ΕΛΛΑΔΑ

Ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας μπορεί να προληφθεί

Ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας μπορεί να προληφθεί

Γράφει o Γεώργιος Μάριος Μακρής, Μαιευτήρας - Xειρουργός - Γυναικολόγος, Ειδικός Γυναικολόγος Ογκολόγος, Διευθυντής Γυναικολογικής Κλινικής, Ιατρικό Κέντρο Αθηνών.

Ο προληπτικός έλεγχος του καρκίνου του θήλεος γενετικού συστήματος είναι αποτελεσματικός, φτάνει να γίνεται τακτικά ο ετήσιος γυναικολογικός έλεγχος από νεαρή ηλικία. Συγκεκριμένα, ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας μπορεί να προληφθεί με τον εμβολιασμό όλων των νεαρών γυναικών, τη γυναικολογική εξέταση, το παπ τεστ και με την έγκαιρη θεραπεία των προκαρκινικών βλαβών .

Μετά τον πρώτο χρόνο της έναρξης της σεξουαλικής δραστηριότητας είναι απαραίτητο να γίνεται η πρώτη επίσκεψη στο γυναικολόγο για να υπάρχει η σχετική ενημέρωση για τους κανόνες υγιεινής της περιοχής και τους τρόπους πρόληψης της μετάδοσης των σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νοσημάτων και το συχνότερο εξ αυτών, τον ιό των ανθρωπίνων κονδυλωμάτων (HPV). Χωρίς την παρουσία του ιού είναι σχεδόν απίθανο μια γυναίκα να νοσήσει από καρκίνο του τραχήλου της μήτρας. Στις μη εμβολιασμένες γυναίκες δεν πρέπει να χάνεται η ευκαιρία της συζήτησης και ενημέρωσης για τα οφέλη του εμβολιασμού. Ιδανικό είναι να διεκπεραιώνεται ο πρώτος εμβολιασμός στο ίδιο ραντεβού για όσες κυρίες το επιθυμούν. Ακολούθως γίνεται η εξέταση και όταν χρειαστεί η λήψη επιχρίσματος από τον τράχηλο της μήτρας. Αυτό μπορεί να αναλυθεί με δύο τρόπους ή τον συνδυασμό αυτών. Κυτταρολογικά με το γνωστό παπ τεστ και την κυτταρολογία υγρής φάσης και μοριακά μέσω της ανίχνευσης του DNA ή mRNA και άλλους μοριακούς βιοδείκτες με στόχο την ανάδειξη της παρουσίας του ιού HPV.

Σε κάθε περίπτωση οι τρεις γραμμές άμυνας ενάντια στον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας (εμβόλιο, παπ τεστ, θεραπεία) και η μακρά πορεία της νόσου, που απαιτεί πολλά έτη μέχρι να γίνει από μια απλή λοίμωξη σε καρκίνο, δίνει τον απαραίτητο χρόνο στην κάθε γυναίκα να προασπιστεί την υγεία της. Φτάνει να επισκεφθεί τον γυναικολόγο.

Όταν υπάρχουν βλάβες μπορεί να γίνεται επί τόπου η δειγματοληψία αυτών ή να δρομολογείται άμεσα η θεραπεία τους σύμφωνα με τα πρωτόκολλα της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Γυναικολογικής Ογκολογίας ( ESGO).

POST_ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΤΡΑΧΗΛΟΥ

*Ο Διευθυντής της Γυναικολογικής Κλινικής του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών, Dr Μακρής Γιώργος- Μάριος είναι ο πρώτος διεθνώς πιστοποιημένος ειδικός γυναικολόγος Ογκολόγος από την Ευρωπαϊκή Εταιρεία Γυναικολογικής Ογκολογίας ( ESGO).