ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αποτίμηση Τσίπρα στη ΔΕΘ: Δίλημμα εκλογών, προεκλογικές δεσμεύσεις και πρωθυπουργική εμφάνιση

Αποτίμηση Τσίπρα στη ΔΕΘ: Δίλημμα εκλογών, προεκλογικές δεσμεύσεις και πρωθυπουργική εμφάνιση
Ικανοποίηση στον ΣΥΡΙΖΑ για την εμφάνιση Τσίπρα στη ΔΕΘ.
ΑΠΕ-ΜΠΕ / ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΣΥΡΙΖΑ

Μεγάλη ικανοποίηση επικρατεί στην Κουμουνδούρου για την εμφάνιση του Αλέξη Τσίπρα, χθες το βράδυ, στο «Βελλίδειο» Συνεδριακό Κέντρο, στο πλαίσιο της επίσκεψης του στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, καθώς υποστηρίζουν ότι ο αρχηγός τους πέτυχε πλήρως τον στόχο του, που δεν ήταν άλλος παρά το να εμφανιστεί ως πρωθυπουργός σε αναμονή.

Το μεγάλο στοίχημα που είχαν βάλει στον ΣΥΡΙΖΑ ενόψει της παρουσίας του προέδρου του κόμματος τους στην 86η ΔΕΘ, ήταν να παρουσιάσουν ένα προεκλογικό πρόγραμμα το οποίο θα ήταν πάνω από όλα ρεαλιστικό, κοστολογημένο με βάση τις πραγματικές δυνατότητες της ελληνικής οικονομίας και που θα απαντούσε στις ανάγκες της εποχής, με έμφαση στην αντιμετώπιση της κρίσης.

Αυτό τον σκοπό εκτιμούν οι συνεργάτες του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι τον πέτυχαν στο απόλυτο. Όσο για τις φωνές που προέρχονται από το κυβερνητικό στρατόπεδο και τις παραφυάδες του, που υποστηρίζουν ότι δεν είναι ρεαλιστικές οι προτάσεις του κόμματος τους, απάντησε ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας.

«Και είμαι βέβαιος ότι πριν ακόμη κατέβω από αυτό το βήμα, οι γνωστοί προπαγανδιστές θα αρχίσουν πάλι το γνωστό: "αυτά δεν γίνονται". Μόνο που εδώ και μια τριετία έχουν γίνει τόσα ανήκουστα πράγματα στη χώρα, που δε τους πιστεύει κανείς», σημείωσε ο τέως πρωθυπουργός.

Το δίλημμα των εκλογών

Από εκεί και πέρα, ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ φρόντισε να θέσει στους πολίτες το δίλημμα των επόμενων εκλογών. Με απλά λόγια, ήθελε να δείξει ότι σε αυτές τις εκλογές δεν συγκρούονται μόνο τα δύο μεγάλα κόμματα, αλλά δύο διαφορετικοί κόσμοι.

«Δημοκρατία ή ολιγαρχία. Δημοκρατία ή οικογενειοκρατία. Δημοκρατία ή απολυταρχία. Κράτος ή παρακράτος. Οι υπηρέτες των συμφερόντων ή οι υπηρέτες της λαϊκής πλειοψηφίας; Μια Αγία οικογένεια ή μια προοδευτική συμμαχία;», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Επανέλαβε ότι η πολιτική αλλαγή μπορεί να γίνει πράξη μόνο με καθαρή νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές της Απλής Αναλογικής, μια νίκη «που θα ανοίξει το δρόμο, την επόμενη κιόλας μέρα, να συγκροτηθεί κυβέρνηση συνεργασίας των προοδευτικών δυνάμεων του τόπου».

Πρωθυπουργός σε αναμονή

Σχολιάζοντας την εμφάνιση του Κυριάκου Μητσοτάκη στη ΔΕΘ, την προηγούμενη εβδομάδα, από την Κουμουνδούρου μιλούσαν για «απερχόμενο πρωθυπουργό», εκτιμώντας πως ήταν η τελευταία του επίσκεψη στην Έκθεση με την ιδιότητα αυτή.

Αντίθετα, ισχυρίζονται ότι ο Αλέξης Τσίπρας παρουσιάστηκε ως εν αναμονή πρωθυπουργός, ως ο άνθρωπος που θα αναλάβει να βγάλει τη χώρα από ακόμα μια κρίση και να την οδηγήσει στο «ξέφωτο» με ασφάλεια.