ΕΛΛΑΔΑ

ΟΠΕΚΑ: Έναρξη προγραμμάτων κοινωνικού τουρισμού - Δωρεάν παροχή βιβλίων και εισιτηρίων θεάτρου

ΟΠΕΚΑ
In Τime

ΟΠΕΚΑ: Με έμφαση στον κοινωνικό τουρισμό, ο Οργανισμός Προνοιακών Επιδομάτων και Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΟΠΕΚΑ) υλοποιεί και φέτος τα προγράμματα του ΛΑΕ (Λογαριασμού Αγροτικής Εστίας) 2022.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του Οργανισμού, η Αγροτική Εστία βρίσκεται σταθερά στο πλευρό των αγροτών, της αγρότισσας μητέρας και του παιδιού, μέσα από πληθώρα κοινωνικών προγραμμάτων, που στόχο έχουν να ανακουφίσουν, να ψυχαγωγήσουν και να ενισχύσουν οικονομικά τους ανθρώπους της υπαίθρου.

Από την Τρίτη, 5 Ιουλίου, οι κληρωθέντες δικαιούχοι των προγραμμάτων κοινωνικού και ιαματικού τουρισμού - στην ιστοσελίδα του ΟΠΕΚΑ έχουν αναρτηθεί οι σχετικοί κατάλογοι - πρέπει να ακολουθήσουν τα εξής βήματα, για να παραλάβουν τα δελτία τους:

  1. Να προβούν εγκαίρως σε κράτηση δωματίου στο κατάλυμα της επιλογής τους, από το οποίο πρέπει οπωσδήποτε να λάβουν την επιβεβαίωση κράτησης (voucher).
  2. Μέσω της ηλεκτρονικής εφαρμογής «Καταχώρηση κράτησης δωματίου», η οποία είναι διαθέσιμη στην ιστοσελίδα του ΟΠΕΚΑ (opeka.gr), καταχωρούν οι ίδιοι ή μέσω των ΚΕΠ τα στοιχεία της κράτησης δωματίου (κατάλυμα και ημερομηνίες διαμονής), σύμφωνα με την επιβεβαίωση κράτησης (Voucher).
  3. Μετά την ηλεκτρονική καταχώρηση της κράτησης του δωματίου στην ηλεκτρονική εφαρμογή, μπορούν να προσέρχονται (από 5/7/2022) σε οποιοδήποτε ΚΕΠ, αφού όμως έχει παρέλθει χρονικό διάστημα περίπου 30 λεπτών από την ολοκλήρωση της ηλεκτρονικής κράτησης, για να παραλάβουν τα δελτία τους.

Για την παραλαβή του δελτίου, απαιτείται φυσική παρουσία του ιδίου του δικαιούχου, ο οποίος πρέπει να έχει μαζί του:

α) αντίγραφο της αίτησης συμμετοχής του ή οποιοδήποτε έγγραφο από το οποίο να προκύπτει ο Αριθμός Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισής (ΑΜΚΑ) του,

β) δελτίο αστυνομικής ταυτότητας.

Διευκρινίσεις για την παραλαβή δελτίων

Α. Κοινωνικού και ιαματικού τουρισμού-εκδρομικού τουρισμού-βιβλίων-εισιτηρίων θεάτρων.

Oι κληρωθέντες δικαιούχοι των προγραμμάτων κοινωνικού-ιαματικού τουρισμού, εκδρομικού προγράμματος και θεάτρων, μπορούν να παραλαμβάνουν τα δελτία τους έως και τις 30 Αυγούστου 2022 από οποιοδήποτε ΚΕΠ της χώρας.

Οι κληρωθέντες δικαιούχοι του προγράμματος δωρεάν παροχής βιβλίων δεν λαμβάνουν δελτία αγοράς βιβλίων από τα ΚΕΠ, αλλά πρέπει να προσέλθουν, μέχρι και τις 30 Σεπτεμβρίου 2022, στα συμβεβλημένα με τον ΛΑΕ/ΟΠΕΚΑ βιβλιοπωλεία και εκδοτικούς οίκους, για να παραλάβουν τα βιβλία τους.

Μετά τις ημερομηνίες αυτές, ακολουθεί αναδιανομή των δελτίων όλων των προγραμμάτων για αιτούντες που δεν κληρώθηκαν και κληρωθέντες που δεν παρέλαβαν, μέχρι τις ως άνω ημερομηνίες, δελτία ή βιβλία.

