LIVE Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΗ ΔΕΘ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τσίπρας: Απερχόμενος πρωθυπουργός σε όλα τα σενάρια ο κ. Μητσοτάκης - Δεν συνεργαζόμαστε με τη ΝΔ

Τσίπρας: Απερχόμενος πρωθυπουργός σε όλα τα σενάρια ο κ. Μητσοτάκης - Δεν συνεργαζόμαστε με τη ΝΔ
Ζωντανά η συνέντευξη Τύπου του Αλέξη Τσίπρα από τη ΔΕΘ
ΑΠΕ - ΜΠΕ / ΑΧΙΛΛΕΑΣ ΧΗΡΑΣ

Αλέξης Τσίπρας: Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ παραχωρεί συνέντευξη Τύπου στην 86η ΔΕΘ.

Μεγάλη ικανοποίηση επικρατεί στην Κουμουνδούρου για την εμφάνιση του Αλέξη Τσίπρα, χθες το βράδυ, στο «Βελλίδειο» Συνεδριακό Κέντρο, στο πλαίσιο της επίσκεψης του στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, καθώς υποστηρίζουν ότι ο αρχηγός τους πέτυχε πλήρως τον στόχο του, που δεν ήταν άλλος παρά το να εμφανιστεί ως πρωθυπουργός σε αναμονή.

Ο κ. Τσίπρας ανέλυσε το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, το οποίο βασίζεται σε έξι «πυλώνες», ενώ στη διάρκεια της σημερινής (18/9) συνέντευξης Τύπου αναμένεται να δώσει περισσότερες απαντήσεις σχετικά με τις εξαγγελίες που έκανε από το βήμα της ΔΕΘ.

Η πρώτη ερώτηση στον κ. Τσίπρα αφορά το πώς θα απαντήσει σε όσα αναφέρουν οι πολιτικοί του αντίπαλοι για τις εξαγγελίες που έκανε στη ΔΕΘ.

«Κατηγορούν εμάς για τα μνημόνια, αυτοί που έβαλαν τη χώρα στα μνημόνια. Υποκλέπτουν ακόμα και την έξοδο από τα μνημόνια που εμείς πετύχαμε. Το πρόγραμμά μας είναι απολύτως κοστολογημένο. Υπάρχει ένα κόστος 5,6 δις ευρώ, κοστολογημένα ένα προς ένα, το οποίο δεν διαφέρει πάρα πολύ από όσα ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός. Αυτό που διαφέρει, είναι το σχέδιο. Ο τρόπος. Το όραμα, το μοντέλο. Ο κ. Μητσοτάκης εδώ και 1,5 χρόνο που διαρκεί η κρίση έχει ένα μοντέλο: Παίρνει χρήματα από τον Έλληνα φορολογούμενο, για να επιδοτεί την αισχροκέρδεια στις τιμές του ρεύματος. Εμείς έχουμε ένα άλλο μοντέλο. Θα σταματήσουμε την αισχροκέρδεια, θα τη φορολογήσουμε για να δώσουμε ανάσα στη μεσαία τάξη και τους μισθωτούς. Το τελευταίο οκτάμηνο οι φόροι αυξήθηκαν 7 δις ευρώ», είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

«Ο πρωθυπουργός λέει ότι δαπάνησε 50 δις ευρώ. Που πήγαν αυτά τα λεφτά; Εμείς διαχειριστήκαμε χρεωκοπία. Αφήσαμε όμως 37 δις. Τα 7,5 δις ευρώ ξέρουμε που πήγανε. Σε απευθείας αναθέσεις και κλειστούς διαγωνισμούς», πρόσθεσε.

Ακολούθησε ερώτηση για τις παρακολουθήσεις και γιατί ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν έχει επισκεφθεί την ΠτΔ για να μιλήσει για το θέμα. «Μιλάμε για μια αντιδημοκρατική εκτροπή που δεν έχουμε ξαναδεί από τη Μεταπολίτευση και μετά. Σε καμία ευνομούμενη δημοκρατία ο πρωθυπουργός δεν θα είχε μείνει στη θέση του έχοντας πιαστεί ότι παρακολουθεί πολιτικούς αντιπάλους. Ο κ. Μητσοτάκης όφειλε, μετά τις παρακολουθήσεις Ανδρουλάκη, Κουκάκη, Σπίρτζη με το ίδιο παράνομο λογισμικό, μετά από όλα αυτά δεν είναι δυνατόν να ρίχνει την ευθύνη στον ανιψιό του. Μιλάμε για πολιτική δειλία. Αν εξαιρέσεις βαρυσήμαντες παρεμβάσεις σημαντικών στελεχών της Νέας Δημοκρατίας, δεν είναι δυνατόν η κοινοβουλευτική ομάδα της ΝΔ να αποδέχεται την εκτροπή. Το σκάνδαλο Μητσοτάκη είναι σκάνδαλο Νέας Δημοκρατίας. Σε οποιαδήποτε άλλη χώρα θα είχαμε παραίτηση Μητσοτάκη και αντικατάσταση από την πλειοψηφία. Εμένα αυτό δεν θα με συνέφερε. Έχω κάθε λόγο να πάω σε εκλογές με αντίπαλο τον κ. Μητσοτάκη και όσα τον βαραίνουν», απάντησε ο κ. Τσίπρας.

«Δεν θέλω να ταυτίσω τη Νέα Δημοκρατία με τέτοια ζητήματα. Δεν είχαμε άλλωστε τέτοια προβλήματα μετά τη Μεταπολίτευση. Μου λέτε γιατί δεν πάω στην ΠτΔ. Τι να θέσω στην ΠτΔ; Να παραιτήσει τον πρωθυπουργό; Δεν είναι η ιδιότητά της αυτή. Αυτό που περιμένω είναι μια δημόσια τοποθέτηση. Για το απόρρητο, για τη λειτουργία της ΕΥΠ, για τον εξευτελισμό της δημοκρατικής λογοδοσίας και ευθύνης», πρόσθεσε.

«Είναι ξεκάθαρο ότι η ΕΥΠ επί των ημερών μας λειτουργούσε με βάση όσα το γράμμα του νόμου ορίζει. Ήταν προσανατολισμένη στην υπεράσπιση εθνικής κυριαρχίας και την αντιμετώπιση οργανωμένου εγκλήματος. Ως πρωθυπουργός είχα θεσμική σχέση με τον διοικητή και τη λειτουργία της ΕΥΠ. Δεν ήταν υπό την πολιτική ευθύνη του υπουργού, ανήκε στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Ο διοικητής ως όφειλε για κρίσιμα θέματα με ενημέρωνε. Η ΕΥΠ αποφάσισε για λόγους που είχαν να κάνουν με υπόθεση οικονομικού εγκλήματος να διευρύνει την έρευνα συμπεριλαμβάνοντας στελέχη της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ. Όχι υπουργούς. Εγώ δεν έδωσα καμία εντολή παρακολούθησης του κ. Πιτσιόρλα. Είχε δοθεί από τους αρμόδιους παράγοντες της ΕΥΠ σε συνεργασία με δυο εισαγγελικούς λειτουργούς», απάντησε ο κ. Τσίπρας σε ερώτηση για τις παρακολουθήσεις επί ΣΥΡΙΖΑ.

«Είχαμε την κακιά συνήθεια να μην λειτουργούμε χωρίς την άδεια εισαγγελικών αρχών, να στέλνουμε το υλικό στη δικαιοσύνη. Η δικαιοσύνη προχώρησε στην άσκηση ποινικής δίωξης. Στο δικαστήριο οδηγούνται επτά πρόσωπα. Μεταξύ αυτών δεν είναι ο κ. Πιτσιόρλας. Αυτό κάτι λέει. Ότι ορθώς δεν ενοχλήθηκα από τις αρχές του 2016 και μετά. Είχα δώσει εντολή να δοθούν τα στοιχεία και στην επόμενη διοίκηση. Ο τότε αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο κ. Μητσοτάκης, ενημερωνόταν από τον κ. Ρουμπάτη. Όταν έγινε αλλαγή κυβέρνησης, υπήρξε συνέχεια του κράτους. Ο κ. Ρουμπάτης δεν αρνήθηκε να ενημερώσει και να παραδώσει, όπως δεν παρέλαβα εγώ από κανέναν πρωθυπουργό αν θυμάστε. Μάλιστα κάθισε και 1,5 μήνα για να παραδώσει όλους τους φακέλους στον κ. Μητσοτάκη. Όλα αυτά είναι γνωστά από το 2020. Ας μην προσπαθούν να δημιουργήσουν συμψηφισμούς. Είναι συγκρίσεις μέρα με τη νύχτα σε όλα τα επίπεδα», πρόσθεσε.

