ΕΛΛΑΔΑ

Ρόδος: Τι λέει ο 40χρονος που κατηγορείται ότι δολοφόνησε τον πατέρα του - «Είναι πλεκτάνη»

Αστυνομία

Ρόδος: Για πλεκτάνη κάνει λόγο ο 40χρονος Βαγγέλης Κουλιανός που κατηγορείται ότι δολοφόνησε τον πατέρα του Γιώργο Καριώτη. 

Ποινική δίωξη για ανθρωποκτονία από πρόθεση σε ήρεμη ψυχική κατάσταση σε βάρος του 40χρονου Βαγγέλη Κουλιανού έχει ασκήσει η Εισαγγελέας Πλημμελειοδικών Ρόδου για τον φόνο του πατέρα του Γιώργου Καριώτη, τον περασμένο Ιούνιο στη Μεσαιωνική πόλη της Ρόδου.

Μιλώντας στο MEGA «μου ζήτησε κάποιο πριόνι να ζητήσω από τον πατέρα μου. Σήμερα με καλέσαν από την ασφάλεια το μεσημέρι, ήρθα κάτω και κατέβηκα μαζί με την αδερφή μου και μας έδωσαν κάποιο χαρτί. Λέει ότι εγώ έκανα το έγκλημα. Στις 14 Ιουνίου ξεκίνησε το μαρτύριό μου, με κατηγόρησαν ότι σκότωσα τον πατέρα μου.

Δεν τους άρεσαν αυτά που τους έλεγα. Για να σας δώσω μια εικόνα πως με κατηγορήσανε. 12 Ιουνίου και 14 που βρήκα τον πατέρα μου νεκρό με πιάνει η κάμερα. Στις 13 Ιουνίου δεν με πιάνει καθόλου η κάμερα. Ήταν ζωντανός. Είχα παρκάρει το μηχανάκι μου έξω στην αυλή. Μου έκανε νεύμα έλα μέσα, συζητήσαμε για χίλια δυο πράγματα.

Λένε ότι τα σχεδίασα όλα τόσο τέλεια. Εγώ έβγαινα στη Νικολούλη και έλεγα για το θέμα μου. Βρίσκομαι σε πλεκτάνη. Οι τρεις αστυνομικοί προσπαθούν να με μπλέξουν. Δεν έχουν κάτι χειροπιαστό, έχουν χάσει πολύτιμο χρόνο. Τους έδωσα στοιχεία δεν τα αξιοποίησαν. Τους έδωσα υποψίες που είχα στο μυαλό μου για κάποια άτομο».

Σοκ στην οικογένεια

Η ποινική δίωξη για τη δολοφονία Γιώργου Καριώτη από τον ίδιο του τον γιο προκάλεσε σοκ στην οικογένεια του, μάλιστα εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι ο φερόμενος ως δράστης το προηγούμενο διάστημα εξέφραζε την αγανάκτησή του στα κανάλια γιατί η αστυνομία αργεί να βρει τους δολοφόνους του πατέρα του.

Ο φερόμενος ως δράστης Βαγγέλης Κουλιανός ήταν αυτός που όπως είπε βρήκε δολοφονημένο τον πατέρα του και αναζητούσε μάλιστα τον δολοφόνοστην εκπομπή Φως στο Τούνελ που ερευνούσε την υπόθεση

Ο ίδιος ενημέρωσε την εκπομπή για τις εξελίξεις αποστέλλοντας μάλιστα το σχετικό δικαστικό έγγραφο με το οποίο του απαγορεύεται η έξοδος από τη χώρα μέχρι την απολογία του μετά τη δίωξη που του ασκήθηκε. Μιλώντας στο «Τούνελ», αρνήθηκε τις κατηγορίες κάνοντας λόγο για «πλεκτάνη» που έχει στηθεί σε βάρος του.

Ο Βαγγέλης, όπως και τα αδέλφια του, έχουν διαφορετικό επίθετο και πατρώνυμο κάτι που οι ίδιοι αποδίδουν σε νομικά μπερδέματα από τον πρώτο γάμο της μητέρας τους, Σεβαστής. Απ’ ότι λένε στην εκπομπή, είναι βιολογικά παιδιά του θύματος, του Γιώργου Καρυώτη.

