ΕΛΛΑΔΑ

Πατήρ Αντώνιος: Από τα «ψεύδη» στο ξήλωμα από την Κιβωτό του Κόσμου

Πατήρ Αντώνιος: Από τα «ψεύδη» στο ξήλωμα από την Κιβωτό του Κόσμου
Ο πατήρ Αντώνιος ξηλώθηκε από τη διοίκηση της «Κιβωτού του Κόσμου»
Κιβωτός του Κόσμου

Οι εξελίξεις για την «Κιβωτό του Κόσμου» είναι καταιγιστικές και ήδη η διοίκηση της δομής «ξηλώθηκε» - Τι έλεγε ο πατήρ Αντώνιος και τι κατήγγειλαν τα παιδιά 

Ήταν μόλις την Παρασκευή που ο πατήρ Αντώνιος, μιλώντας στην ΕΡΤ για την «Κιβωτό του Κόσμου» , έβγαινε στην... επίθεση, κάνοντας λόγο για «ανυπόστατα ψεύδη». Μάλιστα, στην ίδια συνέντευξη η πρεσβυτέρα έφτανε στο σημείο να πει ότι τα παιδιά που έκαναν τις καταγγελίες για ξυλοδαρμούς, βρισιές και τιμωρίες τους από μέλη της δομής είναι υποκινούμενα.

Ακολούθησε ένα Σαββατοκύριακο με τις εξελίξεις γύρω από την υπόθεση της «Κιβωτού του Κόσμου» να είναι σοκαριστικές. Ξυλοδαρμοί, τιμωρίες, εγκλεισμοί σε υπόγεια της δομής, απομονώσεις ακόμη και για όλο το καλοκαίρι. Μέχρι και σεξουαλική κακοποίηση που κατήγγειλε 19χρονος που διέμενε στη δομή από τον Βόλο και ο οποίος, με την κατάθεσή του στις Αρχές, άνοιξε τον «ασκό του Αιόλου» για τη δομή. Από την άλλη, η «Κιβωτός του Κόσμου» απειλούσε με μηνύσεις και επέμενε πως όλα είναι ψέματα, επιρρίπτοντας ευθύνονται στα παιδιά...

Την ίδια στιγμή, όμως κυβερνητικά στελέχη επαναλάμβαναν πως «ο νόμος είναι νόμος» και «κανένας δεν μένει ατιμώρητος». Ετσι, το μεσημέρι της Δευτέρας, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, ανακοίνωσε το «ξήλωμα» της διοίκησης της «Κιβωτού του Κόσμου». «Αποτρόπαια περιστατικά κακοποίησης ανηλίκων. Χρειάζεται να γίνει πλήρης διερεύνηση και διαλεύκανση. Όχι βιαστικές κινήσεις και συμπεράσματα. Οι αποφάσεις θα αφορούν τα παιδιά. Η κυβέρνηση συνδράμει την Αστυνομία. Ο νόμος ισχύει για όλους. Οι αρχές λειτουργούν χωρίς ιδιαίτερη μεταχείριση σε κανέναν. Η προσοχή όλων πρέπει να είναι στην ασφάλεια των παιδιών που διαμένουν στη δομή. Τα παιδιά να έχουν τη μέγιστη δυνατή προστασία», ανέφερε μεταξύ άλλων ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Ιερώνυμος για «Κιβωτό του Κόσμου»: Καμία σχέση με την Αρχιεπισκοπή

Ο αρχιεπίσκοπος Αθηνών, Ιερώνυμος, μία μέρα μέρα πριν εμφανίστηκε με δήλωσή του λάβρος κατά του πατρός Αντώνιου. Χαρακτηριστικά ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών, Ιερώνυμος, ανέφερε: «Διέταξα χθες το απόγευμα τη διενέργεια κανονικών ανακρίσεων, κατόπιν επώνυμων καταγγελιών ενώπιον των αρμόδιων αρχών, σε βάρος του κληρικού της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών π. Αντωνίου Παπανικολάου, στον οποίο και επέβαλα, με απόφασή μου, την απαγόρευση ιεροπραξιών μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσης.