«Δεν έχω να δώσω εξηγήσεις σε κανέναν. Είμαι απόλυτα σαφής. Δεν παρακολουθούσα κανέναν, δεν έδωσα εντολή για κανέναν. Η ΕΥΠ για λόγους που έκρινε, με συνδρομή εισαγγελέα, έκρινε ότι έπρεπε να συμπεριλάβει στελέχη που ήταν στην επιρροή του ΣΥΡΙΖΑ. Για σκεφτείτε, τι θα λέγατε σήμερα αν εγώ τότε είχα παρέμβει για να αποκλειστούν από την έρευνα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ επειδή είναι φίλοι μου; Έπραξα αυτό που έπρεπε να πράξει κάθε πρωθυπουργός που τιμά τον όρκο του στο Σύνταγμα και τους νόμους», απάντησε σε παρόμοια ερώτηση για την παρακολούθηση Πιτσιόρλα ο κ. Τσίπρας.

Ο κ. Τσίπρας συνέχισε λέγοντας: «Οι πρώην διοικητές της ΕΥΠ απάντησαν και κατέθεσαν στην επιτροπή. Ο κ. Δεμίρης γιατί έχει το στόμα του κλειστό; Ο κ. Κοντολέων γιατί έχει το στόμα του κλειστό; Ποιος λοιπόν οφείλει εξηγήσεις; Στο κοινοβούλιο ζήτησα να υπάρξει εξεταστική επιτροπή για την περίοδο του ΣΥΡΙΖΑ. Δεν συγκρίνονται αυτές οι απόλυτα θεσμικές κινήσεις με όσα έκανε ο κ. Μητσοτάκης, που πιάστηκε με τον κοριό στο αυτί. Είναι θράσος και δειλία ταυτόχρονα. Δεν φοβόμαστε την αλήθεια, αυτό που είναι κρίσιμο και πρέπει να γίνει σαφές, είναι ότι η προσπάθεια συμψηφισμού αποδεικνύει την ενοχή του κ. Μητσοτάκη. Δεν προσπαθεί να πείσει ότι είναι αθώος. Προσπαθεί να πει ότι είναι ίδιοι όλοι. Βέβαια είναι κατάντια αυτό ε; Οι άριστοι να είναι το ίδιο με τους κατσαπλιάδες. Είναι κατάντια του αντι-ΣΥΡΙΖΑ μετώπου».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ρωτήθηκε αν μπορεί να εγγυηθεί ότι τα μέτρα που εξήγγειλε για τη μεσαία τάξη θα τηρηθούν. «Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η μεσαία τάξη ήταν ο εύκολος στόχος της περιόδου των μνημονίων. Την περίοδο τη δική μας με βάση τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ είχε μια αύξηση εισοδήματος, αλλά είχε επιβάρυνση. Είπα ότι αδικήσαμε τη μεσαία τάξη. Δεν ήταν όμως επιλογή μας. Ξεχνάτε τι περάσαμε. Ξεχνάτε όταν δεν έκλειναν οι αξιολογήσεις και κάποιοι έλεγαν Γερούν γερά; Και στήριζαν τους δανειστές; Ξεχνάτε ότι ήμασταν σε μνημόνια και έπρεπε να βγάλουμε το κεφάλι της χώρας έξω από το νερό; Εμείς τα καταφέραμε. Ρυθμίσαμε το χρέος, δημιουργήσαμε τρίμηνα αναπτυξιακών ρυθμών, αφήσαμε 37 δις ευρώ στα ταμεία. Αδικήσαμε τη μεσαία τάξη όχι από συνειδητή επιλογή αλλά γιατί έπρεπε να βγούμε από τα μνημόνια. Εγώ προσωπικά αλλά και ο ΣΥΡΙΖΑ, έχουμε μια ηθική υποχρέωση. Να αποκαταστήσουμε τις αδικίες. Ο κ. Μητσοτάκης εξελέγη με σημαία τη μεσαία τάξη και είδα τι της επιφύλαξε. Τα λέγαμε και προεκλογικά εμείς, ότι την ολιγαρχία θα εξυπηρετήσει», απάντησε ο κ. Τσίπρας.

Ακολούθησε ερώτηση για το θέμα των παρακολουθήσεων, για το αν ο κ. Κοντολέων τον ενημέρωσε ποτέ για κάποια υπόθεση αλλά και τι θα κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ για να μην «θαφτεί στο σκοτάδι αυτή η ιστορία». «Με τον κ. Κοντολέων είχα μονάχα μια θεσμική επίσκεψη αμέσως μετά την ανάληψη των καθηκόντων και μετά την προειδοποίηση που είχα κάνει στον πρωθυπουργό, ότι διαπράττει μέγα ατόπημα αλλάζοντας τον νόμο για να τον κάνει διοικητή της ΕΥΠ αλλά και με την επισήμανση ότι είναι λάθος να παίρνει την ευθύνη της ΕΥΠ το γραφείο του πρωθυπουργού. Ο κ. Κοντολέων ήρθε μισή ώρα στο γραφείο μου στη Βουλή, για μια εθιμοτυπική επίσκεψη και δεν έγινε καμία ενημέρωση ενώ υπήρχαν σημαντικά γεγονότα για την εθνική μας ασφάλεια», ήταν η αρχική απάντηση.

«Δεν έχω καμία αμφιβολία ότι η κυβέρνηση θα επιχειρήσει να απαξιώσει την κοινοβουλευτική διαδικασία. Η εξεταστική επιτροπή είναι μια παρωδία. Υπάρχει πλειοψηφία της ΝΔ με αποτέλεσμα να μην καλούνται μάρτυρες, να μην επιτρέπονται καταθέσεις, να δημιουργούνται εντάσεις. Ένας εξευτελισμός της δημοκρατικής διαδικασίας. Εξευτελισμός ήταν όταν αποκαλύφθηκε ότι το ίδιο κακόβουλο λογισμικό που μόλυνε το κινητό Κουκάκη και αποπειράθηκε να μολύνει Ανδρουλάκη και Σπίρτζη. Για ποιον άραγε; Όσο το κινητό ήταν ενεργό, είχαν τη δυνατότητα να ακούν συνομιλίες αλλά και να το ενεργοποιούν σε συνεδριάσεις της πολιτικής γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, σε συζητήσεις με εμένα. Είχαν τη δυνατότητα να ανοίγουν κάμερα… Κανείς δεν μιλάει για αυτό. Κανείς! Είμαστε όλοι υπεύθυνοι απέναντι στους πολίτες. Όλα τα διεθνή ΜΜΕ έχουν καταδείξει ως κύριο ζήτημα την κατάλυση της δημοκρατικής λειτουργίας στη χώρα. Όλα, Financial Times, New York Times, Guardian, Politico και εδώ λειτουργούμε σαν να μην συμβαίνει τίποτα. Τελικός κριτής είναι ο λαός αλλά δεν θα αφήσουμε έτσι την υπόθεση. Και στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο, και με την αρμόδια επίτροπο και στο θεσμικό πλαίσιο της χώρας, θα παλέψουμε να μην μείνει στο σκοτάδι η υπόθεση. Ποινικές ευθύνες πιθανότατα θα αντιμετωπίσουν όσοι γνωρίζουν την αλήθεια και την αποκρύπτουν. Εδώ δεν έχουμε πολιτικό λάθος. Έχουμε αξιόποινη πράξη. Όσο δεν λένε την αιτία των παρακολουθήσεων, επικαλούμενοι απροσδιόριστο εθνικό λόγο, επιβεβαιώνουν ότι δεν πρόκειται μόνο για αυτούς τους δυο. Δεν μπορούμε να πάμε στις εκλογές με τον αρχηγό ενός κόμματος να έχει τέτοιο ανοικτό ζήτημα. Δεν γίνεται αυτό. Εμείς θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας, με όσα θεσμικά μέσα διαθέτουμε για να βγει στο φως η αλήθεια. Η αλήθεια θα βγει στο φως. Δεν θα την κρύψουν στο σκοτάδι», πρόσθεσε.

