Ανασκόπηση 2022: Φεβρουάριος με Ουκρανία και Πισπιρίγκου
Πηγή: Newsbomb.gr
ΕΛΛΑΔΑ

Ανασκόπηση 2022: Φεβρουάριος με Ουκρανία και Πισπιρίγκου

Ανασκόπηση 2022: Τα 10 πιο σημαντικά γεγονότα του Φεβρουαρίου της χρονιάς που φεύγει, μέσα από το Infographic του Newsbomb.gr.

Ο δεύτερος μήνας του 2022 ξεκίνησε με μια δήλωση του Βλαντιμίρ Πούτιν, ενδεικτική του τι θα επακολουθούσε. Ο Ρώσος πρόεδρος την 1η Φεβρουαρίου κατηγόρησε ευθέως τις ΗΠΑ ότι προσπαθούν να «σύρουν τη Ρωσία σε πόλεμο» στην Ουκρανία ως πρόσχημα για να επιβληθούν περισσότερες κυρώσεις προκειμένου «να συγκρατηθεί η ανάπτυξη της Ρωσίας». Η Ρωσία, ως γνωστόν, δεν απέφυγε τον πόλεμο καθώς στην πορεία του χρόνου εισέβαλε στην Ουκρανία σε μια στρατιωτική επιχείρηση που συνεχίζεται.

Την ίδια ημέρα, στις ΗΠΑ ένα από τα πρώτα θέματα για όλα τα media ήταν η απόφαση του Τομ Μπρέιντι να αποσυρθεί από την ενεργό δράση. Ο σούπερ σταρ των Τάμπα Μπέι Μπουκάνίαρς, που θεωρείται ο κορυφαίος παίκτης στην ιστορία του NFL, έβαλε τέλος σε μια σπουδαία καριέρα 22 επαγγελματικών αγωνιστικών περιόδων. Οι διακρίσεις και τα ρεκόρ του γεμίζουν βιβλία. Αρκεί μόνο να αναφέρουμε ότι κατέκτησε επτά φορές το πρωτάθλημα του NFL και τις πέντε από αυτές ήταν ο MVP. Ο 45χρονος Αμερικανός απασχόλησε ξανά τον Οκτώβριο του 2022 όταν μετά από 13 χρόνια γάμου ανακοινώθηκε το διαζύγιό του με τη Ζιζέλ, γνωστό μοντέλο από τη Βραζιλία.

Στις 9 Φεβρουαρίου διατάσσεται εισαγγελική έρευνα για τον θάνατο τριών κοριτσιών από την Πάτρα. Είναι η απαρχή της πολύκροτης υπόθεσης που έχει φέρει τη Ρούλα Πισπιρίγκου στη φυλακή και κατηγορούμενη για τη δολοφονία των παιδιών της. Για το υπόλοιπο, σχεδόν, του 2022 η «υπόθεση Πισπιρίγκου» συνέχισε να απασχολεί την επικαιρότητα. Οι διαμάχες της κατηγορούμενης με τον σύντροφό της, Μάνο Δασκαλάκη, αλλά και δικηγόρων που ενεπλάκησαν στην υπόθεση παραμένουν στην ημερήσια διάταξη.

Αν η υπόθεση της Πάτρας είχε προκαλέσει το κοινό αίσθημα, η λέξη φρίκη είναι αυτή που μπορεί να περιγράψει το τι αισθάνθηκαν άπαντες στις 12 Φεβρουαρίου. Ήταν η ημέρα που αποκαλύφθηκε η φρικτή δολοφονία ενός 7χρονου αγοριού, με τη μητέρα του και τον σύντροφό της να κρύβουν τα οστά του επί 5 ολόκληρα χρόνια.

Εν τω μεταξύ, από την αρχή του χρόνου η ένταση στα ελληνοτουρκικά ζητήματα είχε αρχίσει να κορυφώνεται. Τον Φεβρουάριο η Τουρκία εισάγει για πρώτη φορά μέσα στο 2022 τη ρητορική της αμφισβήτησης των ελληνικών νησιών και μιλά για αποστρατιωτικοποίηση. Η Αθήνα απαντά στις 15 Φεβρουαρίου δια στόματος πρωθυπουργού, αλλά και Νίκου Δένδια ο οποίος ταξίδεψε και στη Ρωσία δύο 24ωρα αργότερα εν μέσω κρίσης με την Ουκρανία.

Συναγερμός ξέσπασε στις 18 Φεβρουαρίου, όταν ξέσπασε μεγάλη φωτιά στο πλοίο Euroferry Olympia ανοιχτά της Κέρκυρας, από την οποία έχασαν τη ζωή τους 11 άτομα. Η υπόθεση οδηγήθηκε στη δικαιοσύνη, τόσο για τα αίτια της μεγάλης πυρκαγιάς αλλά και για το αν τηρήθηκαν μέτρα ασφαλείας, αλλά και τις ευθύνες που υπάρχουν για τους θανάτους των 11 ανθρώπων.

Τη διεθνή επικαιρότητα, ωστόσο, απασχολούσαν και οι Χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες που διεξήχθησαν στο Πεκίνο. Στις 20 Φεβρουαρίου 2022 έπεσε η αυλαία με την εντυπωσιακή τελετή λήξης. Πρώτη σε συγκομιδή μεταλλίων ήταν η Νορβηγία με 37 μετάλλια έχοντας κατακτήσει 17 χρυσά, 2 ασημένια και 13 χάλκινα.

Μία ημέρα αργότερα, ωστόσο, ο Βλαντιμίρ Πούτιν προχώρησε σε μια κίνηση η οποία επιβεβαίωσε ότι ο πόλεμος με την Ουκρανία θα είναι αναπόφευκτος. Ο Ρώσος πρόεδρος υπέγραψε τα διατάγματα αναγνώρισης του Λουχάνσκ και του Ντονέτσκ. Ξεκινά επί της ουσίας ο πόλεμος της Ουκρανίας με την επίθεση της Μόσχας να κορυφώνεται στις 24 του ίδιου μήνα με γενική επιδρομή από ξηρά, αέρα και θάλασσα.

Ο Φεβρουάριος, στην εγχώρια πολιτική σκηνή, έφτασε στο τέλος του με δύο σημαντικές απώλειες. Στις 25 Φεβρουαρίου έφυγε από τη ζωή ο Δημήτρης Τσοβόλας στα 79 του. Ήταν Έλληνας δικηγόρος και πολιτικός, αναπληρωτής υπουργός (1981-84) και υπουργός Οικονομικών (1985-89), βουλευτής (Άρτας 1977-89 και Β΄ Αθηνών 1989-92 με το ΠΑΣΟΚ, 1996-2000 με το ΔΗΚΚΙ), πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ (1995-2004).

Δύο 24ωρα αργότερα, στις 27 Φεβρουαρίου, «έφυγε» στα 71 της η Μαριέττα Γιαννάκου. Υπήρξε υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης (1990-91) και υπουργός Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων (2004-07), βουλευτής (Α΄ Αθηνών 1993-99, 2000-07 και Επικρατείας από το 2019) και ευρωβουλευτής ΝΔ (1984-90, 1999-2000, 2009-14).

Τα γεγονότα του Φεβρουαρίου του 2022 στο Infographic του Newsbomb.gr