμαστε συγκρατημένα αισιόδοξοι και με βάση την αξιολόγηση των σκληρών δεικτών κι ελπίζουμε ότι η σταδιακή άρση των περιορισμών είναι εφικτή», υπογράμμισε.

Ερωτηθείσα για τις εκδηλώσεις των Αποκριών, η Βάνα Παπαευαγγέλου απάντησε ότι «το πνεύμα της Επιτροπής αυτή τη στιγμή είναι να έχουμε μια ενιαία αντιμετώπιση. Είναι κάτι που συζητήθηκε εκτενώς αυτή την εβδομάδα και θα συζητηθεί ξανά την επόμενη εβδομάδα».

Και συμπλήρωσε ότι «παρ’όλο που οι εκδηλώσεις του καρναβαλιού γίνονται σε ανοικτό χώρο, δεν μπορείς να χρησιμοποιήσεις ούτε ιχνηλάτηση, δηλαδή ποιος ήρθε σε επαφή με ποιον, ούτε βέβαια να ελέγξεις ότι οι άνθρωποι που συμμετέχουν είναι εμβολιασμένοι.»

Επανέλαβε δε ότι «κοιτάμε προσεκτικά τα δεδομένα κάθε εβδομάδα, κατανοούμε την ανάγκη του κόσμου», σημειώνοντας ότι «σίγουρα κάποιες στοχευμένες δράσεις οι οποίες είναι χαμηλότερου επιδημιολογικού κινδύνου θα απελευθερωθούν».

Η κυρία Παπαευαγγέλου τόνισε ότι όλη η Ελλάδα βρίσκεται στο βαθύ κόκκινο σύμφωνα με τους επιδημιολογικούς χάρτες.

Όπως είπε, παραμένει η πίεση στο σύστημα υγείας, με έναν στους δύο που νοσηλεύονται να είναι άνω των 75 ετών. Παράλληλα, εκτίμησε ότι ο αριθμός των διασωληνωμένων θα πέσει στους 450 τις επόμενες ημέρες 15 ημέρες.

«Για τους ανεμβολίαστους άνω των 65 ετών, αλλά και τους ανεμβολίαστους άνδρες άνω των 40 ετών με υποκείμενο νόσημα, ο κίνδυνος σοβαρής νόσου είναι εξίσου υψηλός ανεξάρτητα από το αν έχουν νοσήσει με Όμικρον ή με Δέλτα» σημείωσε και πρόσθεσε πως η παραλλαγή Όμικρον για τους μη εμβολιασμένους δεν αποτελεί ένα απλό κρυολόγημα.

Για το σύνδρομο MIS-C

Αναφερόμενη στο σύνδρομο MIS-C, η Βάνα Παπαευαγγέλου είπε τα ακόλουθα:

«Η εικόνα στα παιδιά σχολικής ηλικίας είναι σταθερή τόσο από πλευράς νέων κρουσμάτων όσο και αναφορικά με τις νοσηλείες τους. Την εβδομάδα αυτή απασχόλησε το υποφλεγμονώδες σύνδρομο MIS-C. Το σύνδρομο αυτό είναι γνωστό από τις αρχές της πανδημίας και τότε λέγαμε ότι τα παιδιά φαίνεται να πάσχουν από κάτι που έμοιαζε με τη νόσο Καβασάκι.

Συνήθως εμφανίζεται τρεις με έξι εβδομάδες μετά την αρχική λοίμωξη ανεξάρτητα από τη βαρύτητα της νόσου κατά τη διάρκεια της οξείας λοίμωξης.

Στην Ελλάδα σε πολυκεντρική μελέτη που διενεργήθηκε με επικεφαλής την καθηγήτρια Μαρία Τσολιά, μέχρι το τέλος του 2021 είχαν νοσηλευτεί 119 παιδιά με διάμεση ηλικία τα οκτώ έτη. Τα παιδιά εμφάνισαν κατά κύριο λόγο υψηλό πυρετό, γαστρεντερικές διαταραχές και εξάνθημα.

Σημαντικό ποσοστό αυτών εμφάνισε μυοκαρδίτιδα και άλλες επιπλοκές από την καρδιά, ενώ δύο στα δέκα χρειάστηκαν εισαγωγές στη ΜΕΘ λόγω βαριάς κατάστασης.

Έτσι λοιπόν, είναι αναμενόμενο ακόμα και οκτώ εβδομάδες μετά από την εκρηκτική αύξηση των κρουσμάτων της Όμικρον, να δούμε νέα περιστατικά με MIS-C.»

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.