Ερώτηση για το πώς θα επανακρατικοποιηθεί η ΔΕΗ αλλά και για το πώς θα ανασταλεί η λειτουργία του χρηματιστηρίου ενέργειας και αν θα πάει κόντρα στην ΕΕ. «Ο κ. Μητσοτάκης έναν χρόνο πριν είπε ότι θα μειώσει το κόστος των λογαριασμών, αλλά μείωσε το εισόδημα των πολιτών. Ο κ. Μητσοτάκης δεν είπε κουβέντα για την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ. Είναι μια σκανδαλώδης διαδικασία για την οποία ο κ. Μητσοτάκης δεν είπε λέξη. Η ΔΕΗ πρωταγωνιστεί στο ράλι της αισχροκέρδειας. Παράλληλα έχε μια διοίκηση που προσπαθεί να χειραγωγήσει τη μετοχή της στο χρηματιστήριο. Αυτό το πάρτι θα τελειώσει. Με ΑΜΚ η ΔΕΗ θα περάσει ξανά σε δημόσιο έλεγχο. Για να λειτουργεί για το δημόσιο συμφέρον και όχι να έχουνε οι ιδιώτες μέτοχοι και τα fund κέρδος από τα μερίσματα», απάντησε ο κ. Τσίπρας και συνέχισε:

«Σας καλώ να δείτε τι γίνεται στην Ευρώπη. Η μια μετά την άλλη οι χώρες προχωρούν σε κρατικοποιήσεις στον τομέα της ενέργειας. Ο Μακρόν το έκανε πρώτος πριν από 1,5 χρόνο. Στη Γερμανία κρατικοποιούνται επιχειρήσεις. Μια σειρά από κρίσιμες επιχειρήσεις αερίου κρατικοποιούνται. Γιατί; Γιατί προφανώς στη Γερμανία δεν ισχύει ο κανόνας επιδότησης της αισχροκέρδειας. Έχουν ζημιές και το κράτος αναλαμβάνει. Όταν περάσει η κρίση θα δούμε τι θα κάνουμε. Θα μπει τέρμα στο πάρτι της αισχροκέρδειας με πρωταγωνίστρια τη ΔΕΗ. Τελεία, παράγραφος».

«Στο δεύτερο σκέλος της ερώτησής σας, το χρηματιστήριο ενέργειας λειτουργεί με ευρωπαϊκή οδηγία. Τα εργαλεία ελέγχου, όμως, είναι ζήτημα κρατικής ευθύνης. Δεν έχουν να κάνουν με την ευρωπαϊκή οδηγία. Σε όλες τις άλλες χώρες υπάρχει προθεσμιακή αγορά. Διμερή συμβόλαια. Εδώ δεν υπάρχουν. Το 100% περνάει από το χρηματιστήριο ενέργειας. Η Ελλάδα έχε μια ολιγοπωλιακή αγορά. Δημιουργούνται συνθήκες για τις οποίες η κυβέρνηση κάνει τα στραβά μάτια. Ο κ. Μητσοτάκης δεν διεκδίκησε και δεν ζήτησε όσα πέτυχαν Ισπανία και Πορτογαλία. Άλλες χώρες δεν είχαν τη δυνατότητα να το κάνουν. Εμείς την είχαμε, αλλά ο κ. Μητσοτάκης δεν το έκανε. Εμείς θα το κάνουμε, θα το ζητήσουμε και θα το πετύχουμε», συμπλήρωσε.

«Ο κ. Μητσοτάκης λέει τερατογένεση την πιθανότητα να μην είναι ο ίδιος στην εξουσία. Η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών, θεωρεί τερατογένηση να συνεχίσει να είναι στην εξουσία. Θα τον συμβούλευα να πάει στην επόμενη Σύνοδο Κορυφής και να πει στους επικεφαλής των κυβερνήσεων, όπως ο κ. Σολτς, ότι είναι αποτέλεσμα τερατογένεσης. Στην πλειοψηφία των ευρωπαϊκών χωρών υπάρχουν πλέον κυβερνήσεις συνεργασίας. Ήταν απολύτως συνειδητή επιλογή να προχωρήσουμε σε αυτή τη μεγάλη δημοκρατική αλλαγή. Αυτή θα είναι η νέα μεταπολίτευση. Να μάθουμε να συνεργαζόμαστε με βάση τις συγκλήσεις. Να διατηρούμε τις διαφορές, αλλά να έχουμε συγκλήσεις», είπε ο κ. Τσίπρας σε ερώτηση για τη φράση «τερατογένεση» που χρησιμοποίησε ο πρωθυπουργός για το ενδεχόμενο κυβέρνησης συνεργασίας των κομμάτων της αντιπολίτευσης.

«Υπάρχει για πρώτη φορά η δυνατότητα να φτιάξουμε την πιο δημοκρατική κυβέρνηση που είχε ποτέ ο τόπος. Δεν διεκδικούμε να είμαστε μια κυβέρνηση των ηττημένων. Για να προχωρήσει αυτή η αλλαγή υπάρχει μόνο μια εκδοχή. Να είναι πρώτος στις επόμενες εκλογές ο ΣΥΡΙΖΑ. Αν είναι πρώτη η Νέα Δημοκρατία, θα έχει τον πρώτο λόγο ο κ. Μητσοτάκης. Θα έχει αυτός τη δυνατότητα να κάνει μια κυβέρνηση, με τον κ. Βελόπουλο ή δεν ξέρω με ποιον. Η νέα δημοκρατική κυβέρνηση μπορεί να προκύψει μέσα από τη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στις επόμενες εκλογές», σχολίασε για τις μετεκλογικές συνεργασίες.

Σχετικά με τις δημοσκοπήσεις που δείχνουν τον ΣΥΡΙΖΑ πίσω από τη Νέα Δημοκρατία και γιατί δεν έχει «εκταμιεύσει» τη φθορά της κυβέρνησης η επόμενη ερώτηση. «Δεν έχω εμπιστοσύνη στις δημοσκοπήσεις όπως και η μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών. Όχι ότι δεν λαμβάνω υπόψη τα στοιχεία. Όμως παρουσιάζουν αυτές οι μετρήσεις μια εικόνα που δεν έχει σχέση με την πραγματικότητα. Θέλω να σας θυμίσω ότι στις εκλογές του 2019 ο μ.ο. των μετρήσεων έδινε 25-26% στον ΣΥΡΙΖΑ και πήρε 32%. Δεν θα μείνω σε αυτό. Θα πω ένα πράγμα: Οι δημοσκοπήσεις και οι προβλέψεις έχουν μια αξία, αλλά μεγαλύτερη αξία έχει το αποτέλεσμα της ετυμηγορίας του λαού. Στην ετυμηγορία θα κριθούν όλοι. Και τα κόμματα και οι μετρήσεις. Δεν θέλω να παρεξηγηθούν όσα λέω. Μιλάω για συστημικού χαρακτήρα προβλήματα στις μετρήσεις. Εδώ μπαίνω στον πειρασμό να πω ότι δεν είναι φωτογραφία της στιγμής, αλλά πλαστογραφία της στιγμής. Μόλις μια εβδομάδα πριν ήρθε στη δημοσιότητα ότι μια εταιρία κάθε φορά που δυσκολεύεται η κυβέρνηση, αυξάνει τη διαφορά των κομμάτων. Μέσα από τη «Διαύγεια» αποδείχθηκε πως ο ιδιοκτήτης της έχει πάρει 2,5 εκατ. ευρώ από απευθείας αναθέσεις. Αυτά τα στοιχεία σε άλλες χώρες, όπως έγινε στην Αυστρία, θα είχαν ρίξει την κυβέρνηση. Στην Ελλάδα είναι κανονικότητα. Δεν λέω ότι όλοι είναι το ίδιο, αλλά υπάρχει κλίμα αναξιοπιστίας των εταιριών μετρήσεων. Πρέπει να το λάβουν σοβαρά οι έγκριτοι επιστήμονες που εργάζονται σε αυτές. Πρέπει να είναι εργαλείο για να κατανοούμε την κοινή γνώμη, κι όχι να τη χειραγωγούμε», απάντησε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Το πρόγραμμα στέγασης που εξήγγειλε τόσο ο ίδιος όσο και ο κ. Μητσοτάκης αφορά η επόμενη ερώτηση. «Μιλάμε για 1,7 εκατ. νοικοκυριά, 4 εκατ. συμπολίτες μας, που αντιμετωπίζουν πρόβλημα. Είναι ένα θέμα που το ανακάλυψε όψιμα η κυβέρνηση και δεν το ενέταξε στο Ταμείο Ανάκαμψης. Η Πορτογαλία ενέταξε 2,7 δις ευρώ, ενώ η Ελλάδα 1,3 εκατ. ευρώ. Αστείο ποσό. Ήρθε οψίμως η κυβέρνηση να παρουσιάσει ένα πρόγραμμα με χρηματοδότηση από τις εισφορές των εργαζόμενων. Το πρόγραμμα του κ. Μητσοτάκη έχει πυρήνα τα χαμηλότοκα δάνεια. Θα ήθελα να επισημάνω ότι μια από τις πρωτοβουλίες του προέδρου των ΗΠΑ όταν εξελέγει, ήταν να διαγράψει τα δάνεια των φοιτητών για σπουδές και στέγη. Δεν ξέρω να το γνωρίζει ο κ. Μητσοτάκης που πάει συχνά στις ΗΠΑ. Ουσιαστικά μας προτείνει μια κοινωνία που μπούκωσε από κόκκινα δάνεια των άνω των 40, να μεταφέρουμε το πρόβλημα στις μικρότερες ηλικίες για να βοηθήσουμε τις τράπεζες. Επίσης στο πρόγραμμά του δεν λέει κουβέντα για τη μάστιγα του rBNB», απάντησε.

