ΕΛΛΑΔΑ

Χανιά: Απολογούνται οι πρώτοι συλληφθέντες για το γηροκομείο-κολαστήριο – Οι μαρτυρίες που «καίνε»

Χανιά: Απολογούνται οι πρώτοι συλληφθέντες για το γηροκομείο-κολαστήριο – Οι μαρτυρίες που «καίνε»
Στον ανακριτή θα οδηγηθούν σήμερα οι πρώτοι από τους συλληφθέντες για το γηροκομείο «Αγία Σκέπη» στα Χανιά
INTIME - Φωτογραφία αρχείου

Στον ανακριτή θα οδηγηθούν σήμερα οι πρώτοι από τους συλληφθέντες για το γηροκομείο «Αγία Σκέπη» στα Χανιά

Την πόρτα του γραφείου του ανακριτή αναμένεται να περάσουν σήμερα οι πρώτοι από τους επτά συλληφθέντες για το γηροκομείο-κολαστήριο στα Χανιά για το οποίο έχει σχηματιστεί ογκωδέστατη δικογραφία στην οποία κατονομάζονται συνολικά 36 άτομα με τις κατηγορίες να είναι βαρύτατες καθώς, μεταξύ άλλων, γίνεται λόγος για εγκληματική οργάνωση.

Υπενθυμίζεται ότι για την υπόθεση έχουν συλληφθεί η ιδιοκτήτρια του οίκου ευγηρίας και η αδερφή της, δύο γιατροί του γηροκομείου και τρεις νοσηλευτές οι οποίοι κατηγορούνται για τα κατά περίπτωση αδικήματα της συγκρότησης και ένταξης σε εγκληματική οργάνωση, ανθρωποκτονίας, απάτης , Νόμου «περί προϋποθέσεων ίδρυσης και λειτουργίας Μονάδας Φροντίδας Ηλικιωμένων», πλαστογραφίας και περιπτώσεων χορηγήσεων και χρήσεων ψευδών ιατρικών πιστοποιητικών, έκθεσης από την οποία προήλθε θάνατος και παράβασης καθήκοντος.

Η δικογραφία-φωτιά για το γηροκομείο

Σύμφωνα με τη δικογραφία οι κατηγορούμενοι άφηναν νηστικούς, έδεναν και χορηγούσαν ισχυρά ψυχοφάρμακα οδηγώντας σε φρικιαστικό και βασανιστικό θάνατο δεκάδες ηλικιωμένους. Η δράση της εγκληματικής οργάνωσης, όπως χαρακτηρίστηκε από τις δικαστικές αρχές, επί 12 χρόνια στο γηροκομείο-κολαστήριο των Χανίων απέφερε παράνομο κέρδος εκατομμυρίων ευρώ.

Όπως περιγράφεται στη δικογραφία η ποσότητα της χορηγούμενης σε καθημερινή βάση τροφής ήταν ελάχιστη έως ανύπαρκτη. Χορηγούσαν ακόμα και αποφάγια προηγούμενων γευμάτων. Ακινητοποιούσαν πλήρως και μόνιμα ηλικιωμένους με ιμάντες περίδεσης, ενώ πολλές φορές τους φρόντιζαν πρόχειρα και τους επανατοποθετούσαν την ίδια ακάθαρτη πάνα ακόμα και στους διαδρόμους.

Η δικογραφία εστιάζει σε 30 περιπτώσεις θανάτων και σε 8 απόπειρες. Συνολικά 293 πιστοποιητικά θανάτου ηλικιωμένων συντάχτηκαν από τον γιατρό της δομής, από τον Ιανουάριο του 2015 έως τον Μάρτιο του 2021.

