ΕΛΛΑΔΑ

Ασκητής: H Κεταμίνη είναι ναρκωτική ουσία, την χρησιμοποιούσαν στο Βιετνάμ

Ασκητής: H Κεταμίνη είναι ναρκωτική ουσία, την χρησιμοποιούσαν στο Βιετνάμ

Πάτρα: Για την ουσία που βρέθηκε στον οργανισμό της Τζωρτζίνας, μίλησε ο Θάνος Ασκητής δρ. Ψυχιατρικής Πανεπιστημίου Αθηνών.

Η κεταμίνη είναι μία ουσία γνωστή ως αναισθητικό ναρκωτικό. Ανακαλύφθηκε γύρω στο 1962 στη Μεγάλη Βρετανία και χορηγήθηκε κυρίως στον πόλεμο του Βιετνάμ.

«Είναι ένα ψυχοτρόπο φάρμακο, που χορηγείται ευρέως στην κτηνιατρική ως αναισθητικό για χειρουργική επέμβαση ζώων», είπε ο κ. Ασκητής μιλώντας στο Mega.

Τα τελευταία χρόνια η κεταμίνη αρχίζει να ισχυροποιεί τη θέση της στην αντιμετώπιση της κατάθλιψης. Μελέτες δείχνουν πως κάποιος που παίρνει επί χρόνια αντικαταθλιπτική αγωγή, μία μικρή δόση κεταμίνης μπορεί να είναι αποτελεσματική.

Ωστόσο, δεν παύει να είναι ένα επικίνδυνο φάρμακο, το οποίο μπορεί να προκαλέσει παρενέργειες στην ουροδόχο κύστη.

Η εν λόγω ουσία δεν πωλείται στα φαρμακεία, ενώ βρίσκεται ελεγχόμενα σε νοσοκομεία και σε πρωτόκολλα για ερευνητικές μελέτες.

«Είναι ένα φάρμακο που σε «φτιάχνει», είναι ψυχεδελική ουσία. Οι Αμερικάνοι το χρησιμοποίησαν ευρέως σε στρατιώτες που είχαν τραυματιστεί ως καταπραϋντικό φάρμακο, το οποίο δόθηκε με μεγάλες δόσεις και έγινε ναρκωτικό», είπε ο κ. Ασκητής.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η χορήγηση μεγάλων δόσεων κεταμίνης είναι δυνατόν να δημιουργήσει ανησυχία, ταχυκαρδίες και καταστολή.