Νέα ερώτηση για το θέμα των παρακολουθήσεων, για το τι περιμένει από το ζήτημα, για το αν θα κάνει προανακριτική επιτροπή σε περίπτωση εκλογής του και το αν οι ποινικές ευθύνες αφορά τον πρωθυπουργό, κ. Κυριάκο Μητσοτάκη και αν θα ζητήσει την παραίτησή του από τη στιγμή που κάνει λόγο για αντιδημοκρατική εκλογή. «Έχω ζητήσει την παραίτηση της κυβέρνησης και τη διενέργεια εκλογών. Προέχει η μεγάλη εικόνα που είναι η χώρα. Ανεξάρτητα με το αν ο κ. Μητσοτάκης θα βρεθεί απέναντι στην ετυμηγορία δικαστών, θα βρεθεί απέναντι στην ετυμηγορία των πολιτών. Επιδιώκω αυτό να γίνει το ταχύτερο δυνατό. Είπα νωρίτερα πως σε κάθε άλλη ευρωπαϊκή χώρα θα είχε παραιτηθεί. Πλέον, το Κυριάκος Gate, είναι Νέα Δημοκρατία Gate. Σκάνδαλο της Νέας Δημοκρατίας», είπε ο κ. Τσίπρας και πρόσθεσε:

«Από την εξεταστική επιτροπή δεν περιμένω τίποτα. Περιμένω να δω πόσο πιο βαθιά θα πέσει η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη, και πόσο πιο βαθιά θα κυλιστούμε σε αδιανόητου τύπου απειλές για όποιον δεν τηρεί την Omerta που τηρείται στη μαφία και όχι στη Δημοκρατία. Φυσικά θα κάνουμε πρόταση για προανακριτική επιτροπή σαν κυβέρνηση. Για να λάμψει η αλήθεια και να μάθουμε όλες τις πτυχές του σκανδάλου. Αν ο πρωθυπουργός δεν είχε ιδέα για όσα γίνονταν, είναι ένας ανάξιος πρωθυπουργός. Εμείς θα φροντίσουμε να λάμψει η αλήθεια και να αποδοθούν ευθύνες εκεί που υπάρχουν. Το κρισιμότερο είναι να προστατεύσει ο λαός τη λειτουργία του δημοκρατικού πολιτεύματος μέσα από την επιλογή του στις επόμενες εκλογές δίνοντας με έμφαση την έγκρισή του σε μια μεγάλη αλλαγή, σε μια δημοκρατική κυβέρνηση. Δικαιοσύνη παντού σημαίνει ότι και τα ζητήματα αυτά θα διαλευκανθούν, και οι ευθύνες θα αποδοθούν σε όσους τις έχουν όσο ψηλά κι αν είναι».

Ερώτηση για την αύξηση του κατώτατου μισθού, και για τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα. «Υπάρχει μια εκτίμηση που λέει ότι η αύξηση των μισθών μειώνει την παραγωγικότητα. Υπάρχει κι αυτή που λέει ότι η αύξηση των μισθών, αυξάνει τον ρυθμό ανάπτυξης. Αυξάνει τη ζήτηση. Όταν αυξάνεται ο μισθός, καταναλώνεις περισσότερο. Είναι μια συζήτηση που έγινε όταν αποφασίσαμε μετά τα μνημόνια να αυξήσουμε με νόμο 11% τον κατώτατο μισθό. Αμέσως μετά την αύξηση, είχαμε σημαντική αύξηση παραγωγικότητας και υψηλό ρυθμό ανάπτυξης. Δεν μπορούμε να πηγαίνουμε διαρκώς σε μια διαδικασία όπου οι χαμένοι θα είναι οι μισθωτοί και ο κόσμος της εργασίας. Κάναμε μια δέσμη προτάσεων που μπορεί να επαναφέρει τη δικαιοσύνη στο εισόδημα και την ενίσχυση στον κόσμο της εργασίας. Η ομιλία μου ήταν στοχευμένη για τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα με μια σειρά από παρεμβάσεις που της δίνουν «ανάσα». Μην ξεχνάμε την αντίληψή μας για την ενίσχυσή της με χρηματοδοτικά εργαλεία. Είναι εκτός από τις χρηματοδοτήσεις και τις τράπεζες αυτή τη στιγμή. Εμείς μπορούμε να δημιουργήσουμε συνθήκες δικαιοσύνης».

«Έχω πει πολλές φορές, και θεωρήθηκα υπερβολικός, ότι είμαστε απέναντι σε καθεστωτικές πρακτικές. Όλα αυτά φαίνονται από το πώς η κυβέρνηση επιχειρεί να ελέγξει τον Τύπο, τη δικαιοσύνη, από τις απευθείας αναθέσεις… Τα καθεστώτα όταν βρίσκονται μπροστά στην απώλεια στήριξης, όταν «τρίζουν», καταφεύγουν στο τελευταίο σκαλοπάτι που είναι ο αυταρχισμός. Η καταστολή. Θέλω να προειδοποιήσω να μην επιχειρήσουν την κλιμάκωση της έντασης. Το τελευταίο πράγμα που θέλει ο τόπος είναι αυτό. Είναι προφανές ότι όλες αυτές οι ενέργειες ήταν απολύτως απρόκλητες από την πλευρά των νέων που διασκέδαζαν στο ΑΠΘ και δέχθηκαν τόνους χημικών και ήταν ενορχηστρωμένες για να αλλάξει η ατζέντα. Καλούμε τους νέους να συνειδητοποιήσουν ότι έχουν ένα μεγάλο όπλο στα χέρια τους. Είναι η άποψή τους και η ψήφος τους. Καμιά αλλαγή δεν ήρθε χωρίς τους νέους στην πρώτη γραμμή», απάντησε ο Αλέξης Τσίπρας για τα τελευταία γεγονότα στο ΑΠΘ και την αστυνομική βία.

Σχετικά με την Εθνική Τράπεζα και τις εξαγγελίες στην ομιλία του, ο κ. Τσίπρας απάντησε: «Οι τράπεζες επιβιώνουν επειδή έχει ματώσει ο μέσος Έλληνας φορολογούμενος. Δεν είναι περιουσία του κ. Μητσοτάκη τα χρήματα των Ελλήνων για να ζήσουν οι τράπεζες. Θα πάρουμε πρωτοβουλίες που θα καθορίσουν ένα πλαίσιο μέσα από τον υγιή ανταγωνισμό με τα άλλα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα. Το σχέδιό μας είναι σαφές, συμβατό με τις επιταγές της ΕΕ, και με αυτό θα δώσουμε ανάσα στην οικονομία. Καμία οικονομία δεν έχει προοπτική αν δεν έχει χρηματοπιστωτικό σύστημα που να τη στηρίζει».

«Ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι δεν είναι κωλοτούμπας αλλά άμα θέλει ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ να την κάνουμε μαζί την κωλοτούμπα. Είπε ότι είναι θεσμικός, αλλά άμα θέλει ο Τσίπρας να γίνει μη θεσμικός. Είναι σοβαρά πράγματα αυτά; Ο κ. Μητσοτάκης επιβεβαίωσε το πολιτικό του αδιέξοδο. Είναι απερχόμενος πρωθυπουργός. Δεν θα του δώσουμε διέξοδο. Την αλλαγή του εκλογικού νόμου δεν την κάναμε το 2017-2018 με σκοπιμότητες. Αυτά τα κάνει ο κ. Μητσοτάκης. Είναι μια πάγια θέση, για να γίνει η χώρα μια ευρωπαϊκή δημοκρατία και να κυβερνιέται από κυβερνήσεις συνεργασίας και λαϊκής νομιμοποιήσεις. Δεν θα λειτουργήσω με γνώμονα το κομματικό συμφέρον, αλλά αυτό που θεωρώ σωστό για τον τόπο και τη Δημοκρατία», απάντησε ο Αλέξης Τσίπρας σε ερώτηση για τον εκλογικό νόμο και την πιθανότητα να αποδεχθεί πιθανή αλλαγή όπως είχε δηλώσει ο πρωθυπουργός.

