ΕΛΛΑΔΑ

Starlink: Το γρήγορο δορυφορικό Ίντερνετ του Μασκ ήρθε στην Ελλάδα - Πόσο κοστίζει;

Starlink: Το γρήγορο δορυφορικό Ίντερνετ του Μασκ ήρθε στην Ελλάδα - Πόσο κοστίζει;
Το δίκτυο των 42.000 δορυφόρων
Ap Photo

Ο δισεκατομμυριούχος Διευθύνων Σύμβουλος της SpaceX εκτοξεύει δορυφόρους σε τροχιά και υπόσχεται να προσφέρει ευρυζωνική σύνδεση στο διαδίκτυο υψηλής ταχύτητας σε όσο το δυνατόν περισσότερους ανθρώπους.

Το «δορυφορικό Ίντερνετ του Έλον Μασκ», το επονομαζόμενο Starlink είναι διαθέσιμο και χρησιμοποιείται ήδη από Έλληνες συνδρομητές.

Μολονότι η εταιρεία δεν λειτουργεί με βάση κάποιο τοπικό παράρτημα ή αντιπροσωπεία στη χώρα μας, κάθε ενδιαφερόμενος μπορεί πλέον να συνδεθεί στο Διαδίκτυο μέσω των δορυφόρων της Starlink.

Υπό δύο θεμελιώδεις προϋποθέσεις:

α) Ο χρήστης να έχει ελέγξει ότι η υπηρεσία είναι προσβάσιμη από τη διεύθυνση όπου θα εγκατασταθεί το κάτοπτρο (πιάτο) και

β) να παραγγείλει το «πακέτο» της Starlink απευθείας από την εταιρεία, καταβάλλοντας 739 ευρώ. Στο ποσόν αυτό περιλαμβάνεται το κόστος του εξοπλισμού (654 ευρώ) και τα έξοδα αποστολής του (85 ευρώ). Η δε συνδρομή έχει οριστεί στα 99 ευρώ ανά μήνα.

Η εταιρεία του Ελον Μασκ -ως θυγατρική της διαστημικής SpaceX- υπόσχεται αδιάλειπτη δορυφορική πρόσβαση στο Διαδίκτυο και δη σε ταχύτητες που συγκρίνονται ή και ξεπερνούν κατά πολύ τις αντίστοιχες των επίγειων συνδέσεων, ακόμη και όσων εξ αυτών εκτελούνται μέσω οπτικών ινών, οι οποίες θεωρούνται γενικώς ως οι πλέον αποδοτικές.

Οι πάροχοι υπηρεσιών πρόσβασης στο Ίντερνετ μέσω δικτύου οπτικών ινών υπόσχονται ταχύτητα έως 200 Mbps για το «κατέβασμα» δεδομένων (downloading) και έως 20 Mbps για το «ανέβασμα» (uploading). Οι εταιρείες δορυφορικού Διαδικτύου που δραστηριοποιούνταν στην Ελλάδα πριν από τη Starlink, στην καλύτερη περίπτωση προσφέρουν πακέτα συνδρομών έως 50 Mbps, συνήθως με όριο στον όγκο δεδομένων ανά μήνα κ.λπ. Σε αυτά η Starlink απαντά με μία και μόνη εκδοχή της προσφοράς της, αναλογικά ακριβότερη από τις υπάρχουσες αλλά και με ασύγκριτα καλύτερες επιδόσεις - τουλάχιστον σε επίπεδο δυνατοτήτων. Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά το συνοδευτικό κείμενο στην ιστοσελίδα της Starlink, «οι χρήστες θα πρέπει να περιμένουν ταχύτητες downloading μεταξύ 100 και 200 Mbps, με υστέρηση (latency) 20 χιλιοστών του δευτερολέπτου στα περισσότερα σημεία της Γης».

Το δίκτυο των 42.000 δορυφόρων

Ο πολλαπλασιασμός των συνδρομητών στις υπηρεσίες της Starlink εξαρτάται, προφανώς, από τον πολλαπλασιασμό των δορυφόρων. Μέχρι στιγμής η εταιρεία έχει κατορθώσει να αναπτυχθεί σε περισσότερες από 30 χώρες του κόσμου, από τον Φεβρουάριο του 2018 έως σήμερα έχει θέσει επιτυχώς σε τροχιά περίπου 2.000 δορυφόρους, εξυπηρετώντας πάνω από 100.000 συνδρομητές ανά την υφήλιο. Ο τελικός στόχος της Starlink είναι η δημιουργία ενός κολοσσιαίου δικτύου 42.000 δορυφόρων, το οποίο θα είναι σε θέση να υποστηρίζει εκατοντάδες εκατομμύρια συνδέσεις στο Ιντερνετ.