Από την Ασφάλεια Χανίων εκτιμάται ότι οι προκληθέντες θάνατοι από τα φερόμενα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης είναι κατά πολύ περισσότεροι, όμως λόγω αντικειμενικών δυσκολιών δεν κατέστη εφικτό η περαιτέρω διερεύνηση της φρικτής αυτής υπόθεσης. Η εκτίμηση αυτή ενισχύεται, κατά την κρίση της αρμόδιας προανακριτικής Αρχής, από το γεγονός ότι έχουν καταγραφεί 293 περιπτώσεις θανάτων ηλικιωμένων σχετιζόμενων με οποιονδήποτε τρόπο με τη φιλοξενία τους στη δομή, από τον Ιανουάριο του 2015 έως τον Μάρτιο του 2021, όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά

Χανιά: Η δικογραφία περιγράφει ένα γηροκομείο-κόλαση για τους ηλικιωμένους

  • H ποσότητα της χορηγούμενης σε καθημερινή βάση τροφής ήταν ελάχιστη έως ανύπαρκτη, η ποιότητα της χαμηλή και η χορήγηση της μέσα σε ταχύτατα ελάχιστο χρόνο λόγω πίεσης. Σε βαθμό που όπως υποστηρίζεται είχαν παρατηρηθεί περιστατικά εισροφήσεων τροφών (πνιγμών). Aναφέρεται ότι με βάση την επεξεργασία των οικονομικών στοιχείων, εσόδων, εξόδων, δαπανών κλπ για την σίτιση των φιλοξενουμένων φέρεται ότι η ημερήσια δαπάνη που καταβαλλόταν από τη δομή για την σίτιση εκάστου ηλικιωμένου ήταν 0,55 ευρώ!
  • Κρέας έτρωγαν σπάνια, φρούτα ελάχιστα και έπιναν γάλα αραιωμένο με νερό.
  • Καταλογίζεται ότι χορηγούσαν ακόμα και αποφάγια προηγούμενων γευμάτων, ακόμα και επικίνδυνα εντόσθια ζώων που παρέχονταν δωρεάν από επιχειρηματίες του είδους.
  • Σπάνια καθαρίζονταν οι ρόμπες που τους φορούσαν, πολύ αραιά τούς έπλυναν και τους καθάριζαν, χρησιμοποιώντας τα ίδια αναλώσιμα υλικά, δηλαδή κοινές πετσέτες, κοινά ξυραφάκια κλπ, ενώ φέρονται σε πολλές περιπτώσεις να επανατοποθετούσαν τις ίδιες ακάθαρτες πάνες.
  • Επίσης, αποδίδεται στους κατηγορούμενους ότι ακινητοποιούσαν πλήρως και μόνιμα ηλικιωμένους με ιμάντες περίδεσης, στα χέρια και στα πόδια. Ακόμα φέρονται να χορηγούσαν στην πλειοψηφία των ηλικιωμένων, με την εισαγωγή τους στη Μονάδα, ισχυρά κατασταλτικά ψυχιατρικά φαρμακευτικά σκευάσματα χωρίς δικαιολογημένη διάγνωση προκειμένου να αδρανοποιηθούν οι πνευματικές λειτουργίες τους και να καμφθεί η κινητικότητα τους.
  • Στους εμπλεκόμενους στη φερόμενη εγκληματική οργάνωση αποδίδεται μεταξύ άλλων ότι αντί να διαφυλάξουν την αξιοπρεπή διαβίωση των τροφίμων και τα θεμελιώδη δικαιώματα τους για την υγεία τους αλλά και την ίδια τους τη ζωή, παρέλειψαν με πρόθεση να το πράξουν αυτό, προέβησαν με πρόθεση σε συγκεκριμένες παράνομες πράξεις με αποτέλεσμα ως μόνη ενεργός αιτία από αυτές τις ενέργειες τους και παραλείψεις να είναι είτε η αιτιωδώς προκληθείσα θανάτωση είτε η απόπειρα θανάτωσης των ηλικιωμένων φιλοξενούμενων.

Χανιά: Στα 3 εκατομμύρια ευρώ η παράνομη συνταγογράφηση

Στη δικογραφία η δράση της φερόμενης εγκληματικής οργάνωσης προσδιορίζεται σε χρονικό βάθος 12ετίας, ενώ το παράνομο περιουσιακό όφελος υπολογίζεται κατά την προανακριτική Αρχή σε εκατομμύρια ευρώ. Αναφέρεται επίσης ότι από τη διερεύνηση των τηρούμενων στοιχείων που αφορούν τους ΑΜΚΑ των φιλοξενούμενων ηλικιωμένων στη δομή, διαπιστώθηκαν παράνομες συνταγογραφήσεις φαρμάκων ύψους περίπου 3.000.000 ευρώ.