Ερώτηση για το αν έχει υπολογίσει κατά πόσο το πρόγραμμα που εξήγγειλε θα επιβαρύνει την οικονομία και το ελληνικό χρέος και αν έχει συνυπολογίσει τον κίνδυνο για φυγή επενδύσεων. «Επαναλαμβάνω ότι όλα τα μέτρα είναι κοστολογημένα. Είναι ελάχιστα μεγαλύτερα από όσα ειπε ο κ. Μητσοτάκης, αλλά έχουν άλλη λογική. Ο κ. Μητσοτάκης φορολογεί όποιον μιλάει ελληνικά για να τα δίνει στην αισχροκέρδεια. Εμείς μιλάμε για κοινωνική δικαιοσύνη. Σχετικά με το χρέος, εμείς αφήσαμε 37 δις ευρώ, αλλά όταν τα καταφέραμε όλα αυτά ο κ. Μητσοτάκης μας κατηγορούσε ότι φέραμε τέταρτο μνημόνιο. Για τα επόμενα δέκα χρόνια έχουμε μια γραμμή για το ελληνικό χρέος. Ένας ορατός κίνδυνος είναι τα επιτόκια, τα spreads τα οποία αυξήθηκαν τους τελευταίους μήνες. Πού πήγε άραγε το Μητσοτάκης effect που μας έλεγαν στην αρχή ότι έριξε τα spreads; Το κρίσιμο στοιχείο εδώ είναι να έχουμε το επιτόκιο σε ένα νούμερο που θα είναι βιώσιμο σε σχέση με τους ρυθμούς ανάπτυξης. Χρειάζεται να έχουμε μια βιώσιμη ανάπτυξη. Με ένα σχέδιο που το μόνο που το ενδιαφέρει είναι να δημιουργεί κέρδη για λίγους, που είναι οι προοπτικές ανάπτυξης; Έχουμε απόλυτη επίγνωση των δυσκολιών και του τρόπου με τον οποίο πρέπει να διαχειριστούμε τα πράγματα για να μην υπάρξει αδιέξοδο. Σε σχέση με τους επενδυτές, κανένας χρήσιμος, θεσμικός επενδυτής δεν θα φύγει από τη χώρα αν μια κυβέρνηση βάλει κανόνες και σταματήσει το πλιάτισκο. Κάποιοι αετονύχηδες που θέλουν να κάνουν πλιάτσικο και να φύγουν, δεν τους θέλουμε. Αυτούς έχει ανάγκη η χώρα; Στρατηγικούς επενδυτές θέλει η χώρα. Και εν πάσει περιπτώσει, θα φύγουν για τη Γερμανία και τη Γαλλία που κρατικοποιούν επιχειρήσεις οι επενδυτές; Εδώ έχουμε ένα ενεργειακό τσουνάμι. Δεν μιλάμε για ένα σχέδιο Σοβιετικής έμπνευσης. Εκτός αν έγιναν Σοβιετικοί στη Γερμανία, τη Γαλλία και τις ΗΠΑ. Δείτε γύρω σας. Έχει μπει στο επίκεντρο η έννοια του δημόσιου συμφέροντος. Εμείς θα μείνουμε πίσω; Θα εμμένουμε στη λογική του φιλελευθέρου ότι όλα τα ρυθμίζει η αγορά; Ότι όποιος δεν προσαρμόζεται πεθαίνει; Όχι, δεν έχουμε αυτή την άποψη», είπε ο κ. Τσίπρας.

«Στο μυαλό μας υπάρχει ένας στόχος. Να κάνουμε πραγματικότητα το όραμα για μια δημοκρατική κυβέρνηση, πλατιάς λαϊκής αποδοχής. Κι αυτό θα γίνει με νίκη του ΣΥΡΙΖΑ. Νίκη της Νέας Δημοκρατίας, θα δώσει στη Νέα Δημοκρατία να φτιάξει μια κεντροδεξιά κυβέρνηση. Νίκη του ΣΥΡΙΖΑ θα δώσει τη δυνατότητα για μια κυβέρνηση μακρόπνοη. Αν προκύψουν άλλες εξελίξεις θα επανακαθορίσουμε τους στόχους μας. Πιστεύουμε ότι η χώρα θα αποφύγει μια δεύτερη εκλογική αναμέτρηση. Πιστεύω βαθύτατα ότι η μεγάλη αλλαγή θα είναι οι συνεργασίες. Δεν είναι ζήτημα εμπιστοσύνης. Ο καθένας έχει υποχρέωση να διεκδικεί αυτόνομη πορεία και την απήχηση από τον λαό. Κανένας, παρά μόνο ο λαός, δεν ορίζει τις εξελίξεις. Κανένας δεν βγάζει πρωθυπουργούς από το παράθυρο ή την πόρτα. Έτσι συμβαίνει σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες που έχουν κυβερνήσεις συνεργασίας και δεν μπορεί να γίνεται κάτι διαφορετικό στην Ελλάδα», είπε ο Αλέξης Τσίπρας ερώτηση για την πιθανή συνεργασία με τον Νίκο Ανδρουλάκη και το ΠΑΣΟΚ.

«Αυτό θα ήταν τερατογένεση το να συμπράξει ο Τσίπρας με τη Νέα Δημοκρατία, όπως ήταν τερατογένεση η σύμπραξη με το ΠΑΣΟΚ που οδήγησε στη συρίκνωσή του, μετά το 2012. Όλες οι προγραμματικές συγκλήσεις έχουν έναν άξονα στην ΕΕ. Κεντροαριστερά – Κεντροδεξιά. Σύμπλευση δύο πόλων του πολιτικού συστήματος δικαιολογείται μόνο σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης. Να χτυπήσω ξύλο δεν έχουμε και εύχομαι να μην έχουμε το επόμενο διάστημα. Δεν μας αφορούν σενάρια συνεργασίας με τον κ. Μητσοτάκη και τη Νέα Δημοκρατία, δεν μας αφορούν σενάρια πρωθυπουργών που θα έχουν βγει από τον δοκιμαστικό σωλήνα ή από παρακάμερες συμφερόντων. Αυτό σε ό,τι αφορά τον ΣΥΡΙΖΑ και εμένα προσωπικά είναι απόλυτα σαφές», είπε για το ενδεχόμενο συνεργασίας ΣΥΡΙΖΑ – Νέας Δημοκρατίας.

Γιατί να σας εμπιστευτούν σήμερα οι συνταξιούχοι και να σας ψηφίσουν αύριο, ήταν η ερώτηση του Newsbomb.gr στον Αλέξη Τσίπρα. Η απάντηση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ:

«Μετά τη μεσαία τάξη, η μεγαλύτερη εξαπάτηση του κ. Μητσοτάκη έγινε στους συνταξιούχους. Ήταν αυτοί που είχαν αρχίσει να υιοθετούν το αφήγημα ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ευθύνεται για τις περικοπές που έγιναν την περίοδο της κυβέρνησης Σαμαρά μέσα από την προσπάθεια παραποίησης της αλήθειας από τα ΜΜΕ και την προπαγάνδα της αντιπολίτευσης που με κατηγόρησε ότι πούλησα τη Μακεδονία για τις συντάξεις. Οι συνταξιούχοι δέχθηκαν, πίστεψαν, πως με κυβέρνηση ΝΔ θα δουν αύξηση απολαβών. Με το καλημέρα είχαμε την κατάργηση της 13ης σύνταξης του 2019, που για το 50% των συνταξιούχων ήταν πράγματι μια ακόμα σύνταξη, για τους υπόλοιπους είχε κλιμακωτή διάρθρωση αλλά ήταν σημαντική ενίσχυση, την οποία κατήργησε. Είχαμε τον τριπλασιασμό των εκκρεμών συντάξεων από όσες παρέλαβε. Είχε ψίχουλα ή καθόλου επιδόματα κάθε τέλος του χρόνου, ενώ επί ΣΥΡΙΖΑ κάθε πλεόνασμα του προϋπολογισμού πήγαινε κυρίως στους συνταξιούχους και τη μεγάλη κοροϊδία των αναδρομικών. Έταξαν ότι θα τα πάρουν όλοι, αλλά νομοθέτησαν ότι θα τα πάρουν όσοι είχαν υψηλές συντάξεις και σε όσους έκαναν προσφυγές, επισήμως η κυβέρνηση ως κοινώς απατεώνας τους είπε ότι θα πάρουν όλοι τα ίδια. Σήμερα αντί για 1 εκατ. συνταξιούχοι, δικαιούνται αναδρομικά 300.000.