Η Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών ουδεμία σχέση είχε ή έχει με την Μ.Κ.Ο. «Κιβωτό του Κόσμου», η οποία και δεν υπάγεται σε αυτήν. Μόνος αρμόδιος για την διοίκηση, την διαχείριση και την όλη λειτουργία της είναι ο ως άνω κληρικός, ο οποίος ουδέποτε άλλωστε δέχθηκε να θέσει τις δομές της Μ.Κ.Ο. υπό την εποπτεία της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών ή να συνεργαστεί με τα επιτελικά στελέχη αυτής στους τομείς της κοινωνικής πρόνοιας και αλληλεγγύης με οιονδήποτε τρόπο.

Τόσο εμείς στην Εκκλησία, όσο και ολόκληρη η ελληνική κοινωνία είμαστε σοκαρισμένοι στον υπέρτατο βαθμό. Σε κάθε περίπτωση όμως, η Εκκλησία ούτε πρόκειται να ανεχθεί, πολλώ δε μάλλον να συγκαλύψει, επαίσχυντες και ειδεχθείς συμπεριφορές και πράξεις, που λερώνουν το ιερό ράσο. Το ιερό ράσο, το ποτισμένο με αίμα Αγίων και Ηρώων, δεν είναι δυνατόν να το φέρουν και να το φορούν όσοι το χρησιμοποιούν ανερυθρίαστα και πρόστυχα, χωρίς φόβο Θεού και ανθρώπων, για να καλύπτουν τις ανομίες τους και για να διαπράττουν εγκλήματα που στιγματίζουν ανεξίτηλα και για πάντα τις ζωές και τις ψυχές αθώων παιδιών.

Οι λέξεις αγάπη, στοργή και φροντίδα ούτε νοητικά πυροτεχνήματα μπορούν να είναι, ούτε επικοινωνιακά εργαλεία για την χειραγώγηση ανθρώπων, και δη ανηλίκων, και για την ικανοποίηση των πάσης φύσεως διαστροφών, που γεννούν νοσηροί και σάπιοι εγκέφαλοι. Στο όνομα της προστασίας των παιδιών, δεν μπορεί να λαμβάνει χώρα η σταύρωσή τους και μάλιστα από «κληρικούς» που τα εκμεταλλεύονται και τα κακοποιούν παντοιοτρόπως έχοντας, κατά τα λοιπά, πείσει και το πανελλήνιο για τις «αγνές» τους προθέσεις. Κάτι τέτοιο δεν το χωρά ειλικρινά ο ανθρώπινος νους…

Ως Εκκλησία, είμαστε στη διάθεση των αρχών, προκειμένου να συμβάλουμε, με κάθε τρόπο, στην πλήρη διαλεύκανση αυτής της εφιαλτικής υπόθεσης. Εφόσον αποδειχθεί η αλήθεια των κατηγοριών που αποδίδονται στον συγκεκριμένο κληρικό, η Εκκλησία και εγώ προσωπικά θα αποδώσουμε στον απόλυτο βαθμό την επίγεια εκκλησιαστική δικαιοσύνη».

Πατήρ Αντώνιος: Η συνέντευξή του για την Κιβωτό του Κόσμου

Ο πατέρας Αντώνιος, μιλώντας στην ΕΡΤ, έκανε λόγο για ανυπόστατα ψεύδη, ενώ η πρεσβυτέρα, πρόεδρος του Οργανισμού, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο τα παιδιά που προχώρησαν σε καταγγελίες να είναι υποκινούμενα.

