ΕΛΛΑΔΑ

Φωτιά στο Nοσοκομείο Βαλουκλή: «Δώσαμε μάχη να σωθούν ασθενείς και ηλικιωμένοι»

Φωτιά στο Nοσοκομείο Βαλουκλή: «Δώσαμε μάχη να σωθούν ασθενείς και ηλικιωμένοι»
Κάηκε το Ελληνικό Νοσοκομείο Κωνσταντινούπολης
ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ελληνικό Νοσοκομείο Κωνσταντινούπολης: Κάηκε το κτήριο σύμβολο για τους Ρωμιούς

Συναγερμός σήμανε την Πέμπτη 4 Αυγούστου στο Πυροσβεστικό Σώμα της Τουρκίας καθώς τυλίχθηκε στις φλόγες το Ελληνικό Νοσοκομείο Βαλουκλή στην Κωνσταντινούπολη με αποτέλεσμα να εκκενωθεί. Η φωτιά εκδηλώθηκε στη σκεπή του νοσοκομείου και επεκτάθηκε γρήγορα σε όλους τους ορόφους του κτιρίου. Στις 14:20 η πυρκαγιά τέθηκε υπό έλεγχο ενώ οι ασθενείς του νοσοκομείου είχαν απομακρυνθεί και μεταφερθεί σε άλλα νοσοκομεία της Πόλης.

Από την πτέρυγα του γηροκομείου απομακρύνθηκαν, σύμφωνα με το «CNN Türk», 104 άτομα.

«Ευτυχώς δεν είχαμε θύματα, ούτε και εγκαύματα»

Ο διευθυντής του Νοσοκομείου – Γηροκομείου Βαλουκλή, Στάθης Λεάνας μίλησε στο κεντρικό δελτίο του OPEN για τις δραματικές ώρες που έζησαν στην Πόλη, επισημαίνοντας το πόσο σημαντικό ήταν που ευτυχώς δεν υπήρξαν θύματα και κανένας εγκαυματίας. «Ευτυχώς δεν είχαμε θύματα, ούτε και εγκαύματα, ούτε και κανένα άλλο πρόβλημα. Προσπαθήσαμε αμέσως μόλις άρχισε η φωτιά να μεταφέρουμε όσους ήταν στο τμήμα του νοσοκομείου».

Σύμφωνα με τον διευθυντή το νοσοκομείο έχει στην Κωνσταντινούπολη μια ιστορία 100 χρόνων και θεωρείται το κτήριο σύμβολο για τους Ρωμιούς. Στο γηροκομείο έμεναν συνολικά 62 ηλικιωμένοι και οι περισσότεροι από αυτούς μεταφέρθηκαν στο τμήμα του νοσοκομείου ενώ σε περιπτώσεις που θεωρήθηκε απαραίτητο πήγαν σε κοντινό νοσοκομείο. Στο νοσοκομείο έμεναν και 42 ψυχικά ασθενείς, οι οποίοι πάσχουν από χρόνιες παθήσεις.

Σχετικά με το πόσο δύσκολη ήταν η επιχείρηση ο κ. Λεάνας υπογράμμισε: Ορισμένοι είναι κατάκοιτοι. Ήταν πολύ δύσκολη επιχείρηση κι είχε τρομερό αέρα», ενώ σύμφωνα με εκτίμησή του, το νοσοκομείο έχει καταστραφεί ολοσχερώς.

Βοήθεια από Ερντογάν

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μέσα από το Γραφείο Τύπου της Τουρκικής προεδρίας του Ερντογάν εξέφρασε τη λύπη του για τη μεγάλη πυρκαγιά στο ελληνικό νοσοκομείο.

Επισήμανε ότι από την πρώτη στιγμή παρακολουθούσε τις εξελίξεις και αναφέρθηκε στο γεγονός ότι δεν υπήρξε απώλεια ζώου και περιουσίας. Επιπλέον έλαβε άμεση και λεπτομερή ενημέρωση σχετικά με τους ασθενείς και το προσωπικό αλλά και την γενικότερη κατάσταση του νοσοκομείου και δεσμεύτηκε ότι θα επισκευάσει το νοσοκομείο σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Ο Ερντογάν ανέθεσε στον υπουργό Υγείας Φαχρετίν Κοτζά να κάνει τις απαραίτητες μελέτες για την ανακατασκευή του νοσοκομείου.

