ΕΛΛΑΔΑ

Λέκκας: Απομακρύνεται το ενδεχόμενο μεγαλύτερου σεισμού στη Μυτιλήνη

Λέκκας: Απομακρύνεται το ενδεχόμενο μεγαλύτερου σεισμού στη Μυτιλήνη
Σεισμό στη Μυτιλήνη
Eurokinissi / φωτογραφία αρχείου

Ο κρατικός μηχανισμός παραμένει σε επιφυλακή, ωστόσο οι σεισμολόγοι εμφανίζονται αισιόδοξοι. 

Συνεχίζεται η σεισμική ακολουθία στη Μυτιλήνη, με ήπιους μετασεισμούς, μετά τον κύριο σεισμό των 4,9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ.

Ο κρατικός μηχανισμός παραμένει σε επιφυλακή, ωστόσο εκτιμάται ότι δεν θα υπάρξει μεγαλύτερος σεισμός.

Εννέα σπίτια στην περιοχή του Μολύβου, σε σύνολο 46 που εμφάνισαν προβλήματα από τον σεισμό της 7ης Ιανουαρίου, χαρακτηρίστηκαν «κίτρινα» δηλαδή τέτοια που χρειάζονται επισκευή, την πρώτη ημέρα των αυτοψιών που πραγματοποιήθηκαν από κλιμάκια μηχανικών της ΚΤΥΠ και της ΔΑΕΦΚ.

Οι αυτοψίες των κλιμακίων της ΚΤΥΠ και της ΔΑΕΦΚ που βρίσκονται στο νησί από τη Δευτέρα, θα συνεχιστούν σήμερα, σε κτίσματα στα χωριά Λεπέτυμνος, Άργενος και Πελόπη, ενώ παράλληλα δύο συνεργεία των μηχανικών του Δήμου Δυτικής Λέσβου, συνεχίζουν τις δικές τους αυτοψίες σε κτίσματα και σε σχολικά και άλλα δημόσια κτήρια σε όλη την επικράτεια του Δήμου.

Σύμφωνα με τον καθηγητή Γεωλογίας και Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών, πρόεδρο του ΟΑΣΠ, Ευθύμιο Λέκκα, οι ειδικοί είναι αισιόδοξοι.

Μιλώντας στην ΕΡΤ, ο κ. Λέκκας δήλωσε: «Απομακρύνεται το ενδεχόμενο να έχουμε έναν μεγαλύτερο σεισμό, συνεπώς μπαίνουμε σε μια περίοδο ομαλότητας κατά τη διάρκεια της οποίας μπορούμε να αποτιμήσουμε τις επιπτώσεις στα κτήρια, οι οποίες είναι λίγες και στο οδικό δίκτυο με εκτεταμένες κατολισθήσεις.»

Παράλληλα, εμφανίστηκε καθησυχαστικός και για τους σεισμούς στην Κρήτη, καθώς όπως είπε, σημειώνονται στον θαλάσσιο χώρο και πίσω από το τόξο.

Σχετικά με τους σεισμούς στα δύο ρήγματα της Εύβοιας είπε ότι το φαινόμενο είναι σε αποδρομή και εκτίμησε ότι «είναι μικροί οι σεισμοί και λίγοι. Η σεισμική διέγερση στην Εύβοια είναι σε ύφεση».

Διαβάστε ακόμα:

Σεισμός Μυτιλήνη: Κλειστά και την Τρίτη τα σχολεία σε αρκετές περιοχές

Σεισμός τώρα βόρεια του Λασιθίου - Αισθητός στην ανατολική Κρήτη

Τσελέντης για σεισμούς στην Κρήτη: «Πλούσια μετασεισμική ακολουθία»