Χανιά: Οι μαρτυρίες-φωτιά για το γηροκομείο

Η δικηγόρος, Μαρία Παπαδάκη, ήταν εκείνη από την οποία άρχισε να ξετυλίγεται το κουβάρι της απίστευτης ιστορίας καθώς είχε στην εν λόγω μονάδα τον ηλικιωμένο πατέρα της ο οποίος άντεξε μόλις τρεις ημέρες, μέχρι ωσότου αποκάλυψε στην κόρη του πως δεχόταν βασανιστήρια, τον άφηναν νηστικό και τον κακομεταχειρίζονταν.

«Όλα ξεκίνησαν όταν ο πατέρας μου, μου είπε τι συνέβαινε, πως του συμπεριφέρονταν. Ήρθαν σε εμένα πρώην νοσηλευτές, συγγενείς τροφίμων. Η έρευνα ξεκίνησε και κράτησε συνολικά 10 μήνες. Σε αυτούς τους 10 μήνες της έρευνας, διαπιστώθηκε μια μικρογραφία όλου του ποινικού κώδικα στη μονάδα!», δήλωσε αρχικά στο Newsbomb.gr η Μαρία Παπαδάκη.

«Μιλάμε για 293 θανάτους σε διάστημα έξι ετών. Αυτή τη στιγμή μιλάμε για 30 ανθρωποκτονίες και 8 απόπειρες, ωστόσο η έρευνα βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, οπότε δεν αποκλείεται να δούμε τα νούμερα αυτά να ανεβαίνουν. Θα δούμε και την εμπλοκή και άλλων προσώπων στην υπόθεση, όπως από την Περιφέρεια Χανίων», πρόσθεσε η κυρία Παπαδάκη.

«Ο πατέρας μου έμεινε μόλις τρεις ημέρες, Την πρώτη ημέρα απαγορεύτηκε το επισκεπτήριο, την δεύτερη αντιλήφθηκα ότι κάτι δεν πήγαινε καλά. Την τρίτη ημέρα πήγα και τον πήρα. Δεδομένου των συνθηκών διαμονής και φροντίδας είχε ήδη κολλήσει το μικρόβιο που του στοίχισε τη ζωή. Ουδέποτε ανέκαμψε και πέθανε 1,5 μήνα μετά. Ο χαμός του ήταν η αφορμή να ξεσκεπαστεί όλο αυτό» συμπλήρωσε η κυρια Παπαδάκη μιλώντας στο MEGA.

Tις εφιαλτικές – βίαιες συμπεριφορές και καταστάσεις που δεν τις χωρά ανθρώπινος νους περιέγραψε και ένας 76χρονος, πρώην φιλοξενούμενος του γηροκομείου στα Χανιά.

Όπως μετέδωσε το neakriti.gr, ο Χρήστος Δερμιτζάκης και η σύζυγός του Ελένη μίλησαν για υποσιτισμό, βασανιστήρια, άθλιες συνθήκες υγιεινής, για φέρετρα στο υπόγειο, γέροντες και γερόντισσες που καλούσαν απεγνωσμένα σε βοήθεια. Οι περιγραφές τους είναι γροθιά στο στομάχι. «Νεκροταφείο» αποκαλούσαν οι ίδιοι το γηροκομείο στο οποίο είχαν την ατυχία να μπουν, ως φιλοξενούμενος ο πρώτος και ως επισκέπτρια η δεύτερη.

Γεννημένος και μεγαλωμένος στον Βατόλακκο, ένα χωριό του Δήμου Πλατανιά, λίγα χιλιόμετρα μακριά από τα Χανιά, ο κ. Χρήστος Δερμιτζάκης κάνει σήμερα τον σταυρό του που κατάφερε να επιβιώσει από το κολαστήριο, όπως ο ίδιος λέει. Χωρίς να μπορεί να συγκρατήσει τα δάκρυά του, δοξάζει τον Θεό που κάποιοι παραπέμφθηκαν στη Δικαιοσύνη.