«Η Ομογένεια είναι έτοιμη να προσφέρει την αρωγή της για την αποκατάσταση των ζημιών στο Ελληνικό Νοσοκομείο του Βαλουκλή»

«Η Ομογένειά μας στην Αμερική είναι έτοιμη να προσφέρει άμεσα την αρωγή της, με κάθε δυνατό τρόπο, για την αποκατάσταση των ζημιών που προκλήθηκαν από την καταστροφική πυρκαγιά η οποία ξέσπασε το μεσημέρι στο Ελληνικό Νοσοκομείο του Βαλουκλή, ένα ιστορικό κτίριο και ένα ζωτικής σημασίας φιλανθρωπικό ίδρυμα του Ελληνισμού, στην Κωνσταντινούπολη, το οποίο πρέπει να συνεχίσει την αποστολή του, που δεν είναι άλλη από τη φροντίδα και την περίθαλψη των ηλικιωμένων και των ασθενών αδελφών μας».

Σε αυτή τη δήλωση προέβη το απόγευμα της Πέμπτης ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος, εκφράζοντας παράλληλα την ευγνωμοσύνη του προς τον ελεήμονα Θεό, που δεν υπήρξε ανθρώπινη απώλεια.

Ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής δεν παρέλειψε να εκφράσει τις θερμές του ευχαριστίες προς τους πυροσβέστες που πάλεψαν επί μακρόν με τις φλόγες, προς το προσωπικό του νοσοκομείου και προς όλους όσοι έσπευσαν το σημείο από όλη την Πόλη, προκειμένου να συνδράμουν στην απομάκρυνση των ασθενών και των ηλικιωμένων από το φλεγόμενο κτίριο.

Μάλιστα, «όπως σημείωσε και ο Οικουμενικός Πατριάρχης μας», τόνισε ο Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος, «αυτό που έχει σημασία είναι η ανθρώπινη ζωή, καθώς τα κτίρια, οι εγκαταστάσεις και ό,τι άλλο υλικό ενυπήρχε στον χώρο μπορεί να ξαναφτιαχτεί».

Ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής υπογράμμισε, επιπλέον, ότι θα επισκεφθεί το νοσοκομείο μόλις φτάσει στην Κωνσταντινούπολη την ερχόμενη εβδομάδα, στο πλαίσιο της τρίτης προσκυνηματικής επίσκεψης των ομογενών μας, που διοργανώνει η Αρχιεπισκοπή Αμερικής με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 100 ετών από την ίδρυσή της.

Ανταποκρινόμενη στην έκκληση του Αρχιεπισκόπου Ελπιδοφόρου για άμεση συνδρομή αποκατάστασης των ζημιών, η πρόεδρος του Εθνικού Φιλοπτώχου, Αρλίν Σλαβέλη Κελ, αφού εξέφρασε τη βαθύτατη λύπη της για την καταστροφική πυρκαγιά, αλλά και την ευγνωμοσύνη της προς τον Θεό για την άμεση και ασφαλή εκκένωση του νοσοκομείου, τόνισε ότι «το Εθνικό Φιλόπτωχο, με βαθύτατη αγάπη προς το φιλανθρωπικό ίδρυμα, θα στηρίξει με κάθε τρόπο το έργο της αναστήλωσής του».

«Η Ομογένεια δέχθηκε μεγάλο πλήγμα»

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος δήλωσε για την καταστροφή στο κτήριο του νοσοκομείου-γηροκομείου, που αποτελεί τμήμα των Φιλανθρωπικών Καταστημάτων Βαλουκλή: «Η Ομογένειά μας δέχθηκε σήμερα ένα μεγάλο πλήγμα. Ένα από τα σημαντικότερα φιλανθρωπικά ιδρύματά της, στο οποίο έβρισκαν περίθαλψη και ζεστασιά οι ηλικιωμένοι αδελφοί μας, υπέστη σημαντικές ζημιές από καταστροφική πυρκαγιά.