Αυτή η πολιτική απάτη απέναντι στους συνταξιούχους είναι κρίσιμη για εμάς. Τους λέμε κοιτώντας τους στα μάτια ότι δεν μπορούμε να αλλάξουμε τα πάντα. Δεν μπορούμε να αφήσουμε τη νέα γενιά και τις παραγωγικές ηλικίες, αλλά δεν μπορούμε να σας πετάξουμε στον δρόμο. Για αυτό θα δώσουμε τα αναδρομικά σε τρεις ετήσιες δόσεις, θα επαναφέρουμε τη 13η σύνταξη και οι αυξήσεις που τώρα τάζει ο κ. Μητσοτάκης για την 1/1/2023 είναι νόμος του ΣΥΡΙΖΑ. Βεβαίως θα παραμείνουν. Κι αυτό είναι κάτι σαν τιμαριθμική αναπροσαρμογή. Οι αυξήσεις είναι κατά 50% του δείκτη τιμών και κατά 50% του δείκτη ανάγκης».

Ερώτηση για τα εθνικά θέματα και τις απειλές του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. «Είναι προφανής η προσπάθεια να στρέψει αλλού την κοινή γνώμη της Τουρκίας αλλά δεν μπορούμε να μην ανησυχούμε. Είναι πρωτοφανής η κλιμάκωση τα τελευταία χρόνια. Πρέπει να δούμε πώς θα την αντιμετωπίσουμε για να μην γίνει ένταση στο πεδίο. Έχω ασκήσει έντονη κριτική για το δόγμα της εξωτερικής πολιτικής της κυβέρνησης. Ο κ. Μητσοτάκης, που ορθώς συνάντησε τον κ. Ερντογάν, είχε πει θα έχουμε ήρεμο καλοκαίρι. Όχι μόνο ήρεμο δεν ήταν αλλά είχαμε κλιμάκωση, υπερπτήσεις. Άκουσα τον κ. Μητσοτάκη να λέει «γιόκ» στον κ. Ερντογάν. Θα περίμενα να το έλεγε τη στιγμή που πρέπει. Όχι στο κοινό του στο Βελλίδειο. Να λέει γιοκ στο Oruc Reis που παραβίαζε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα. Να λέει γιόκ στο Turkagean, που παρέδωσαν τη χρήση του ονόματος. Στις κρίσιμες στιγμές πρέπει να λέει γιόκ και δεν το έχει κάνει. Θα περίμενα από τον κ. Μητσοτάκη, να φροντίζει να αφήνει ανοικτούς διαύλους επικοινωνίας. Η σημερινή κατάσταση με τη μη ύπαρξη επικοινωνίας με την άλλη πλευρά είναι πιο ανησυχητική από την ένταση των δηλώσεων του κ. Ερντογάν. Έχω την εμπειρία να γνωρίζω ότι ένα επεισόδιο μπορεί να είναι αποτέλεσμα έλλειψης επικοινωνίας με την άλλη πλευρά», απάντησε ο Αλέξης Τσίπρας.

«Είναι θέμα να δούμε το ποιος θα κερδίζει τον πόλεμο για να δούμε με ποιον θα είμαστε; Είναι θέμα αρχής. Είμαστε με τον αμυνόμενο. Η στήριξη της Ουκρανίας με βάση τις αρχές του Διεθνούς Δικαίου δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να βλέπουμε τις μεγάλες γεωπολιτικές ανακατατάξεις γύρω μας. Θεωρούμε ότι υπάρχει έλλειμμα στρατηγικής από την ΕΕ. Ο μεγάλος χαμένος, πέρα από την Ουκρανία, είναι η Ευρώπη. Δεν χάνουν οι ΗΠΑ οικονομικά και γεωστρατηγικά. Δεν χάνει οικονομικά ούτε η Ρωσία, το ρούβλι έγινε ισχυρό νόμισμα. Ανοίγει και κλείνει τη στρόφιγγα του φυσικού αερίου. Η Ευρώπη είναι σε περιδίνιση και υπάρχει έλλειμμα ηγεσίας, ενόρασης, στρατηγικής. Βεβαίως και θα υποστηρίξουμε τον αμυνόμενο, όμως, από την άλλη πλευρά πρέπει να κάνουμε το παν για να μπει τέλος στον πόλεμο και να επαναξιολογούμε σε κάθε βήμα για τα μέτρα που έχουμε πάρει. Τα μέτρα που πήραμε ήταν ικανά να βάλουν δεύτερες σκέψεις στον Πούτιν ή εμείς πυροβολούμε τα πόδια μας; Θέλω να εκφράσω τον προβληματισμό μου για τις εξελίξεις. Η Ευρώπη και ο κόσμος αλλάζουν. Μακάρι ο πόλεμος να είναι όσο πιο σύντομος μπορεί να είναι, αν και δεν έχω αυτή την εκτίμηση. Μπαίνουμε σε έναν παρατεταμένο ψυχρό πόλεμο. Η ΕΕ πρέπει να αποκτήσει στρατηγική, στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ αλλά να υπερασπίζεται τα δικά της συμφέροντα. Έτσι κάνουν όλοι στην εξωτερική πολιτική, αλλιώς σύντομα η ΕΕ θα έχει υπαρξιακά προβλήματα», είπε ο κ. Τσίπρας σχετικά με τις εξελίξεις στον πόλεμο της Ουκρανίας και με το αν έχει αναθεωρήσει τη στάση του στο θέμα ο ΣΥΡΙΖΑ.

Σχετικά με το θέμα των 38 μεταναστών στον Έβρο και τη συγγνώμη που απαιτούν κυβερνητικά στελέχη για τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ, απάντησε «να ζητήσουμε συγγνώμη για την παρέμβασή μας σε ένα ανθρώπινο δράμα; Άσχετα που ανήκει αυτή η νησίδα, αυτό το δράμα οδήγησε στον θάνατο ένα κοριτσάκι επτά χρονών αν δεν κάνω λάθος. Θέλετε να ζητήσουμε συγγνώμη για ποιο λόγο; Επειδή ζητήσαμε να υπάρξει ανθρωπιστική προσέγγιση στο θέμα αυτό; Επειδή ζητήσαμε από την κυβέρνηση να σώσει τους ανθρώπους αν είναι σε ελληνικό έδαφος ή να διεθνοποιήσει το ζήτημα αν είναι σε τουρκικό έδαφος για να σωθούν; Είναι σαφές ότι αποτελεί υποχρέωση και δικαίωμα να προστατεύει κάθε χώρα τα σύνορά της, αλλά ταυτόχρονα να κινείται στα πλαίσια Διεθνούς Δικαίου και να τηρεί ανθρωπιστικούς όρους. Θα πρέπει άλλοι να δώσουν εξηγήσεις. Εμείς και στο θέμα της νησίδας και το πού ανήκει, καταθέσαμε μια ερώτηση. Θα θυμάστε ότι απέφυγα να τοποθετηθώ. Μίλησα μόνο για το δράμα ενός κοριτσιού, γιατί γνωρίζω ότι ήταν αδιευκρίνιστο, με τις αλλαγές στα νερά του Έβρου εμφανίζονται και φεύγουν νησίδες. Το κτηματολόγιο την είχε στο ελληνικό έδαφος, η γεωγραφική υπηρεσία στρατού όχι. Για αυτό ζητήσαμε διευκρινίσεις. Επαναλαμβάνω, πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί σε αυτά τα ζητήματα», είπε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Ερώτηση σχετικά με την επέκταση του φράκτη στον Έβρο και παλαιότερες θέσεις του ίδιου και του ΣΥΡΙΖΑ στο μεταναστευτικό. «Η επανάληψη μιας διαστρεβλωμένης διατύπωσης, διαμορφώνει διατύπωση. Είναι δυνατόν να μου λέτε ότι είπα εγώ πως δεν υπάρχουν σύνορα στη θάλασσα; Εν τη ρήμη του λόγου είπα πως δεν μπορείς να διακρίνεις σύνορα. Να δεις συρματοπλέγματα, φράκτες. Υποχρέωσή μας είναι ο συνδυασμός της υπεράσπισης της ασφάλειας και των συνόρων μας, αλλά και όσα το Διεθνές Δίκαιο προβλέπει για την ανθρώπινη ζωή», είπε ο κ. Τσίπρας και πρόσθεσε:

«Η κριτική απέναντι στο τείχος του Έβρου, δεν είναι επί του συμβολισμού αλλά επί της αποτελεσματικότητας. Όσα τείχη και να φτιάξεις, ο απελπισμένος άνθρωπος θα τα περάσει. Δεν μπορείς σε όλο το μήκος των συνόρων να έχεις τείχη. Προφανώς σε καίρια σημεία θα πρέπει να υπάρχει έλεγχος, τείχη και ό,τι χρειάζεται για την ασφάλεια των συνόρων. Αλλά πώς μπορείς να αποτρέψεις τους απελπισμένους; Χρειάζεται συνολικά αλλαγή της πολιτικής της ΕΕ. Δεν λύνεται το θέμα αν δεν υπάρχει συνεννόηση με την Τουρκία που έχει ανοικτή γραμμή με διακινητές. Η πολιτική της Ευρώπης φρούριο με την Ελλάδα δεσμοφύλακα δεν μπορεί να συνεχιστεί. Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα μου δίνετε την ευκαιρία να πω μια σκέψη. Εμείς έχουμε φτιάξει κάποιες τεράστιες δομές κράτησης, εγκλεισμού των μεταναστών. Την ίδια ώρα, όπου και να βρεθείτε στην ύπαιθρο και στα μεγάλα αστικά κέντρα, υπάρχει τεράστιο έλλειμμα εργατικών χωριών. Σε εργασίες που οι Έλληνες δεν επιθυμούν να εργαστούν. Αν εμείς θεωρούμε ότι δεν υπάρχει πρόβλημα να μην έχουμε άλλη αντιμετώπιση του μεταναστευτικού, και η Ευρώπη λέει «δεν περνάτε», εμείς να τους πούμε ότι έχετε δυο επιλογές αν έρθετε εδώ. Ή γυρνάτε πίσω, ή θα ενταχθείτε με τους όρους του ελληνικού κράτους. Που σημαίνει να μπείτε σε μια παραγωγική διαδικασία, να γεμίσει η ύπαιθρος εργάτες γης. Να μην κάθεστε για να πάρετε επιδόματα. Είναι ένα θέμα ταμπού που πρέπει να σπάσει. Έχει να κάνει και με το δημογραφικό. Είναι ένα πρόβλημα που δεν μπορείς να κρύψεις κάτω από το χαλί. Εξάλλου γνωρίζουμε ότι η μείωση των ροών οφείλεται στην πανδημία και τα lockdown. Οι ροές θα ανέβουν, πρέπει να έχουμε στρατηγική αντιμετώπισης».

Σχετική ερώτηση για χρήματα από το εξωτερικό προς κόμματα και πολιτικές οργανώσεις στην Ελλάδα, με τον κ. Τσίπρα να αναφέρει μεταξύ άλλων ότι «να κάνουμε μαζί την έρευνα και για την εποχή των διαδηλώσεων για τη συμφωνία των Πρεσπών. Τότε που ο κ. Μητσοτάκης έλεγε πως διαταράσσουμε τις σχέσεις με τη φίλη Ρωσία. Τώρα αντιστράφηκαν οι ρόλοι».

«Οι αλλαγές που έχουν γίνει στον ΣΥΡΙΖΑ όσο είναι στην αντιπολίτευση, είναι τέτοιες που κανένα άλλο κόμμα δεν έχει συναντήσει. Η διαδικασία του μετασχηματισμού ήταν πολύ βαθιά. Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι άλλο κόμμα. Με μια κεντρική επιτροπή πλήρως ανανεωμένη. Οι βουλευτές είναι αυτοί που εκλέχθηκαν το 2019. Δεν τους αλλάζει κανείς και δεν χρειάζεται, θα τους διπλασιάσουμε στις επόμενες εκλογές. Είναι ένα νέο κόμμα με 150.000 μέλη που ψήφισαν στο συνέδριο. Έχω ένα σημαντικό think tank δίπλα μου με μια τεχνοκρατική προσέγγιση στα προβλήματα, είμαστε το πρώτο κόμμα που θέσπισε το 50-50 στην ποσόστοση φύλου στα ψηφοδέλτιά του. Οι γυναίκες θα έχουν καθοριστικό ρόλο στα ψηφοδέλτια και στην κυβέρνηση όπως και τα πρόσωπα που θα τη συγκροτήσουν και θα σας εκπλήξουν. Θα είναι κυβέρνηση συνεργασίας αλλά θα παροτρύνουμε για επιλογές με γνώμονα την ανανέωση και πρόσωπα που θα εκφράζουν την κοινωνία κι όχι επαγγελματίες της πολιτικής», απάντησε ο Αλέξης Τσίπρας για τις κατηγορίες ότι ο ΣΥΡΙΖΑ προσπαθεί να επανεκλεγεί με τα ίδια πρόσωπα που κρίθηκαν το 2019.

«Φανταστείτε τι πιέσεις θα δεχόταν σήμερα η οποιαδήποτε κυβέρνηση για να μπει η γειτονική χώρα στο ΝΑΤΟ με την ονομασία «Μακεδονία». Φανταστείτε τι πιέσεις θα δεχόταν και ποιος θα μπορούσε να πει να αλλάξει η συνταγματική ονομασία της χώρας. Υπηρετήσαμε το εθνικό συμφέρον κατά τρόπο απόλυτο. Είναι και δεκάδες άλλα που δεν έχω τον χρόνο να απαντήσω», σχολίασε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ για τη Συμφωνία των Πρεσπών και για το γεγονός ότι στα Σκόπια έχει υλοποιηθεί μόλις ένα 20% όσων προβλέπει.

Σε ερώτηση για τη Δικαιοσύνη και πιθανές παρεμβάσεις του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Τσίπρας είπε μεταξύ άλλων: «Εμείς δεν θα παίξουμε στο γήπεδο των αντιπάλων. Κάνει λάθος όποιος νομίζει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα κάνει τα ίδια με τους αντιπάλους της για να την κερδίσει. Η ΝΔ έχει διπλασιάσει τους μετακλητούς, εμείς πρέπει να τους μειώσουμε. Η ΝΔ έχει διαμορφώσει ένα πλαίσιο στα ΜΜΕ αυστηρού ελέγχου, εμείς πρέπει να δημιουργήσουμε πλουραλισμό και απελευθέρωση ακόμα κι αν αυτό θα είναι στο πρόσκαιρο συμφέρον μας. Θα έχουμε μεγάλη και ισχυρή κριτική, έτσι γίνεται στις Δημοκρατίες. Στη Δικαιοσύνη στόχος μας είναι να ενισχύσουμε τη θεσμική λειτουργία. Να ενισχύσουμε τον ρόλο του δικαστή αλλά να βάλουμε και κανόνες διαφάνειας. Για να μην είναι οι δικαστές έρμαια της εκάστοτε εξουσίας, να μην τους δελεάζουν με θέσεις. Όπως έκανε η κυβέρνηση με όλους τους δικαστές της δίκης του κ. Παπαγγελόπουλου αντιπροέδρους. Αυτές οι χυδαίες παρεμβάσεις πρέπει να σταματήσουν. Οι ασυλίες, μια σειρά από ασυλίες από λοιμωξιολόγους μέχρι τραπεζικούς. Αυτό δεν είναι δικαιοσύνη. Υπάρχει ένα βαθύ αίσθημα αναξιοπιστίας στην ελληνική δικαιοσύνη. Αυτό δεν αποκαθίσταται με φαινόμενα Λιγνάδη. Ενισχύεται. Να βλέπει ο πολίτης ότι ο κολλητός της εξουσίας έχει άλλη αντιμετώπιση από έναν φτωχοδιάβολο που έκλεψε μια φραντζόλα ψωμί».

«Είναι απορίας άξιον πως τα λέει αυτά ο κ. Μητσοτάκης. Πήραμε ένα έργο τελματωμένο για χρόνια. Ήταν το πιο σύντομο ανέκδοτο στην πόλη. Μέσα σε τρία χρόνια ολοκληρώσαμε το 75% του έργου. Με σκοπό το 2020 να τεθεί σε λειτουργία με εξαίρεση τον σταθμό Βενιζέλου, για να μπορέσουμε να αναδείξουμε και τα αρχαία. Μπήκανε σε μια λογική η οποία εκ των πραγμάτων θα οδηγούσε σε μεγάλη καθυστέρηση. Κατανοώ ότι έχουν διαφορετική άποψη, αλλά δεν συμφωνώ καθόλου. Ακόμα κι αν δεχτεί κανείς τη διαφορετική προσέγγιση, αυτό θα οδηγούσε σε μια τρομακτική καθυστέρηση της ολοκλήρωσης του μετρό στη Θεσσαλονίκη. Το μετρό μετά από αυτή την απόφαση του κ. Μητσοτάκη και της κ. Μενδώνη δεν θα ολοκληρωθεί πριν το 2025. Να το γνωρίζετε αυτό», είπε σε ερώτηση για το μετρό της Θεσσαλονίκης ο κ. Τσίπρας.