Αν και αρχικά η αστυνομία είχε κάνει λόγο για μια εύκολη υπόθεση, οι μήνες περνούσαν χωρίς να υπάρχει πρόοδος, εξοργίζοντας τον γιο του θύματος.

«Δεν μπορώ να καταλάβω για ποιο λόγο η αστυνομία δεν έχει βρει ακόμα τον δολοφόνο του πατέρα μου. Έχουν περάσει τόσοι μήνες και είμαστε σε πολύ άσχημη ψυχολογική κατάσταση. Παρότι είναι μία εύκολη εξιχνίαση, όπως έλεγαν από την αρχή οι αστυνομικοί της Ασφάλειας Ρόδου, δεν έχουν βρει ακόμα τίποτα», ανέφερε τον περασμένο Νοέμβριο ο Κουλιανός στην εκπομπή της Αγγελικής Νικολούλη στο Mega.

Ο Καρυώτης έλεγε για τον πατέρα του ότι «ήταν φιλήσυχος άνθρωπος που δεν πείραζε ποτέ κανέναν». Εξήγησε ακόμη ότι μόνο μετά τη συνέντευξή του κινητοποιήθηκε η αστυνομία. «Αμφιβάλλω αν κάνουν σωστά τη δουλειά τους. Πιστεύω ότι χάθηκε πολύτιμος χρόνος», έλεγε. Εξέφρασε ακόμη τον φόβο του ότι ο δολοφόνος «μπορεί να είναι δίπλα μας και να μην το ξέρουμε» και πρόσθεσε ότι «δεν μπορώ να διανοηθώ ότι μπορεί να το έχει κάνει κάποιος από το συγγενικό περιβάλλον, όπως λένε. Νίπτω τα χείρας μου για ό,τι κι αν συμβεί από δω και πέρα…».

Αργότερα, τον Δεκέμβριο, κατήγγειλε ότι άγνωστοι έσπασαν στον τάφο του πατέρα του ένα διακοσμητικό που έφτιαξε ο ίδιος στη μνήμη του.

Γιατί τον κατηγορούν

Στο έγγραφο που έστειλε ο ίδιος στο Φως στο Τούνελ φέρεται να «μελέτησε, σχεδίασε και εκτέλεσε σε ήρεμη ψυχική κατάσταση διά στραγγαλισμού και με οικονομικό κίνητρο, τον πατέρα του. Στη συνέχεια επιχείρησε να συγκαλύψει την ενέργειά του με διάφορους τρόπους, φορώντας γάντια, σκηνοθετώντας ληστεία και προφασιζόμενος ενώπιον τρίτων ότι συνομιλούσε με τον πατέρα του ενώ αυτός ήταν ήδη νεκρός.

Φέρεται στη συνέχεια να επιχείρησε να χειραγωγήσει συγκεκριμένους μάρτυρες ώστε να μην καταθέσουν ή να αλλάξουν τις καταθέσεις τους σχετικά με στοιχεία που τον ενοχοποιούσαν».

Της εξέλιξης αυτής είχε προηγηθεί η υποβολή στην Εισαγγελία της σχετικής δικογραφίας από την Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Ρόδου, που έκανε τις έρευνες.

Το χρονικό της υπόθεσης

Την 14η Ιουνίου 2022 και περί ώρα 12:30′ ενημερώθηκε η Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Ρόδου από το Κέντρο Άμεσης Δράσης (100) για ανεύρεση νεκρού σε οικία που επί της οδού Ειρήνης στην Μεσαιωνική Πόλη.

Στην οικία βρέθηκε δεμένος πισθάγκωνα και με βρόγχο στο λαιμό, χωρίς εμφανή σημάδια κακοποίησης, σε θέση πρηνηδόν στο πάτωμα της οικίας του ο Γεώργιος Καριώτης του Χρήστου 75 ετών.

Φορούσε άσπρο παντελόνι, μπλε κοντομάνικη μπλούζα, άσπρο πουκάμισο και κάλτσες.

Το κεφάλι του θύματος ακουμπούσε «προσεγμένα» σε πετσέτα ποτισμένη με αίμα ενώ ήταν επιμελώς σκεπασμένος με κουβέρτα.