«Είμαστε λυπημένοι και στενοχωρημένοι για όλο αυτό το μεγάλο κύμα καταγγελιών. Έχουμε κάνει την έρευνά μας και όσα καταγγέλλονται είναι ανυπόστατα ψεύδη. Είμαι θυμωμένος και αγανακτισμένος. Έχω ακούσει να λένε ότι αναγκάζαμε παιδιά σε σκληρή εργασία, όταν μιλάμε για επαφή των παιδιών με τη γη και τα ζώα, στο πλαίσιο θεραπευτικών παιδαγωγικών προγραμμάτων σε αγροκτήματα. Ακούσαμε ότι τα παιδιά είναι έγκλειστα και ότι δεν έχουν επαφές με τους γύρω τους, ενώ τα παιδιά πηγαίνουν σχολείο».

Σε ερώτηση για το εάν πηγαίνει το μυαλό του σε κάποιο πρόσωπο που να έχει σχέση με τις καταγγελίες απάντησε αρνητικά, τονίζοντας ότι “δεν γνωρίζουμε τίποτα. Όσα γνωρίζουμε είναι από δημοσιεύματα. Έχουμε πέσει από τα σύννεφα. Υπάρχουν πολλά πρόσωπα που εξυπηρετούν τα παιδιά“.

«Ξαφνικά ένα έργο 25 ετών κατηγορείται από τον καθένα χωρίς αποδείξεις και έλεγχο” τόνισε και ζήτησε σεβασμό, καθώς στην “Κιβωτό του Κόσμου” ζουν πολλά παιδιά.

«Προσπαθούμε να βοηθήσουμε τα δύσκολα παιδιά που έρχονται σε μας” σημείωσε ο πατέρας Αντώνιος. «Μιλούν πολλοί για πράγματα που δεν γνωρίζουν, ενώ εμείς έχουμε εμπειρία» πρόσθεσε.

Σε ερώτηση γιατί τα παιδιά δεν μίλησαν στον ίδιο αλλά στις Αρχές, απάντησε ότι έχει πολύ καλή σχέση με όλα τα παιδιά. «Πολλές φορές μπορεί να συγκρουστούμε με παιδιά, για να τα βοηθήσουμε, να υψώσουμε ανάστημα σε πράγματα που δεν αρμόζουν. Πολλές φορές είμαι ο κυματοθραύστης” είπε ο πατέρας Αντώνης εξηγώντας ότι “δεν θα επιτρέψουμε παραβατικές συμπεριφορές που έχουν δει από βιώματά τους. Προσπαθούμε με αγάπη, στοργή και καλοσύνη να τα κρατήσουμε. Αυτό είναι μια πολύ επίπονη διαδικασία, που κάθε μέρα αντιμετωπίζουμε» δήλωσε.

Σε ερώτηση αν έχει κάνει κάποιο λάθος απάντησε: «Έχω δώσει τη ζωή μου. Δεν ξέρω εάν αυτό είναι λάθος. Έχω δώσει ότι έχω και δεν έχω. Δεν έχουμε κάνει ποτέ διακοπές για να είμαι πάντα πάνω από αυτά τα παιδιά» πρόσθεσε.

Η πρεσβυτέρα από πλευράς της τόνισε ότι πιστεύει ότι υπάρχουν συμφέροντα πίσω από τις καταγγελίες και ότι τα παιδιά που μίλησαν στις Αρχές μπορεί να είναι υποκινούμενα. “Βάλλεται ένας ολόκληρος οργανισμός. Έχουμε δουλέψει 25 χρόνια με παιδιά και έχουμε δεχθεί ελέγχους από παντού” είπε. Εκτίμησε δε ότι κάποια παιδιά εκδικούνται λόγω του ότι δεν τους επετράπη η παραβατική συμπεριφορά στην “Κιβωτό”. “Προσπαθούμε να σταματήσουμε κάποια παιδιά που έχουν πάρει τον κατήφορο” είπε επίσης.

“Αν η αγάπη μας και το ενδιαφέρον μας “πληρώνεται” με καταγγελίες, δεν το καταλαβαίνω” πρόσθεσε. “Πως μπορούμε να απολογηθούμε για κάτι που δεν έχει αποδειχθεί” ρωτά η πρεσβυτέρα τονίζοντας ότι όλη αυτή η ιστορία τους έχουν προκαλέσει μεγάλο κακό.