Για την ανάγκη διπλασιασμού σε βάθος 4ετίας των δημοσίων δαπανών για τα ΑΕΙ και του διπλασιασμού των καθηγητών στα δημόσια πανεπιστήμια στη βάση των χθεσινών εξαγγελιών του μίλησε, μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, Αλέξης Τσίπρας. «Η λογική της κυβέρνησης είναι ότι όποιοι δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να σπουδάσουν, να γίνουν ψυκτικοί», σχολίασε και τόνισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει δομικά διαφορετική αντίληψη με εκείνη της ΝΔ για την παιδεία και το ρόλο του δημόσιου πανεπιστημίου.

«Είναι ένα πρόσωπο που δεν περνά απαρατήρητο στα πολιτικά πράγματα από όποια θέση κι αν κατέχει, είναι γνωστές οι πολιτικές και ιδεολογικές διαφωνίες που έχουμε. Και ως πολιτικός και ως επιστήμονας έχει ένα εκτόπισμα που είναι ιδιαίτερο σημαντικό, οφείλουμε να λαμβάνουμε υπόψη τις απόψεις που καταθέτει», είπε ο κ. Τσίπρας για τον Ευάγγελο Βενιζέλο, στο ερώτημα πώς κρίνει τη στάση του ίδιου, αλλά και του κ. Αλιβιζάτου, με αφορμή τις τοποθετήσεις τους για την υπόθεση των παρακολουθήσεων και αν θα τους αξιοποιούσε πολιτικά. Πρόσθεσε ότι οι θέσεις που έχει διατυπώσει ο κ. Βενιζέλος στις τελευταίες εξελίξεις είναι αυτές που θα περίμενε κανείς να ακούσει από κάθε δημοκρατικά σκεπτόμενο πολίτη ή επιστήμονα. Συνέχισε αναφέροντας ότι αυτό του πιστώνεται θετικά «αλλά δεν νομίζω ότι ο κ. Βενιζέλος διατύπωσε αυτές τις θέσεις διότι επιδιώκει να τις εξαργυρώσει σε κάποιο πολιτικό σχήμα». «Τουλάχιστον δεν θα είμαι εγώ εκείνος που θα τον αδικήσω με τέτοιο κατάφωρο τρόπο», πρόσθεσε, σχολιάζοντας ότι «το ίδιο θα πω και για τον κ. Αλιβιζάτο που πολλές φορές έχουμε διαφωνήσει με τις δημόσιες τοποθετήσεις του».

Αναφορικά με την τοπική αυτοδιοίκηση ο Αλέξης Τσίπρας ανέφερε ότι έχει μεγάλη αξία και αυτή διευρύνεται γιατί έχει πλέον να αντιμετωπίσει κρίσιμα ζητήματα των πολιτών. «Είναι κρίσιμη η στρατηγική που πορεύονται τα δημοτικά συμβούλια. Σεβόμαστε την αυτονομία των αυτοδιοικητικών παραγόντων. Είναι βέβαιο ότι θα προτάξουν πέρα από τις φιλοδοξίες και επιλογές που αφορούν πρόσωπα, θα προτάξουν και την ανάγκη ευρύτερων συμμαχιών ώστε να σπάσει η κυριαρχία της συντηρητικής παράταξης που έχει οδηγήσει την τοπική αυτοδιοίκηση να είναι ο φτωχός συγγενής. Και στην τοπική αυτοδιοίκηση, ανάγκη να υπάρξει και εκεί μια πολιτική αλλαγή».

«Μία από τις ουσιαστικές κριτικές που κάνουμε στην κυβέρνηση για τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης είναι ότι μεταφέρει τα χρήματα στο κέντρο και σε λίγους και όχι στην περιφέρεια και στους πολλούς», δήλωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ. «Χρειαζόμαστε ένα βιώσιμο και παραγωγικό μοντέλο. Δυστυχώς, οι περιφέρειες παραμένουν αποκλεισμένες από τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης», πρόσθεσε, στ;oχοι της περιφερειακής πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ είναι η ενίσχυση της τοπικότητας και η δημογραφική ανανέωση της υπαίθρου. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η Θράκη που αποτελεί επιτακτική ανάγκη να υπάρξει ισότιμο παραγωγικό μοντέλο το οποίο θα έρθει εάν στοχεύσουμε σε παραγωγικές επενδύσεις μακράς πνοής και η αξιοποίηση των πόρων του ταμείου ανάπτυξης. Δυστυχώς οι περιφέρειες είναι αποκλεισμένες, ορθώς έχουμε επισημάνει ανακατανομή αυτών των πόρων».

Σε ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ για το πόσο ανησυχεί από την άνοδο της ακροδεξιάς σε ευρωπαϊκές χώρες και αν ανησυχεί ότι κι εδώ μπορεί να ξανασηκώσει κεφάλι, ο κ. Τσίπρας είπε ότι δεν υπάρχει αμφιβολία ότι υπάρχει ανησυχία. Μιλώντας σε ευρωπαϊκό επίπεδο είπε ότι οι παράγοντες που θρέφουν το αυγό του φιδιού είναι οι αδιέξοδες πολιτικές, νεοφιλελεύθερες, που διευρύνουν τις ανισότητες και ταυτόχρονα η αδυναμία της ευρύτερης αριστεράς να δώσει απαντήσεις σε πολιτικό επίπεδο και να εκφράσει τις αγωνίες της μεγάλης κοινωνικής πλειοψηφίας. Μιλώντας εν συνεχεία για τη χώρα μας υποστήριξε πως αν στην Ελλάδα δεν υπήρχε το φαινόμενο ΣΥΡΙΖΑ η ακροδεξιά θα είχε πολύ μεγαλύτερη δυναμική όλη την περίοδο της κρίσης και σήμερα.

Αναφορικά με το ΕΣΥ ο Αλέξης Τσίπρας, ανέφερε «εμείς βγάλαμε τη χώρα από τα μνημόνια και κάναμε σημαντικά βήματα στην υγειά. Δεν υπήρχε δωρεάν περίθαλψη στις δημόσιες δομές. Πραγματοποιήσαμε Την στοιχειώδη προσπάθεια να ξαναστήσουμε στα πόδια του το ΕΣΥ, αυξήσαμε τις ΜΕΘ ενώ δεν είχαμε πανδημία αλλά αντιθέτως είχαμε μνημόνια, ταυτόχρονα οργανώσαμε το όραμα μας για την πρωτοβάθμια υγεία. Η κυβέρνηση δεν έδωσε τίποτα, μόνο έργα βιτρίνας, είμαστε η χώρα με τους περισσότερους θανάτους στην ΕΕ από τον κόβιντ, δεν έγινε παρέμβαση να δημιουργηθούν υποδομές παρόλο που περάσαμε αυτή την περιπέτεια, έχουν άλλη αντίληψη ότι η υγεία είναι εμπόρευμα. Εμείς επεξεργαστήκαμε και καταθέσαμε πρόγραμμα, ένα από τα βασικά προβλήματα του ΕΣΥ είναι ότι οι γιατροί μας φεύγουν στο εξωτερικό γιατί δεν έχουν προοπτική, ο μισθός τους είναι αστείος, αν αυτό δεν το αντιμετωπίσουμε δεν θα μπορέσουμε να καλύψουμε ελλείματα σε κρίσιμους τομείς. Αν δεν φτιάξουμε την πρωτοβάθμια υγειά θα έχουμε μεγαλύτερο βάρος στα δημοσιά νοσοκομεία. Ο σχεδιασμός αφορά γύρω στα 500 εκατ. σε ετήσια βάση αλλά και σημαντικούς πόρους για ενίσχυση υποδομών και προγραμμάτων».

«Το δίλημμα και το διακύβευα της κάλπης ξεπερνά πρόσωπα όταν η δημοκρατία κινδυνεύει, το δίλημμά στις επόμενες εκλογές είναι δημοκρατία η παρακράτος, αυτό είναι το δίλημμα», ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας και συνέχισε «αλλά αφού με προκαλεί ο κύριος Μητσοτάκης και θέλει να προσωποποιήσει το δίλλημα εγώ σηκώνω το "γάντι". Τον καλώ όποτε θέλει να μονομαχήσουμε ενώπιων του ελληνικού λαού χωρίς στημένες ομιλίες και στα πλαίσια ενός ανοικτού δημοκρατικού διαλόγου. Ο ίδιος το απέφυγε το 2019, το έβαλε στα πόδια, ελπίζω να μην το αποφύγει και τώρα, έχουμε κρίσιμα ζήτημα τα να κουβεντιάσουμε. Ο διάλογος σε μια δημοκρατία χρειάζεται είμαι πάντα ανοικτός».

Σχετικές ειδήσεις