ΕΛΛΑΔΑ

Οικονόμου: «Σύσκεψη με τον Μητσοτάκη τη Δευτέρα για τα προϊόντα που επηρεάζει η ουκρανική κρίση»

Οικονόμου: «Σύσκεψη με τον Μητσοτάκη τη Δευτέρα για τα προϊόντα που επηρεάζει η ουκρανική κρίση»

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, τοποθετήθηκε για το φαινόμενο του πλαφόν σε συγκεκριμένα προϊόντα που έχουν επιβάλει τα σούπερ μάρκετ.

Ανησυχία έχει προκαλέσει στους καταναλωτές η κίνηση αρκετών σούπερ μάρκετ να επιβάλουν πλαφόν σε ηλιέλαιο, άλευρα και ζάχαρη.

Έτσι, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Γιάννη Οικονόμου, έγινε γνωστό πως θα υπάρξει σύσκεψη όλων των εμπλεκόμενων φορέων και του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, όπου θα συζητηθεί αν θα υπάρξουν παρεμβάσεις και ποιες θα είναι αυτές.

«Πολλές εταιρείες λιανικής συμπεριφέρονται με αυτόν τον τρόπο για ορισμένα προϊόντα (σ.σ. πλαφόν). Η κυβέρνηση έχει ζητήσει την δήλωση αποθεμάτων σε μια σειρά προϊόντα που συνδέονται με την εισβολή στην Ουκρανία και την πιθανότητα να έχουμε ελλείψεις. Τη Δευτέρα θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης για αποθέματα και πιθανούς κινδύνους. Παρακολουθούμε το φαινόμενο και θα λάβουμε όλα τα μέτρα για την ασφάλεια της εφοδιαστικής αλυσίδας. Μετά τη σύσκεψη της Δευτέρας με τον κύριο Γεωργαντά για την κατάσταση σε σιτηρά και άλευρα, θα υπάρξουν ανακοινώσεις», ανέφερε κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης ο κύριος Οικονόμου.

Άδωνις Γεωργιάδης για άλευρα και λάδια: Τα ελληνικά αποθέματα επαρκούν για μήνες

Την ίδια ώρα ο Υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης από το βήμα της Βουλής κράτησε χαμηλούς τόνους για την επάρκεια στην αγορά στα συγκεκριμένα προϊόντα ζητώντας ψυχραιμία.

«Υπάρχουν αποθέματα μπροστά μας για μήνες. Ειδικά για το ηλιέλαιο, υπάρχει μια πίεση, όμως και σε αυτό το είδος έχουμε μεγάλη επάρκεια», είπε ο υπουργός Ανάπτυξης παρουσιάζοντας την τροπολογία που υποχρεώνει επιχειρήσεις να δηλώνουν τα αποθέματα τους σε συγκεκριμένα γεωργικά προϊόντα και τρόφιμα.

Επισήμανε ότι δεν χρειάζεται πανικός και διευκρίνισε ότι η προτεινόμενη ρύθμιση έχει στόχο την αποτροπή τεχνητών ελλείψεων στην αγορά με στόχο το κέρδος. «Φέρνουμε τη ρύθμιση για να έχει το κράτος την πλήρη εικόνα της επάρκειας αυτών των προϊόντων και κυρίως για να μην επιτρέψουμε σε κάποιους να προκαλέσουν τεχνητή έλλειψη στην αγορά και με αυτήν να θησαυρίσουν», είπε και πρόσθεσε πως εάν κάποια επιχείρηση δεν δηλώσει τα αποθέματά της, αυτά κατάσχονται και επιβάλλεται πρόστιμο έως 100.000 ευρώ.