“Να μην υπάρξει άλλος άνθρωπος να βρεθεί σε αυτή τη θέση” ευχήθηκε ο πατέρας Αντώνιος.

Οι μαρτυρίες για την Κιβωτό του Κόσμου και τον πατέρα Αντώνιο

Το Newsbomb.gr έφερε στο φως νέες μαρτυρίες για όσα κατήγγειλαν δύο παιδιά ότι συνέβαιναν στην «Κιβωτό του Κόσμου».

«Ο πατήρ Αντώνιος με χαστούκισε»

Η 18χρονη σήμερα Χριστίνα έζησε από τα 12 της σε δομές της «Κιβωτού του Κόσμου». Για έναν μήνα ήταν στην Πωγωνιανή και έπειτα την έστειλαν στην Κόνιτσα. «Έχω ζήσει πολλά όλα αυτά τα χρόνια», λέει σήμερα στο Newsbomb.gr και περιγράφει τις τιμωρίες της από παιδαγωγούς της δομής, τις οποίες – σύμφωνα πάντα την ίδια – γνώριζε ο πατήρ Αντώνιος.

«Ήθελαν να κάνουμε τις δουλειές που ήθελαν αυτοί και τις ώρες που ήθελαν αυτοί. Ήθελαν να συμπεριφερόμαστε σαν ρομπότ. Υπήρχαν στιγμές που ήθελα να πάω μια βόλτα και δεν ήθελα να υπακούσω στους κανόνες τους», αναφέρει η Χριστίνα και εξηγεί ότι έτσι ξεκινούσε η τιμωρία για τα παιδιά. «Με είχαν στο δωμάτιο απομόνωσης για ένα μήνα κλειδωμένη. Έχω περάσει ακόμη και ολόκληρο καλοκαίρι στο δωμάτιο απομόνωσης. Η απομόνωση ήταν σκληρή. Δεν βγαίναμε από το δωμάτιο και υπήρχαν φορές που δεν μπορούσα ούτε να φάω», καταγγέλλει σήμερα η 18χρονη.

Η Χριστίνα περιγράφει όμως και τις τιμωρίες στο δωμάτιο απομόνωσης της δομής που διαρκούσαν λιγότερο χρονικό διάστημα. «Υπήρχαν όμως και άλλες τιμωρίες. Μπορεί να έβαζαν κάποιο παιδί στο δωμάτιο απομόνωσης για επτά μέρες και να του έδιναν να φάει το φαγητό των προηγούμενων ημερών που είχε περισσέψει. Αν δεν έτρωγε τα ρεβίθια, για παράδειγμα, θα έμενε νηστικό το παιδί. Είτε ήταν πρωί είτε μεσημέρι είτε βράδυ ήσουν αναγκασμένος να φας ρεβίθια – ακόμη και αν δεν σου αρέσουν- για να μην πεινάσεις».

Στο ερώτημα αν ο πατήρ Αντώνιος τα ήξερε αυτά η 18χρονη είναι κατηγορηματική. «Τα ήξερε όλα και δεν έκανε τίποτα. Ο ίδιος ο πάτερ με χαστούκισε επειδή τσακώθηκα με ένα παιδί. Με θεωρούσαν κακή επιρροή», συμπληρώνει η Χριστίνα, η οποία είναι διατεθειμένη να καταθέσει στις Αρχές για την υπόθεση της «Κιβωτού του Κόσμου».

«Με τιμώρησαν με λάντζα στην κουζίνα»

Ο 20χρονος Κωνσταντίνος είναι ένα ακόμη παιδί που έμεινε στην «Κιβωτό του Κόσμου». Από τα 11 έως τα 15 βρισκόταν ως τρόφιμος στη δομή του Κολωνού και από τα 15 έως τα 19 του ήταν στη Χίο. «Στον Κολωνό μπροστά μου χτύπησαν δυο παιδιά της Κιβωτού, επειδή δεν άκουγαν τις εντολές τους», καταγγέλλει ο Κωνσταντίνος.

