ΕΛΛΑΔΑ

Ζάγκα στο Newsbomb.gr: Επιφυλασσόμεθα για τις μειώσεις στα καύσιμα

Ζάγκα στο Newsbomb.gr: Επιφυλασσόμεθα για τις μειώσεις στα καύσιμα
Γκάζι πατάει η τιμή της βενζίνης
INTIME NEWS

Το πετρέλαιο κίνησης έσπασε το φράγμα των 2 ευρώ το λίτρο.

Η τιμή της βενζίνης και του πετρελαίου έχει πάρει «φωτιά». Ήδη το πετρέλαιο κίνησης στην αντλία του βενζινάδικου αλλά και η αμόλυβδη βενζίνη ξεπέρασε τα 2,05 ευρώ.

Η Πρόεδρος της Ένωσης Βενζινοπωλών Ν. Αττικής και μέλος του Δ.Σ. της Ομοσπονδίας Βενζινοπωλών Ελλάδος, Μαρία Ζάγκα, μίλησε στο Newsbomb.gr για την ακρίβεια στα καύσιμα λέγοντας ότι «αυτή τη στιγμή η απλή αμόλυβδη έχει από 2,10 ή 2,15 σε Αττική και Θεσσαλονίκη, ίσως και 2,17 σε κάποια μαγαζιά. Το πετρέλαιο κίνησης έφτασε τα 2,005 έως 2,006, όμως πολλά μαγαζιά συνειδητά έχουμε σπάσει το φράγμα των 2 ευρώ και το έχουμε κατεβάσει» και ας έχει συνέπεια στη μείωση του τζίρου τους και συνεχίζει αναφέροντας πως το «πετρέλαιο θέρμανσης έφτασε και αυτό στο 1,65».

Η κα Ζάγκα τονίζει πως παρόλο που ακούγονται μειώσεις "κρατάει μικρό καλάθι" καθώς «πρέπει πρώτα να έχουμε τα τιμολόγια στα χέρια μας για να μιλήσουμε για μειώσεις. Επιφυλασσόμεθα. Ξέρουμε ότι αύριο (16/03) θα μάθουμε τα μέτρα για ελάφρυνση στα καύσιμα. Εμείς ζητάμε μείωση ΕΦΚ κάτι που δεν γίνεται. Ούτε το ΦΠΑ από το 24% κατεβαίνει. Από την άλλη σκέφτονται να βάλουν πλαφόν. Αν βάλουν σε εμάς πλαφόν είναι άδικο. Αν θέλουν να βάλουν πλαφόν, να το βάλουν στα διυλιστήρια, έστω για ένα διάστημα, μέχρι να υπάρξει ισορροπία».

Καύσιμα: Με επιστροφή του φόρου που έχει πληρωθεί το σχέδιο ανακούφισης των νοικοκυριών

Τη δημιουργία μιας πλατφόρμας στην οποία οι πολίτες θα καταθέτουν τις αποδείξεις από την πληρωμή των καυσίμων ώστε αναλόγως με τα εισοδηματικά κριτήρια να υπάρξει ένας μηχανισμός επιστροφής - κυρίως στους ευάλωτους - του φόρου από τα καύσιμα που έχουν πληρώσει, εξετάζει η κυβέρνηση ώστε με τον τρόπο αυτό να στηρίξει τους οικονομικά αδύναμους θεωρώντας ότι έτσι θα υπάρξει μια ανακούφιση

Πάντως οριζόντιες παρεμβάσεις δεν θα υπάρξουν παρόλο που σύσσωμη αντιπολίτευση ζητά κατάργηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στα καύσιμα με την κυβέρνηση να επιμένει ότι οι όποιες παρεμβάσεις πρέπει να είναι στοχευμένες.

Το νέο πακέτο στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων θα συζητηθεί σε αλλεπάλληλες συσκέψεις στο Μέγαρο Μαξίμου που θα ξεκινήσουν από σήμερα το πρωί και οι αποφάσεις αναμένεται να «κλειδώσουν» τις επόμενες ημέρες προκειμένου να υπάρξουν ανακοινώσεις.

Όπως επισημαίνουν από το κυβερνητικό επιτελείο, η στήριξη θα διατηρηθεί για όσο χρειαστεί ωστόσο τα όποια μέτρα δεν θα πρέπει να θέτουν σε κίνδυνο τη δημοσιονομική σταθερότητα της χώρας.

«Κλειδί» για τις τελικές αποφάσεις θα αποτελέσει, πάντως, η εικόνα των δημοσίων εσόδων τον μήνα Μάρτιο.

Τα δημοσιονομικά μεγέθη

Με την παραδοχή ότι στην Ελλάδα καταναλώνουμε περίπου 2.000.000 μετρικούς τόνους αμόλυβδης ετησίως, η αξία αυτής της βενζίνης ήταν το 2021 (με τιμή υπολογισμού 1,47 ευρώ ανά λίτρο) συνολικά 2,9 δισ. ευρώ. Με την τιμή της αμόλυβδης στα 2 ευρώ ανά λίτρο η αξία αυτών των καυσίμων εκτοξεύεται σήμερα στα 4 δισ. ευρώ σε ετήσια βάση.

Πέρυσι, μόνον από το ΦΠΑ στην αμόλυβδη βενζίνη το Δημόσιο εισέπραξε περίπου 570 εκατ. ευρώ έσοδα. Εφέτος, εάν οι τιμές αυτές διατηρηθούν θα εισπράξει 775 εκατ. ευρώ από τον ΦΠΑ μόνον στην αμόλυβδη, ήτοι 205 εκατ. ευρώ περισσότερα!

Τι θα συνέβαινε όμως δημοσιονομικά εάν η κυβέρνηση αποφάσιζε να μειώσει άμεσα το ΦΠΑ στην αμόλυβδη από το 24% στο 13%; Λόγω της παρέμβασης αυτής η τιμή της αμόλυβδης θα υποχωρούσε από τα 2 ευρώ ανά λίτρο, στο 1,826 ευρώ ανά λίτρο. Ο ΦΠΑ ανά 1.000 λίτρα βενζίνης θα υποχωρούσε από τα 387 ευρώ, στα 210 ευρώ.

Σε ετήσια βάση τα έσοδα από τον ΦΠΑ στην αμόλυβδη θα ανέρχονταν στα 420 εκατ. ευρώ, ήτοι 150 εκατ. ευρώ λιγότερα σε σχέση με πέρυσι. Αλλά τα οφέλη θα ήταν τεράστια και για την πραγματική οικονομία και για την κατανάλωση.

Αξίζει να σημειωθεί πως μόνον η μείωση του ΕΝΦΙΑ στην οποία προχωρά η κυβέρνηση θα έχει δημοσιονομική επίπτωση 350 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση. Αλλά αν και υπάρχει δημοσιονομικός χώρος για μειώσεις στον ΕΝΦΙΑ και για έκτακτα επιδόματα δεν υπάρχει για τη μείωση του ΦΠΑ στα καύσιμα.

Διαβάστε επίσης:

Τριπλή παρέμβαση κατά της ακρίβειας σε καύσιμα, ενέργεια και τρόφιμα - Τα μέτρα που θα ανακοινωθούν

Το πλέγμα μέτρων ενάντια στην ακρίβεια - Τι θα ανακοινωθεί για καύσιμα, ενέργεια και τρόφιμα