Ανασκόπηση 2022: Ο Σεπτέμβριος της ΔΕΘ και της απώλειας της Ελισάβετ
Πηγή: Newsbomb.gr
ΕΛΛΑΔΑ

Ανασκόπηση 2022: Ο Σεπτέμβριος της ΔΕΘ και της απώλειας της Ελισάβετ

Ανασκόπηση 2022: Τα 10 πιο σημαντικά γεγονότα του Σεπτεμβρίου της χρονιάς που φεύγει, μέσα από το Infographic του Newsbomb.gr.

Ο Σεπτέμβριος άρχισε με την Τουρκία να συνεχίζει στον ίδιο δρόμο της διαρκούς έντασης και επιθετικότητας προς την Ελλάδα. Στις 3 Σεπτεμβρίου ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατηγόρησε τη χώρα μας ότι «εξοπλίζει» και «κατέχει» τα αποστρατικοποιημένα νησιά του Αιγαίου, με τον υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου να απειλεί να ανακαλέσει την αναγνώριση της ελληνικής κυριαρχίας στα νησιά εάν δεν σταματήσει η υποτιθέμενη στρατιωτικοποίηση

Στη διεθνή σκηνή, στις 5 Σεπτεμβρίου η Gazprom δείχνει τις προθέσεις της για τον επερχόμενο χειμώνα. Η εταιρία ανακοίνωσε ότι δεν θα επαναφέρει την παροχή φυσικού αεριού προς την Ευρώπη από τον αγωγό Nord Stream 1, από τη στιγμή που δεν έχουν αρθεί οι κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας. Όσο οι κυρώσεις είναι σε ισχύ, η Gazprom κλείνει τη «στρόφιγγγα» και «στραγγαλίζει» ενεργειακή την Ευρώπη.

Μια Ευρώπη που, όπως και όλος ο πλανήτης, στις 8 Σεπτεμβρίου βλέπει τη βασίλισσα Ελισάβετ Β’ να φεύγει από τη ζωή σε ηλικία 96 ετών. Η βασίλισσα πέθανε στο κάστρο Μπάλμοραλ στη Σκωτία, με όλα τα μέλη της βασιλικής οικογένειας στο πλευρό της. Η ανακοίνωση του θανάτου της δρομολόγησε μια σειρά από διαδικασίες που προβλέπονται από το πρωτόκολλο του Ηνωμένου Βασιλείου, μέχρι την κηδεία της που έγινε σχεδόν μια εβδομάδα αργότερα. Ακολούθησε η ενθρόνιση του βασιλιά Καρόλου Γ’, ο οποίος τη διαδέχτηκε ως μονάρχης.

«Όχι εκλογές, όχι ανασχηματισμός, όχι αλλαγή του εκλογικού νόμου», σημειώνει ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, σε συνέντευξη που παραχώρησε από το βήμα της 86ης ΔΕΘ στις 11 Σεπτεμβρίου. Η πολιτική αντιπαράθεση μετά την παρουσία του κ. Μητστάκη στη ΔΕΘ άρχισε να εντείνεται, καθώς ακολούθησε και αυτή του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Στις 13 Σεπτεμβρίου, πέθανε ο γνωστός ηθοποιός και σκηνοθέτης Κώστας Καζάκος σε ηλικία 87 ετών. Ο Καζάκος στο παρελθόν είχε τιμηθεί με το Α’ Χρυσό Βραβείο του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης για την αρτιότερη παραγωγή, της μεταφοράς της Λυσιστράτης. Υπήρξε αντιπρόεδρος του Ελληνικού Κέντρου του Διεθνούς Ινστιτούτου Θεάτρου. Ήταν βαθιά πολιτικοποιημένος και είχε εκλεγεί δύο φορές βουλευτής (2007, 2009) ως επικεφαλής του ψηφοδελτίου επικρατείας του ΚΚΕ.

Μια ημέρα αργότερα, ο ελληνικός πολιτισμός θα χάσει και την Ειρήνη Παπά. Η Ελληνίδα ηθοποιός με τη σπουδαία καριέρα και στο εξωτερικό, «έφυγε» σε ηλικία 93 ετών. Το πατρικό της όνομα ήταν Ειρήνη Λελέκου. Στην Ελλάδα δεν έχει αναγνωριστεί τόσο, όσο διεθνώς. Τιμήθηκε με το Παράσημο του Ταξιάρχη του Τάγματος του Φοίνικος από τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας Κωστή Στεφανόπουλο το 1995.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξης Τσίπρας, οριοθέτησε τους έξι άξονες του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ για τη χώρα στις 18 Σεπτεμβρίου. Απέκλεισε κάθε πιθανότητα μετεκλογικής συνεργασίας με τη Νέα Δημοκρατία, χαρακτηρίζοντας ως απερχόμενο πρωθυπουργό, τον Κυριάκο Μητσοτάκη, με τη χώρα επί της ουσίας να μπαίνει σε προεκλογικούς ρυθμούς.

Την ίδια ημέρα, μια ακόμα σημαντική φυσιογνωμία από τον κόσμο του θεάματος έφυγε από τη ζωή. Η Μάρθα Καραγιάννη απεβίωσε σε ηλικία 83 ετών. Υπήρξε μια από τις πιο δημοφιλείς και ξεχωριστές σταρ της χρυσής εποχής του παλιού ελληνικού κινηματογράφου. Η Μάρθα Καραγιάννη λάτρευε τα ταξίδια για αυτό και δήλωνε «πολίτης του κόσμου». Από το 1980 και μετά γύρισε σχεδόν όλο τον κόσμο.

Μια σημαντική εξέλιξη για τον πόλεμο στην Ουκρανία, ήταν η κήρυξη μερικής επιστράτευσης από τον Βλαντιμίρ Πούτιν στις 21 Σεπτεμβρίου. Ο Ρώσος πρόεδρος απευθύνθηκε στους πολίτες της χώρας με διάγγελμα, ενημερώνοντας ότι καλούνται από την επιστράτευση συγκεκριμένες ηλικίες ανδρών, με εξαίρεση φοιτητές και ήδη στρατολογημένους. Στόχος ήταν η ανασύνταξη δυνάμεων για να αντιμετωπιστεί η αντεπίθεση του Κιέβου, η οποία είχε προκαλέσει αρκετά προβλήματα στη Μόσχα.

Στις 10 Σεπτεμβρίου, πέθανε ο Ζάχος Χατζηφωτίου σε ηλικία 99 ετών. Ο Έλληνας επιχειρηματίας, δημοσιογράφος και συγγραφέας ήταν μια από τις σημαντικές προσωπικότητες του προηγούμενου αιώνα. Πολεμιστής στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο μέλος της ταξιαρχίας Ρίμινι. Τιμήθηκε με μετάλλια, παράσημα και πολεμικούς σταυρούς. Ο γάμος του με την Τζένη Καρέζη (1962), άφησε εποχή καθώς θρυλείται ότι είχε 5.000 προσκεκλημένους.

Τα γεγονότα του Σεπτεμβρίου του 2022 στο Infographic του Newsbomb.gr