Ο 20χρονος σήμερα Κωνσταντίνος είναι ένα παιδί με προβλήματα υγείας. «Γι’ αυτό και εγώ δεν μπήκα ποτέ στο δωμάτιο απομόνωσης. Ήξεραν το πρόβλημα υγείας μου», λέει. Ωστόσο, όπως προσθέτει, δεν γλίτωσε από τις τιμωρίες στον Κολωνό. «Με έβαλαν για μία βδομάδα να πλένω πιάτα και ταψιά μόνος μου ως τιμωρία. Δεν τους άκουγα και έκανα όλες τις δουλειές στην κουζίνα μόνος μου. Μας έλεγαν “έτσι θα γίνετε άνθρωποι”».

Στα 15 του ο Κωνσταντίνος πήγε στη δομή της Χίου. Ούτε εκεί οι τιμωρίες έλειπαν για τα παιδιά. «Στη Χίο έχω δει να κλειδώνουν παιδιά σε δωμάτιο. Κάποια παιδιά τα κρατούσαν για λίγες μέρες και τους έδιναν ως τιμωρία να φάνε ψωμί και να πιουν μόνο νερό. Όταν έμεναν για μια βδομάδα τους έδιναν το φαγητό της προηγούμενης ημέρας. Έπρεπε να το φάνε διαφορετικά θα πεινούσαν», θυμάται σήμερα.
Και οι δύο μάλιστα επιμένουν να λένε πως το στέλεχος της Κιβωτού γνώριζε τι συνέβαινε στις δομές.

«Μιλάμε τώρα γιατί φοβόμασταν»

Στο ερώτημα, μάλιστα, και τα δύο παιδιά γιατί καταγγέλλουν τώρα τις συνθήκες στην «Κιβωτού του Κόσμου», απαντούν: «Μιλάμε όλοι τώρα γιατί φοβόμασταν. Ποιος θα πίστευε ένα 15χρονο παιδί; Εδώ μιλούσαμε στον (αναφέρονται στο στέλεχος της Κιβωτού) και εκείνος πίστευε τους παιδαγωγούς. Ποτέ δεν ήρθε στη θέση των παιδιών», λένε.

Μάλιστα, σχολιάζοντας τη συνέντευξη του πατρός Αντώνιου και της πρεσβυτέρας, ότι δηλαδή «οι καταγγελίες είναι υποκινούμενες» και πρόκειται για «ανυπόστατα ψεύδη», η 18χρονη Χριστίνα απαντά: «Τι συμφέρον έχουμε εμείς να μιλήσουμε τώρα και ενώ έχουμε φύγει από την Κιβωτό; Δεν τους έχουμε βάλει στο μάτι. Το συμφέρον μας είναι να προστατεύσουμε τα υπόλοιπα παιδιά που μένουν τώρα στις δομές».

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, όπως έχουν τονίσει διαρκώς μέλη της κυβέρνησης «ο νόμος είναι νόμος και δεν εξαιρείται κανείς». Μάλιστα, οι έρευνες είναι σε πλήρη εξέλιξη τόσο για στέλεχος της Κιβωτού όσο και για τρία ακόμη άτομα, που μεγάλωσαν στη δομή και αργότερα παρέμειναν εκεί ως εργαζόμενοι.

Τα τρία αυτά πρόσωπα δεν ελέγχονται για σεξουαλική παρενόχληση αλλά για κακοποιητικές συμπεριφορές σε βάρος παιδιών. Μάλιστα και οι τρεις αυτοί φέρονται να ανήκουν στο στενό περιβάλλον του στελέχους της «Κιβωτού του Κόσμου». Πρόκειται για άτομα που απολάμβαναν της εμπιστοσύνης του στελέχους και διαχειρίζονταν συχνά καταστάσεις που προέκυπταν ανά την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το Newsbomb και στο κανάλι μας στο YouTube

Σχετικές ειδήσεις