ΕΛΛΑΔΑ

Jack Fenton: Η τραγωδία των 20 δευτερολέπτων και τα σενάρια που εξετάζει η ΕΛ.ΑΣ.

Jack Fenton: Η τραγωδία των 20 δευτερολέπτων και τα σενάρια που εξετάζει η ΕΛ.ΑΣ.

Τα 20 κρίσιμα δευτερόλεπτα, κατά τα οποία 22χρονος Βρετανός, Jack Fenton, άρχισε να κινείται προς τον πίσω έλικα του ελικοπτέρου που προσγειώθηκε στα Σπάτα, μπαίνουν στο μικροσκόπιο των Αρχών.

Στον πολυχώρο όπου βρίσκεται το ελικοδρόμιο υπήρχαν αρκετοί μάρτυρες, καθώς από εκεί προσγειώνονται και απογειώνονται καθημερινά πολλά ελικόπτερα που πραγματοποιούν ιδιωτικές πτήσεις προς τουριστικούς προορισμούς. Από τα πρώτα στοιχεία προκύπτει ότι ο 22χρονος κρατούσε στα χέρια το κινητό του τηλέφωνο.

Από εκεί και πέρα καλύπτει πέπλο μυστηρίου την αιτία που έκανε τον 22χρονο, που αποβιβάστηκε μαζί με τους φίλους του, να γυρίσει πίσω και να κινηθεί προς τον πίσω έλικα του ελικοπτέρου.

Μιλούσε στο κινητό τηλέφωνο και αφαιρέθηκε; Επιχείρησε να τραβήξει κάποια ριψοκίνδυνη σέλφι; Υπήρξε κάτι άλλο που του κίνησε το ενδιαφέρον και κινήθηκε προς το σημείο;

Ένα άλλο βασικό ερώτημα -πλην των τριών παραπάνω σεναρίων που εξετάζονται- είναι εάν υπήρξε ή όχι προειδοποίηση προς τον 22χρονο να μην κινηθεί προς το ελικόπτερο, του οποίου οι έλικες εξακολουθούσαν να περιστρέφονται. Τηρήθηκαν τα πρωτόκολλα ασφαλείας;

Φίλος του Jack φέρεται να ανέφερε ότι ο νεαρός Βρετανός δεν μιλούσε στο κινητό τηλέφωνο όταν άρχισε να κινείται μόνος του προς το ελικόπτερο. Κανείς πάντως δεν φαίνεται να είναι σε θέση να αναφέρει τι πραγματικά συνέβη. Η επικρατέστερη εκδοχή είναι να ήταν μία απόφαση της στιγμής να κινηθεί προς τον πίσω έλικα.

Οι αστυνομικοί που ανέλαβαν την έρευνα θα εξετάσουν -μεταξύ άλλων- εάν ο άτυχος νεαρός είχε καταναλώσει αλκοόλ. Μάλιστα, έχουν παραγγελθεί τοξικολογικές εξετάσεις στη σορό του, ενώ φως στο ερώτημα αναμένεται να ρίξουν οι καταθέσεις που θα δώσουν οι τρεις φίλοι και συνταξιδιώτες του.

Η Αστυνομία έχει προχωρήσει σε τρεις συλλήψεις. Σύμφωνα με πληροφορίες, πρόκειται για δύο τεχνικούς εδάφους του ελικοδρομίου όπου προσγειώθηκε το ελικόπτερο καθώς και για τον πιλότο .

Σε βάρος του πιλότου έχει σχηματιστεί δικογραφία για ανθρωποκτονία από αμέλεια, ενώ την προανάκριση για το δυστύχημα έχει αναλάβει το Αστυνομικό Τμήμα Παιανίας.

Η βρετανική εφημερίδα Daily Mail ανέφερε σε δημοσίευμά της πως αυτό που στοίχισε τη ζωή στον 22χρονο είναι μία φωτογραφία selfie. Ειδικότερα, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, ο 22χρονος χρησιμοποιούσε το κινητό του τηλέφωνο για να βγάλει φωτογραφία, όταν χτυπήθηκε από τον έλικα του ελικοπτέρου.

Πλέον τα ερωτήματα που καλούνται να απαντήσουν τα στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. που διεξάγουν την έρευνα είναι εάν τηρήθηκαν όλοι οι κανόνες ασφαλείας και γιατί ο νεαρός αποβιβάστηκε ενώ οι έλικες ήταν ενεργοί. Από τη μεριά τους πάντως, στελέχη της εταιρείας, φέρονται να δηλώνουν πως τηρήθηκε η προβλεπόμενη διαδικασία.

Από την πλευρά της η μητέρα του Jack, Victoria, μιλώντας από το σπίτι της στο Τόνμπριτζ του Κεντ, δήλωσε στη MailOnline πως η οικογένεια είναι «εντελώς συντετριμμένη» από την απώλεια του «υπέροχου αγοριού» τους, το οποίο φοιτούσε στο οικοτροφείο Sutton Valence, στο Μέιντστοουν.

«Μάθαμε τι συνέβη μόλις στις 10 χθες το βράδυ. Είμαστε εντελώς συντετριμμένοι. Ήταν το πιο υπέροχο αγόρι. Νομίζω ότι ο πιλότος είναι υπό κράτηση, αλλά φαίνεται πως ήταν το πιο φρικτό ατύχημα. Ο Τζακ είχε ταξιδέψει στην Ελλάδα με μερικούς από τους φίλους του, που γιόρτασαν τα γενέθλιά τους εκεί», ανέφερε η μητέρα του.

Η ίδια, μάλιστα, ανατρέπει τις πληροφορίες που έκαναν λόγο για παρουσία του πατέρα του Jack στην Ελλάδα και ότι βρισκόταν στο δεύτερο ελικόπτερο, που ακολουθούσε αυτό που ενεπλάκη στο τραγικό δυστύχημα.

Όπως επισημαίνει η Victoria, «η οικογένεια έχει μείνει στο Κεντ. Δεν πήγαμε στην Ελλάδα. Μαζί τους ήταν μόνο ο πατέρας ενός φίλου του».

«Ο Jack και οι φίλοι του είχαν πάρει ένα ελικόπτερο από την Αθήνα για τη Μύκονο χωρίς κανένα πρόβλημα και το ίδιο έκαναν και στην επιστροφή, πήραν ένα ελικόπτερο από τη Μύκονο για Αθήνα. Είχε αποβιβαστεί με ασφάλεια όταν προσγειώθηκε στην Αθήνα, αλλά για κάποιο λόγο επέστρεψε και πήγε πίσω από το ελικόπτερο και ήταν η πίσω προπέλα που τον σκότωσε. Ήταν ακαριαίο», λέει η μητέρα του αδικοχαμένου νέου.

Σημειώνει, τέλος, πως πράγματι οι φίλοι ήταν έξω για διασκέδαση το προηγούμενο βράδυ, «αλλά δεν είχε πιει τίποτα όλη μέρα χθες, εκτός από νερό. Αυτός και οι φίλοι του ήταν όλοι νηφάλιοι».