Η παραλαβή των δελτίων από τα ΚΕΠ ή των βιβλίων από τα βιβλιοπωλεία υλοποιείται εφεξής με σειρά προτεραιότητας και μέχρι εξαντλήσεώς τους.

Με τη διαδικασία αυτή της αναδιανομής, μπορούν όλοι όσοι υπέβαλαν αίτηση, μέχρι να εξαντληθούν τα δελτία, να επωφεληθούν από τις παροχές, μέχρι να λήξει η ημερομηνία που υλοποιούνται τα προγράμματα. Επίσης, δεν αποκλείονται από τα προγράμματα των επόμενων ετών, αρκεί να έχουν τις προϋποθέσεις υποβολής της αίτησης συμμετοχής.

Β. Κοινωνικός και ιαματικός τουρισμός στη Β. Εύβοια 2022

Μέχρι και 11 ημέρες (10 διανυκτερεύσεις) θα μπορούν να έχουν οι δικαιούχοι του προγράμματος κοινωνικού τουρισμού, οι οποίοι θα επιλέξουν να προβούν σε χρήση των δελτίων τους σε συμβεβλημένα με τον ΛΑΕ/ΟΠΕΚΑ τουριστικά καταλύματα των Δήμων Ιστιαίας-Αιδηψού και Μαντουδίου-Λίμνης-Αγίας 'Αννας, της περιφερειακής ενότητας Ευβοίας.

Το ίδιο ισχύει και για τους δικαιούχους ιαματικού τουρισμού. Οι συγκεκριμένοι δικαιούχοι, πέραν των 10 διανυκτερεύσεων, θα μπορούν να πραγματοποιήσουν έως και 10 απλές λούσεις σε εγκαταστάσεις ιαματικών πηγών και υδροθεραπευτηρίων, οι οποίες λειτουργούν νομίμως στους προαναφερθέντες Δήμους της περιφερειακής ενότητας Ευβοίας.

Γ. Τιμές στα νησιά του Βορείου Αιγαίου

Όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση, ο ΟΠΕΚΑ, με αίσθημα κοινωνικής ευθύνης απέναντι στους κατοίκους και τις επιχειρήσεις των νησιών που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή διαχείρισης των προσφυγικών ροών, επιδοτεί τις επιχειρήσεις καταλυμάτων των νησιών του Βορειοανατολικού Αιγαίου και των Δωδεκανήσων που συμμετέχουν στο πρόγραμμα και, συγκεκριμένα, τα νησιά Λέσβο, Λήμνο, 'Αγιο Ευστράτιο, Σάμο, Ικαρία, Φούρνοι, Χίο, Οινούσσες, Ψαρά, Κω, Πάτμο, Ρόδο, Κάρπαθο, Κάσο, Λέρο, Κάλυμνο, Αστυπάλαια, Νίσυρο, Σύμη, Τήλο, Χάλκη, Λειψοί, Αγαθονήσι, Καστελόριζο, με ποσό ίσο με το άθροισμα της αντίστοιχης επιδότησης και της οικονομικής συμμετοχής των δικαιούχων ανά κατηγορία καταλύματος στους άλλους προορισμούς.

Ως εκ τούτου, όσοι με το πρόγραμμα επιλέξουν προορισμούς στα προαναφερόμενα νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου και Δωδεκανήσων, χωρίς παροχή πρωινού, θα πραγματοποιήσουν τις διακοπές τους χωρίς καμία πρόσθετη οικονομική επιβάρυνση διαμονής.

Δ. Εκπτώσεις Μέσων Μαζικής Μεταφοράς

Στους δικαιούχους του κοινωνικού και ιαματικού τουρισμού παρέχεται η δυνατότητα έκπτωσης από εταιρείες Μαζικών Μέσων Μεταφοράς για τις μετακινήσεις τους για το διάστημα των 6ήμερων διακοπών τους.

Η έκπτωση πραγματοποιείται με την επίδειξη του δελτίου της αστυνομικής ταυτότητάς τους και του δελτίου κοινωνικού ή ιαματικού τουρισμού.

Στην ιστοσελίδα του ΟΠΕΚΑ στο πεδίο Αγροτική Εστία - Ηλεκτρονικές Υπηρεσίες www.opeka.gr/agrotiki-estia/ilektronikes-ypiresies έχει αναρτηθεί ο κατάλογος των εταιρειών που προσφέρουν την έκπτωση, με τα στοιχεία επικοινωνίας, προκειμένου να επικοινωνούν οι δικαιούχοι με τα γραφεία έκδοσης των εισιτηρίων, τη χρονική διάρκεια ισχύος και το ποσοστό της έκπτωσης.