Το θύμα βρήκε ο γιός του Ευάγγελος που είπε ότι τον είχε επισκεφτεί την 13η Ιουνίου 2022 το μεσημέρι για μικρό χρονικό διάστημα μισής ώρας.

Από την έρευνα δεν βρέθηκε το πορτοφόλι του 75χρονου που σύμφωνα με τις μαρτυρίες των συγγενών έφερε πάντα μαζί του.

Οι αστυνομικοί ερεύνησαν βιντεοληπτικό υλικό από καταστήματα και οικίες πέριξ του σημείου και από το σύνολο των πυλών εισόδου της Μεσαιωνικής Πόλης Ρόδου.

Την 16η Ιουνίου 2022 βρέθηκε στον περιβάλλοντα χώρο της οικίας το πορτοφόλι του θύματος.

Από τις καταθέσεις που ελήφθησαν και την έρευνα που έγινε προέκυψε ότι το θύμα ήταν παντρεμένος με την Σεβαστή Καψαλάκη του Ευαγγέλου και είχαν χωρίσει από το έτος 1997.

Από τον γάμο τους είχαν αποκτήσει τρία παιδία. Τον Ευάγγελο, τον Οδυσσέα και την Αικατερίνη Κουλιανού. Δεν έφεραν το επώνυμο του πατέρα τους, καθότι ή μητέρα τους δεν είχε χωρίσει νομότυπα από τον πρώην σύζυγο της.

Το θύμα διέμενε μόνο του, σε οικία που μίσθωνε από της Αρχαιολογία, ήταν φιλήσυχο άτομο, δεν είχε αντιπαραθέσεις με τους γείτονες αλλά ούτε και φιλικές σχέσεις. Επίσης, χρησιμοποιούσε για τις μετακινήσεις του μια δίκυκλη μοτοσικλέτα, μάρκας «PIAGGIO», μοντέλο «VESPA» χρώματος καφέ με ανοιχτόχρωμη σέλα.

Οι μετακινήσεις του ήταν περιορισμένες και μετέβαινε για αγορές στο μίνι μάρκετ που βρίσκεται πλησίον της εκκλησίας του Αγίου Δημητρίου.

Το θύμα δεν είχε ιδιαίτερα περιουσιακά στοιχεία και ζούσε με τη σύνταξη του ως λιμενεργάτης.

Επιπλέον, συνήθιζε να μην ασφαλίζει (κλειδώνει) τις πόρτες της οικίας του. Σύμφωνα με μαρτυρίες κανείς δεν αντιλήφθηκε το παραμικρό, δεν άκουσε φασαρία ή διαπληκτισμό ενώ σε συνδυασμό με την Ιατροδικαστική Έκθεση που αναφέρει ότι ο θάνατος του ήταν τουλάχιστον 12 ωρών δε δύναται να εξακριβωθεί ο ακριβής χρόνος θανάτου του.

Οι αστυνομικοί αξιολόγησαν τα ακόλουθα στοιχεία:

– Το θύμα κατά την ανεύρεση του ήταν περιποιημένο (πανί στο προσκεφάλι για να μην ακουμπάει στο πάτωμα και σκεπασμένο με κουβέρτα),

– Η πόρτα της οικίας ενώ πάντα ήταν κλειστή πλην όμως ανασφάλιστη ήταν ορθάνοιχτη και στερεωμένη με ξύλο,

– Ουδείς από τους περίοικους άκουσε ή αντιλήφθηκε φασαρία ή διαπληκτισμό,

– Η θέση και ο τρόπος που βρέθηκε το θύμα είναι εμφανώς σκηνοθετημένη καθώς τα χέρια του θύματος είναι πρόχειρα δεμένα με κορδόνι από αρβύλα και ο βρόχος στο λαιμό του ήταν περασμένος 3 με 4 φορές, ενώ δεν αφαιρέθηκε πουγκί με χρήματα που κατείχε πάνω του και ο χώρος δεν ήταν αναστατωμένος ούτε πρόσφατα καθαρισμένος, μαρτυράει ότι το άτομο που διέπραξε την ανθρωποκτονία και σκηνοθέτησε την ληστεία τείνει να είναι γνωστό προς αυτόν πρόσωπο.

