ΕΛΛΑΔΑ

Προσλήψεις στο Δημόσιο: Αλλάζουν όλα – Τέλος στους… συνοδούς ανελκυστήρων

Προσλήψεις στο Δημόσιο: Αλλάζουν όλα – Τέλος στους… συνοδούς ανελκυστήρων
Σε ραγδαίες αλλαγές όσον αφορά τις προσλήψεις στο Δημόσιο προχωρά το υπουργείο Εσωτερικών

Σε ραγδαίες αλλαγές όσον αφορά τις προσλήψεις στο Δημόσιο προχωρά το υπουργείο Εσωτερικών

Το νέο ενιαίο προσοντολόγιο-κλαδολόγιο παρουσίασε το υπουργείο Εσωτερικών προκειμένου να μπει ένα τέλος σε παρωχημένες και χωρίς χρησιμότητα ειδικότητες όπως αυτές του συνοδού ανελκυστήρα ή του συντηρητή πειραματόζωων.

Το πρόβλημα δημιουργήθηκε από το υφιστάμενο πλαίσιο το οποίο μέχρι σήμερα καθόριζε, με γενικό τρόπο τα προσόντα διορισμού επιτρέποντας παράλληλα στους φορείς του Δημοσίου να συστήνουν κλάδους κατά τη διακριτική τους ευχέρεια και να ορίζουν αυτοί – κατά το δοκούν – τα προβλεπόμενα προσόντα για τον διορισμό υπαλλήλων.

Ενδεικτικό του αλαλούμ και του χάους το γεγονός ότι βάσει του προεδρικού διατάγματος 50/2001, οι κλάδοι ειδικοτήτων που προβλέπονταν ήταν 17 και εν τέλει έχουν φτάσει σχεδόν τους 2.700.

Όπως εξήγησε ο υπουργός Εσωτερικών, Μάκης Βορίδης, το νέο προσοντολόγιο-κλαδολόγιο αποσκοπεί στην εξάλειψη του κατακερματισμού και της πολυδιάσπασης κλάδων και ειδικοτήτων στην ελληνική δημόσια διοίκηση καθώς και στη δημιουργία ενός σύγχρονου, πιο αποτελεσματικού και πιο παραγωγικού κλαδολογίου και προσοντολογίου, σε ευθυγράμμιση με τις σύγχρονες εξελίξεις.

Έτσι, όπως σημειώνουν τα ΝΕΑ, οι υφιστάμενοι κλάδοι και ειδικότητες (2.691), πολλοί από τους οποίους είναι παρωχημένοι και χωρίς χρησιμότητα, μειώνονται κατά 79,7% και πλέον ο αριθμός τους περιορίζεται στους 544.

Την ίδια στιγμή, δημιουργούνται νέες ειδικότητες και κλάδοι, εναρμονισμένοι με τα νέα δεδομένα, όπως είναι ειδικότητες διοίκησης τουρισμού, βιοϊατρικών επιστημών κ.ο.κ.

Ειδικότερα, με το νέο πλαίσιο ορίζονται ενιαία οι κατηγορίες, οι κλάδοι και οι ειδικότητες, τα τυπικά προσόντα – κύρια, πρόσθετα ή επικουρικά – διορισμού ή πρόσληψης σε θέσεις κάθε κλάδου και ειδικότητας, ενώ παράλληλα καθορίζεται η διαδικασία αντιστοίχισης των υφιστάμενων κλάδων και ειδικοτήτων των ως άνω φορέων με τους νέους κλάδους και ειδικότητες του νέου ΠΔ.

Πάντως, όπως διευκρίνισε ο Μάκης Βορίδης, οι οργανικές θέσεις – είτε είναι κενές είτε σε πλήρωση – δεν καταργούνται, αλλάζει η ονομασία τους ή αντιστοιχίζονται, εντασσόμενες στο νέο κλαδολόγιο.

Είναι χαρακτηριστικό πως μέχρι σήμερα υπήρχαν περισσότερες από 100 ειδικότητες διοικητικού-λογιστικού καθώς και 47 ειδικότητες χειριστών μηχανημάτων. Πλέον, και στις δύο περιπτώσεις γίνεται συγχώνευση σε έναν κλάδο και μία ειδικότητα αντίστοιχα.

Σχετικές ειδήσεις