Ωστόσο, παρά τα φιλόδοξα σχέδια του Ελον Μασκ, ο οποίος αποφάσισε να επενδύσει στο δορυφορικό Διαδίκτυο ήδη από το 2015, η Starlink δεν έχει να επιδείξει μόνο φαντασμαγορικές επιτυχίες. Μόλις τον περασμένο Φεβρουάριο, μια γεωμαγνητική καταιγίδα αχρήστευσε εντελώς 40 δορυφόρους της Starlink, αμέσως μόλις έγινε η απόπειρα να τεθούν σε τροχιά. Τα ατυχήματα αυτού του είδους είναι μεν συνηθισμένα στο περιβάλλον του Διαστήματος, αλλά επιβαρύνουν σοβαρά τον προϋπολογισμό της Starlink. Ομως ακόμη και όταν όλα εξελίσσονται κατ᾿ ευχήν στις εκτοξεύσεις πυραύλων της SpaceX οι οποίοι μεταφέρουν τεχνητούς δορυφόρους στο Διάστημα, θέτοντας 50-60 εξ αυτών σε τροχιά με κάθε διαστημική αποστολή, η Starlink θα χρειαστεί πάνω από 650 δρομολόγια έως ότου ολοκληρώσει το σχέδιό της. Εν τω μεταξύ, όμως, η εταιρεία που πασχίζει να υλοποιήσει ένα από τα τολμηρά οράματα του Ελον Μασκ, θα πρέπει να υπερπηδά εμπόδια, όπως π.χ. οι αντιδράσεις των αστρονόμων και οι αιτιάσεις περί μονοπωλιακής εκμετάλλευσης της αγοράς.

Οι μεν επιστήμονες προσάπτουν στη Starlink ανεπιθύμητες παρεμβολές στην παρατήρηση του σύμπαντος, καθώς οι δορυφόροι αντανακλούν την ακτινοβολία του ήλιου και προκαλούν σύγχυση στα τηλεσκόπια. Εκτός αυτού, ένα τόσο μεγάλο πλήθος τεχνητών δορυφόρων επιβαρύνει το διαστημικό περιβάλλον με απορρίμματα, είτε επειδή οι δορυφόροι καταστρέφονται πρόωρα -όπως συνέβη πριν από λίγους μήνες- είτε διότι θα ξεπερνούν το προβλεπόμενο όριο ζωής τους και θα διαλύονται. Οι δε κατά τόπους Αρχές ανά τον κόσμο ενδέχεται να κηρύξουν νομικό πόλεμο στη Starlink, επικαλούμενες τα συμφέροντα του καταναλωτή, την προστασία του περιβάλλοντος -γήινου και διαστημικού- κ.λπ. Αυτό ακριβώς συνέβη στη Γαλλία, όπου το ανώτατο διοικητικό δικαστήριο της χώρας ανακάλεσε την άδεια λειτουργίας της Starlink. Εξυπακούεται, βεβαίως, ότι θα υπάρξει συνέχεια, καθώς η Starlink παρουσιάζει τις απαραίτητες διαβεβαιώσεις που θα καθησυχάσουν τόσο τις Αρχές όσο και τις οικολογικές οργανώσεις. Η γαλλική αγορά, με 17 εκατ. και πλέον δυνάμει συνδρομητές, είναι άλλωστε υπερβολικά σημαντική για τη Starlink.

Διαβάστε επίσης:

Η διάσημη ερώτηση που κάνει ο Ίλον Μασκ σε κάθε συνέντευξη πριν προσλάβει εργαζόμενο (vid)

Αεροσυνοδός καταγγέλλει τον Έλον Μασκ: «Υποσχέθηκε να μου πάρει άλογο για να του κάνω ερωτικό μασάζ»

Βαγγέλης Παπαθανασίου: Παγκόσμια υπόκλιση - «Αντίο» από τον Έλον Μασκ μέχρι και τη NASA