ΕΛΛΑΔΑ

Κιβωτός του Κόσμου: Δηλώσεις έως και 1 εκατ. ευρώ το χρόνο

Κιβωτός του Κόσμου: Δηλώσεις έως και 1 εκατ. ευρώ το χρόνο
Ο πατήρ Αντώνιος ξηλώθηκε από τη διοίκηση της Κιβωτού του Κόσμου
Intime News

Νέα στοιχεία για τις πλεονασματικές δηλώσεις της Κιβωτού του Κόσμου έρχονται στο φως ενώ την ίδια ώρα οι μαρτυρίες των παιδιών για τις τιμωρίες τους συνεχίζονται

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στην «Κιβωτό του Κόσμου» μετά τη χιονοστιβάδα καταγγελιών τόσο από πρώην φιλοξενούμενους όσο και από πρώην εργαζομένους των δομών. Στο στόχαστρο, εκτός των άλλων, έχουν μπει και τα οικονομικά στοιχεία της Οργάνωσης, με τις Αρχές να ελέγχουν εξονυχιστικά τους οικονομικούς απολογισμούς.

Σύμφωνα με το MEGA, η Οργάνωση, κάθε χρόνο - και όπως δείχνουν τα στοιχεία που οι υπεύθυνοί της έχουν καταθέσει, είχε έσοδα 4 – 5 εκατομμύρια ευρώ.

Στο τέλος κάθε χρόνου μάλιστα, ο απολογισμός έδειχνε ένα πλεόνασμα της τάξης των 500.000 – 1.000.000 ευρώ παρά τις παρακλήσεις των δομών για επιπλέον δωρεές για να καλυφθούν τρέχοντα έξοδα.

Η Οργάνωση, στην ιστοσελίδα της, έχει τα χρήματα που χρειάζεται κάθε φορά για κάλυψη αναγκών, όπως θέρμανση, στέγαση και τρόφιμα. Εμφάνιζαν στην ιστοσελίδα, σύμφωνα με το MEGA, στέρηση εσοδών για νέες δωρεές.

Απειλές και τιμωρίες στα παιδιά της «Κιβωτού του Κόσμου»

Αίσθηση είχε προκαλέσει το 2019, σε γιορτή της Οργάνωσης στην Αττική, η αντιμετώπιση απέναντι σε ένα 6χρονο κορίτσι.

Σύμφωνα με το MEGA, γονείς από σχολεία της βορειοανατολικής Αττικής είχαν συγκεντρώσει ρουχισμό και τρόφιμα για τη δομή. Στη γιορτή που ακολούθησε, ένα κοριτσάκι 6 ετών, την ώρα που απήγγελε ένα ποίημα, σταμάτησε, με τους παιδαγωγούς να την κατεβάζουν από την σκηνή τραβώντας την από το αυτί.

Εντύπωση προκάλεσε το γεγονός ότι οι γονείς ήταν παρόντες στο περιστατικό, με τους ίδιους να καταγγέλλουν ότι οι υπεύθυνοι απείλησαν το κοριτσάκι ότι θα του βάλουν πιπέρι στο στόμα και ότι θα το πάνε σε κλουβί.

Σε ερωτήσεις τους προς τους υπευθύνους της δομής, η απάντηση ήταν ότι η 6χρονη είναι παιδί με ειδικές ανάγκες και έχει διαφορετική αντιμετώπιση, ενώ παραδέχτηκαν την ύπαρξη χώρων απομόνωσης.

Εγγραφο «καίει» τον πατέρα Αντώνιο για τα περιστατικά βίας

Έγγραφο ντοκουμέντο από τις 12 Αυγούστου 2022 έφερε στο φως της δημοσιότητας η εκπομπή «Αταίριαστοι» στον ΣΚΑΪ, σύμφωνα με το οποίο, οι υπεύθυνοι στην «Κιβωτό του Κόσμου» είχαν ενημερωθεί για τα περιστατικά κακοποίησης.

Στις 12 Αυγούστου οκτώ εργαζόμενοι της δομής στον Βόλο έστειλαν επιστολή στον γενικό διευθυντή όλων των δομών της «Κιβωτού του Κόσμου» και τον ενημέρωναν ότι υπάρχει σοβαρότατη καταγγελία για άσκηση σωματικής βίας από συγκεκριμένο υπάλληλο.

