ΕΛΛΑΔΑ

Συναγερμός για Έλληνα αλεξιπτωτιστή: Κρεμόταν από C-130 - Πώς κατάφερε να σωθεί

Συναγερμός για Έλληνα αλεξιπτωτιστή: Κρεμόταν από C-130 - Πώς κατάφερε να σωθεί

Η ενημέρωση νωρίτερα από τους ανωτέρους και η πιστή τήρηση των διαδικασιών που ακολουθήθηκαν αποσόβησαν τα χειρότερα. 

Ένα εξαιρετικά σπάνιο περιστατικό σημειώθηκε την περασμένη εβδομάδα στην Λάρνακα της Κύπρου, κατά της διάρκεια περιοδικής συντήρησης αλεξιπτωτιστών, που πραγματοποιείται συχνά για την διατήρηση της ικανότητας και ετοιμότητας των στελεχών.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Newsbomb.gr, ο αλεξιπτωτιστής επιχείρησε την πτώση ωστόσο, ο εξωτερικός σάκος που έφερε δεν αποχωρίστηκε από τον στατικό ιμάντα που βρίσκεται μέσα στο αεροπλάνο, με αποτέλεσμα ο Έλληνας καταδρομέας να αιωρείται για μερικά λεπτά στο κενό.

Τόσο ο αλεξιπτωτιστής όσο και τα μέλη του αεροσκάφους ακολούθησαν όλες τις προβλεπόμενες διαδικασίες και με συντονισμένες ενέργειες τράβηξαν και πάλι τον αλεξιπτωτιστή στο αεροσκάφος.

Θα πρέπει να επισημάνουμε πως πριν από το άλμα, στην καθιερωμένη ενημέρωση για την αποστολή των καταδρομέων αλλά και για τους κανόνες ασφαλείας, τονίζεται ότι μπορεί να συμβεί αυτή η απρόβλεπτη εξέλιξη και δίνονται σαφείς οδηγίες για την αντιμετώπισή της.

Πρόκειται για μια εξαιρετικά σπάνια περίπτωση η οποία συμβαίνει 4 -5 φορές το χρόνο σε παγκόσμιο επίπεδο.

Όσο για το τι θα γινόταν αν τελικά δεν είχε αντιμετωπιστεί με αυτό τον τρόπο αυτή η έκτακτη περίπτωση... θα κοβόταν ο ιμάντας και αλεξιπτωτιστής θα χρησιμοποιούσε το εφεδρικό αλεξίπτωτο.

Ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, πολύπειρος καταδρομέας και ο ίδιος γνωρίζει καλά πώς αντιμετωπίζονται αυτές οι έκτακτες συνθήκες και τι ακριβώς προβλέπεται να γίνει ώστε να μην κινδυνεύσει ο αλεξιπτωτιστής. Για το λόγο αυτό λοιπόν, επειδή τηρήθηκαν κατά γράμμα οι προβλεπόμενες διαδικασίες και δεν κινδύνευσε στο ελάχιστο ο καταδρομέας, ο «πρασινοσκούφης» Αρχηγός ΓΕΕΘΑ θα βραβεύσει σε ειδική τελετή τα στελέχη που πρωταγωνίστησαν σε αυτό το σπάνιο περιστατικό και το αντιμετώπισαν με απόλυτη επιτυχία.

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ: