ΕΛΛΑΔΑ

Κακοκαιρία στην Κρήτη: Παιδιά καλούσαν απεγνωσμένα σε βοήθεια

Κακοκαιρία στην Κρήτη: Παιδιά καλούσαν απεγνωσμένα σε βοήθεια
Πλημμύρες στην Κρήτη
Intime news

Συγκλονίζουν οι περιγραφές για τη φονική κακοκαιρία που έπληξε την Κρήτη 

Μάχη με το χρόνο όπου το κάθε λεπτό μπορεί να είναι πολύτιμο ή και μοιραίο έδιναν για πολλές ώρες, από το πρωί του Σαββάτου μέχρι και τις βραδινές ώρες, οι πυροσβέστες στην Κρήτη.

Οι ομάδες διάσωσης της πυροσβεστικής που βρίσκονταν στους δρόμους των περιοχών που επλήγησαν έβαλαν κι εκείνοι σε κίνδυνο τις ζωές τους για να σώσουν άλλες ζωές και τα κατάφεραν.

Μία άλλη όμως «μάχη» εξίσου σημαντική, ήταν και αυτή που έδωσαν τα στελέχη της Πυροσβεστικής που βρίσκονταν στο συντονιστικό κέντρο, το οποίο βρισκόταν σε γενική επιφυλακή και όλοι οι τηλεφωνητές βρίσκονταν στις θέσεις τους για να μπορέσουν όχι μόνο να συγκεντρώνουν πληροφορίες που «διοχέτευαν» στους συναδέλφους τους που βρίσκονταν στο πεδίο της …μάχης, αλλά να δώσουν οδηγίες στους ανθρώπους που κινδύνευαν και να αναπτερώσουν επίσης και το ηθικό όλων εκείνων που η ζωή τους απειλούνταν από τη στάθμη του νερού που ανέβαινε απειλητικά.

Ο πρόεδρος της Ένωσης Υπαλλήλων Πυροσβεστικού Σώματος Κρήτης Μανόλης Αντωνακάκης ήταν ένας από τους δέκα πυροσβέστες που κλήθηκαν να διαχειριστούν την σοβαρή αυτή κατάσταση. Ένα από τα στοιχεία που αποτυπώνουν το τί επικράτησε το προηγούμενο Σάββατο, είναι το γεγονός ότι πυροσβέστες που απαντούσαν στα τηλέφωνα των πολιτών που καλούσαν έντρομοι σε βοήθεια, μιλούσαν χωρίς ένα διάλειμμα για περισσότερες από δέκα ώρες! «Αν θυμάμαι καλά τα πρώτα τηλεφωνήματα ξεκίνησαν γύρω στις δέκα το πρωί. Δέκα άνθρωποι προσπαθούσαμε να αντιμετωπίσουμε όσο το δυνατόν πιο γρήγορα και αποτελεσματικά γινόταν σε συνεργασία πάντα με τους συναδέλφους μας, έξω στους δρόμους, αυτόν τον εφιάλτη που προκάλεσε η απίστευτη νεροποντή» μας λέει ο κ. Αντωνακάκης και προσθέτει «μπορεί να πέρασαν και δέκα ώρες που δεν σταματήσαμε να μιλάμε. Αυτό ήταν το καθήκον μας, αυτό έπρεπε να κάνουμε γιατί και από τη δική μας πλευρά εξαρτιόνταν ανθρώπινες ζωές».

Οι κλήσεις που δέχτηκε το διάστημα αυτό η Πυροσβεστική υπερέβησαν τις 500, σύμφωνα με τον συνδικαλιστικό εκπρόσωπο των πυροσβεστών. Μεταξύ αυτών που καλούσαν για βοήθεια, όπως μας αναφέρει, ήταν αρκετά παιδιά αλλά και ανήμποροι ηλικιωμένοι. «Υπήρξαν περιπτώσεις που μικρά παιδιά μας τηλεφωνούσαν και μας έλεγαν ότι είναι με τους γονείς ή τους παππούδες και κινδύνευαν να πνιγούν. Υπήρξαν και ηλικιωμένοι άνθρωποι που ήταν κατάκοιτοι και ο όγκος του νερού και της λάσπης που είχαν συγκεντρωθεί έξω από τα σπίτια τους ήταν τεράστιος. Από τις πιο δυνατές στιγμές ήταν όμως ήταν μια περίπτωση με ένα παραπληγικό παιδί που κάλεσε την πυροσβεστική, αφού το σπίτι που διαμένει με την οικογένειά του είχε πλημμυρίσει. Όμως και η περίπτωση ενός συμπολίτη μας ήταν εξίσου δύσκολη και απαιτούνταν άμεσες διαδικασίες κι από εμάς αλλά κυρίως από τους συναδέλφους που βρίσκονταν έξω για να τον σώσουν. Ήταν η περίπτωση ενός άνδρα στον Καρτερό, ο οποίος είχε εγκλωβιστεί στο αυτοκίνητό του και το νερό άρχισε να μπαίνει στο εσωτερικό του οχήματος. Κάθε δύο λεπτά ο άνθρωπος τηλεφωνούσε γιατί έβλεπε το νερό να ανεβαίνει. Προσπαθούσαμε να τον εμψυχώσουμε και παράλληλα να δίνουμε οδηγίες στους πυροσβέστες για τον άμεσο εντοπισμό του»

Πηγή: Creta24

Διαβάστε ακόμη:

Κρήτη: Πώς εξηγείται το φαινόμενο με τους αφρούς μετά την κακοκαιρία

Κρήτη: Θλίψη και οδύνη στις κηδείες του 50χρονου και της 49χρονης

Kρήτη: Παρέμβαση εισαγγελέα για την φονική πλημμύρα στην Αγία Πελαγία