«Ξύλο, έτρωγα πολύ ξύλο. Στον πισινό. Πονούσα και φώναζα. Μου έκαναν ενέσεις χωρίς λόγο. Με χτυπούσαν αλύπητα», είπε ο κ. Χρήστος Δερμιτζάκης.

Είχε την ατυχία να μπει προσωρινά ευτυχώς στη δομή, λόγω της απαραίτητης υποβολής της συζύγου του σε εγχείρηση σε νοσοκομείο του Ηρακλείου. Τα παιδιά του, εργαζόμενα, με βαρύ πρόγραμμα, ήταν δύσκολο να τον κρατήσουν κοντά τους για φροντίδα κι έτσι αποφάσισαν από κοινού να φιλοξενηθεί στην εν λόγω μονάδα. Κατέβαλαν όλη τη σύνταξη του 76χρονου, συνολικά 800 ευρώ, ενώ πλήρωναν από την τσέπη τους και τα φάρμακά του, το κόστος των οποίων ανερχόταν στα περίπου 200 ευρώ.

Το σκηνικό του τρόμου δεν άργησε να αποκαλυφθεί

Ο κ. Χρήστος κάθε τόσο τηλεφωνούσε στη σύζυγό του: «Ελένη, έλα να με πάρεις, γιατί θα πεθάνω εδώ μέσα. Ελένη, πάρε τους τηλέφωνο. Λερώθηκα και δεν έρχονται να με αλλάξουν. Υποσέντονα δεν είχαν. Κοιμόμουν πάνω σε χοντρό νάιλον, σαν αυτό που σκεπάζουμε τα ξύλα της σόμπας».

Στις εκκλήσεις του συζύγου της, η κ. Ελένη Δερμιτζάκη όσο διάστημα προετοιμαζόταν για την επέμβαση δεν μπορούσε να κάνει πολλά πράγματα. Τηλεφωνούσε όμως στη διεύθυνση της μονάδας και επέμενε να φροντίσουν τον άνθρωπό της.

«Σε κάμποση ώρα με έπαιρνε πάλι. Ελένη, με δέσανε. Ρωτούσα: ''Γιατί δέσατε τον άντρα μου;''. Μου απαντούσαν πως τον έδεναν για να μη γλιστρήσει από την καρέκλα».

Μια μέρα που η σύζυγός του τον επισκέφθηκε, αφού πια είχε χειρουργηθεί και πριν τον πάρει ξανά κοντά της, διαπίστωσε ιδίοις όμμασι την απάνθρωπη μεταχείριση όχι μόνο προς τον άντρα της, αλλά προς όλους τους ηλικιωμένους.

Όπως είπε η κυρία Ελένη: «Του έφεραν να φάει άθλιες φακές μέσα σε ένα μικρό μπολάκι, σαν αυτό που ταΐζω τα γατιά, και μισό αυγό! Όταν ρώτησα πού είναι το άλλο μισό αυγό, μου είπαν πως θα το δώσουν σε άλλον τρόφιμο. Ευτυχώς, βρέθηκε εκεί μέσα κάποιος που πουλούσε κουλούρια και τυρόπιτες και όταν του έδωσα να φάει έτρωγε σαν λιμαγμένος»!

Ο κύριος Χρήστος ήταν 90 κιλά όταν μπήκε στη μονάδα φροντίδας ηλικιωμένων. Όταν επέστρεψε στο σπίτι του, με μόλυνση από τις ακαθαρσίες, είχε μείνει μόλις 50 κιλά.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Διαβάστε επίσης:

Ρεπορτάζ Newsbomb.gr: Βίλες,πλαστές πράξεις θανάτου και εκατομμύρια ευρώ στο γηροκομείο - κολαστήριο

Χανιά: Συγκλονιστική μαρτυρία ηλικιωμένου που βίωσε τον εφιάλτη - «Με χτυπούσαν αλύπητα»

Χανιά: Η δικογραφία αποκαλύπτει ένα γηροκομείο-κολαστήριο – €3 εκατ. οι παράνομες συνταγογραφήσεις