Δοξολογούμε τον Θεό που δεν είχαμε θύματα, και ευχαριστούμε τις κρατικές και αυτοδιοικητικές αρχές και τα στελέχη των πυροσβεστικών δυνάμεων, τους εργαζομένους στο γηροκομείο και στο παρακείμενο νοσοκομείο, καθώς και όλους όσοι εθελοντικά βοήθησαν στη διάσωση των τροφίμων, αλλά και στη μάχη για την κατάσβεση της πυρκαγιάς. Σημασία έχουν οι ανθρώπινες ζωές. Τα κτήρια, οι εγκαταστάσεις, τα υλικά πράγματα μπορούν να αποκατασταθούν. Αισθανόμεθα πόνο για ό,τι συνέβη, αλλά θα ξεπεράσουμε και αυτή την δοκιμασία.

Και πάλι, ευχαριστούμε από την καρδιά μας όλους όσοι βοήθησαν αυτή την δύσκολη στιγμή, και όλους εκείνους που δηλώνουν έτοιμοι να μας ενισχύσουν για την αποκατάσταση των ζημιών. Μας συγκινεί το ενδιαφέρον τους, και κυρίως η με κάθε τρόπο συμμετοχή τους στην αντιμετώπιση αυτής της κρίσιμης κατάστασης. Τους ευχαριστούμε που βρίσκονται στο πλευρό μας. Ο Θεός να τους έχει καλά».

«Η ελληνική κυβέρνηση να παράσχει κάθε δυνατή βοήθεια»

Ο Μιχάλης Χάλαρης, σύμβουλος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής για θέματα Πολιτικής Προστασίας καλεί την κυβέρνηση να βοηθήσει στην αποκατάσταση των ζημιών. «Η ομογένεια μας στην Πόλη βρέθηκε αντιμέτωπη άλλη μία φορά με μια δύσκολη κατάσταση. Μέρος του ιδρύματος Μπαλουκλί κάηκε από φωτιά που ξεκίνησε από στη στέγη και επεκτάθηκε σχετικά γρήγορα. Ευτυχώς δεν θρηνήσαμε θύματα. Η Ελληνική κυβέρνηση οφείλει να παράσχει κάθε δυνατή βοήθεια για την αποκατάσταση των ζημιών και την άμεση αρωγή των ηλικιωμένων ομογενών» αναφέρει σε ανάρτησή του στο Facebook.

Το χρονικό της φωτιάς στο νοσοκομείο Βαλουκλή

Η πυρκαγιά εκδηλώθηκε στη σκεπή του πολυώροφου κτηρίου και επεκτάθηκε γρήγορα. Σύμφωνα με τουρκικά ΜΜΕ, μόλις ξέσπασε η πυρκαγιά επιχειρήθηκε η εκκένωσή του νοσοκομείου.

Ο επικεφαλής του τοπικού δήμου Χασάν Ταχσίν Ουστά δήλωσε στο τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο TRT πως οι ασθενείς απομακρύνθηκαν εγκαίρως από το κτήριο. Το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων μετέδωσε, επικαλούμενο πηγές, πως ασθενείς απομακρύνθηκαν με αναπηρικά καροτσάκια ενώ άλλους τους πήραν αγκαλιά και τους μετέφεραν έξω. Σύμφωνα με πληροφορίες του ίδιου πρακτορείου, η πυρκαγιά ξέσπασε γύρω στις 12:30. Το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu μετέδωσε πως Τούρκοι πολίτες έσπευσαν μέσα στο νοσοκομείο για να διασώσουν ασθενείς και πως τα αίτια της πυρκαγιάς δεν έχουν γίνει ακόμη γνωστά.

Βίντεο που βλέπουν το φως της δημοσιότητας απεικονίζουν τις φλόγες που κάλυψαν ολόκληρη την οροφή του κτιρίου αλλά και τους νοσηλευόμενους που απομακρύνονται από το σημείο είτε σε αναπηρικά καροτσάκια είτε στις αγκαλιές των πυροσβεστών.

Νωρίτερα ο δήμαρχος της περιοχής Zeytinburnu, Ομέρ Αρισόι, μίλησε σε τουρκικό μέσο σχετικά με τη φωτιά στο Ελληνικό Νοσοκομείο λέγοντας: «Η φωτιά ξέσπασε στο τμήμα του γηροκομείου του νοσοκομείου. Όλοι οι ασθενείς απομακρύνθηκαν μετά τον καπνό. Επί του παρόντος, προσπαθεί να τεθεί υπό έλεγχο η πυρκαγιά. Οι ασθενείς έχουν απομακρυνθεί από το σημείο».