Στην επιστολή τους οι εργαζόμενοι καλούν τον γενικό διευθυντή των δομών της ΜΚΟ να διερευνήσει άμεσα το συγκεκριμένο περιστατικό. Του ζητούν να απευθυνθεί στον πατέρα Αντώνιο, να τον ενημερώσει για το περιστατικό και να απομακρυνθεί ο υπάλληλος από την δομή.

Πριν λίγες μέρες ο πατήρ Αντώνιος, μιλώντας στην ΕΡΤ είχε χαρακτηρίσει τις καταγγελίες ανυπόστατα ψεύδη. «Είμαι θυμωμένος και αγανακτισμένος. Δεν πηγαίνει το μυαλό μου σε κάποιον. Έχουμε πέσει από τα σύννεφα», είχε δηλώσει, όμως τώρα δεν κάνει καμία δήλωση, μετά και το «ξήλωμά» τόσο του ιδίου όσο και της πρεσβυτέρας από τη διοίκηση της δομής.

Μαρτυρία τροφίμου: «Με κοπανούσαν στον τοίχο»

Την ίδια στιγμή, οι καταγγελίες που έρχονται στη δημοσιότητα είναι σοκαριστικές. Νωρίτερα την Τρίτη, στην εκπομπή Super Κατερίνα στον Alpha μίλησε ένας 18χρονος ο οποίος φιλοξενούνταν στη δομή της «Κιβωτού» στον Κολωνό από τα 10 μέχρι τα 13 του χρόνια.

«Ήταν πολύ δύσκολα, προσωπικά εμένα με βαρούσαν συνέχεια και έκλαιγα συνέχεια. Μας έκλειναν σε ένα δωμάτιο, μας έβαζαν να κάνουμε δουλειές χωρίς να θέλουμε. Με χτυπούσαν επειδή δεν ξύπναγα το πρωί να πάω στο σχολείο. Μου έλεγαν “σήκω σήκω” και αν δεν σηκωνόμουν με έπιαναν και με κατέβαζαν από το κρεβάτι, με έσερναν στο πάτωμα και μετά με βάραγαν επειδή δεν άκουγα», είπε αρχικά ο 18χρονος.

«Εμένα δεν με είχαν κλείσει καιρό στο δωμάτιο, για λίγες ώρες μόνο και πάλι άρχισαν να με βαράνε. Το δωμάτιο είχε μόνο μια καρέκλα εκεί μέσα και μας έβαζαν για να ηρεμήσουμε. Εγώ έλεγα ότι θέλω να φύγω και μου έλεγαν ότι δεν γίνεται επειδή είμαι μικρός», πρόσθεσε.

Αναφορικά με το εάν γνώριζε τα όσα φρικιαστικά γινόταν στο ίδρυμα ο πατήρ Αντώνιος, σημείωσε: «Τα γνώριζε όλα αυτά αλλά δεν είχα πάει ποτέ να του μιλήσω. Αυτά μου τα έκανε ένας παιδαγωγός, τώρα έχει φύγει. Τότε ήμουν 10 χρόνων», πρόσθεσε ο πρώην τρόφιμος της Κιβωτού.

«Με έπιαναν από το στήθος και με κοπάναγαν στον τοίχο και με έριχναν κάτω. Μου μιλούσαν άσχημα, μου έλεγαν "μ@@@@@" και τέτοια. Όταν με χτυπούσαν, ζητούσα τον μπαμπά μου αλλά μου έλεγαν ότι δεν μπορεί να έρθει. Όταν με επισκεπτόταν όμως, δεν του τα έλεγα γιατί δεν ήθελα να τον στεναχωρήσω. Όλα αυτά τα τρία χρόνια ήταν χάλια. Έχω φύγει εδώ και πέντε χρόνια και έχω ηρεμήσει. Θα ήθελα να μην έχω πάει ποτέ και να μείνω με την οικογένειά μου», ανέφερε.

Ακολουθήστε το Newsbomb και στο κανάλι μας στο YouTube.

Σχετικές ειδήσεις