Ελήφθησαν καταθέσεις από τα παιδιά του θύματος, τον γαμπρό του και την σύζυγο του ενώ έγινε άρση του απορρήτου τηλεφωνικών συνδιαλέξεων ως και τραπεζικών λογαριασμών και κινήσεων και οι αστυνομικοί κατέληξαν στα ακόλουθα:

Ο 40χρονος γιός του θύματος ήταν το τελευταίο άτομο που τον είδε ζωντανό και το πρώτο που το ανηύρε.

Αν και καθ’ όλη την προανάκριση ανέφερε ότι την 13η Ιουνίου 2022 συναντήθηκε μαζί του για χρονικό διάστημα 20 – 30 λεπτών σύμφωνα με την ανάλυση δεδομένων κινητής τηλεφωνίας παρέμεινε για χρονικό διάστημα τουλάχιστον 3 ωρών, πράγμα που παραδέχτηκε μόνο και όταν ενημερώθηκε για το ως άνω εύρημα,

Ο 40χρονος φαίνεται στην ανάλυση του βιντεοληπτικού υλικού τόσο στις 12 Ιουνίου 2022 όσο και στις 14 Ιουνίου 2022 να εισέρχεται – εξέρχεται από πύλη του Αγίου Ιωάννη στη Μεσαιωνική πόλη της Ρόδου όπως και ο ίδιος αναφέρει, την επίμαχη ημέρα (13/06/2022) δεν εμφανίζεται,

Τμήμα δακτυλικού αποτυπώματος του κατηγορούμενου βρέθηκε στην επιφάνεια ξύλινου τμήματος στο κάτω μέρος του κρεβατιού- ποδαρικό (δίπλα από το θύμα), το οποίο δε δικαιολογείται από επισκέπτη στην οικία.

Ο κατηγορούμενος το εξήγησε λέγοντας ότι σε προγενέστερο χρόνο είχε βοηθήσει τον πατέρα του να καθαρίσει το σπίτι, πράγμα που έρχεται σε αντιδιαστολή με την εικόνα της σκηνής του εγκλήματος που δείχνει ένα σπίτι που έχει μεγάλο χρονικό διάστημα να καθαριστεί ή τακτοποιηθεί.

Ο κατηγορούμενος κατά την παραμονή του στην οικία του θύματος αναφέρει ότι ο πατέρας του ήταν στο κρεβάτι του φορώντας πιτζάμες ενώ βρέθηκε φορώντας ρούχα τα οποία είναι ίδια με αυτά που φαίνεται από το βιντεοληπτικό υλικό να φοράει στις 12 Ιουνίου 2022. Η 12η Ιουνίου 2022 είναι η τελευταία φορά που το θύμα εξακριβώθηκε ότι είναι εν ζωή.

Ο ανωτέρω κατηγορούμενος στις 14 Ιουνίου 2022 κι ενώ βρίσκεται στην εργασία του προσποιείται ενώπιων των συναδέλφων του ότι έχει τηλεφωνική επικοινωνία με τον πατέρα του πράγμα αδύνατο καθώς σύμφωνα με το αποτέλεσμα της Ιατροδικαστικής Έκθεσης το θύμα είχε αποβιώσει.

Ο ίδιος φέρεται παραπέρα να προσπάθησε να χειραγωγήσει τουλάχιστον δύο συναδέλφους του να αλλάξουν τις αρχικές τους καταθέσεις όπως και επιβεβαιώνεται από την έκθεση απομαγνητοφώνησης καθώς αντιλήφθηκε ότι η αρχική του σκέψη να προσποιηθεί ότι η επικοινωνία με τον πατέρα του θα στραφεί εναντίον του.

Το ίδιο προσπάθησε να κάνει και με ακόμη έναν μάρτυρα που όπως παραδέχτηκε στην τηλεοπτική εκπομπή «ΦΩΣ ΣΤΟ ΤΟΥΝΕΛ» του απέστειλε προσωπικό μήνυμα προκειμένου να συναντηθούν.

Εξεταζόμενος όπως αναφέρουν οι αστυνομικοί της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Ρόδου αρνήθηκε τις κατηγορίες ενώ συνέχισε να δίνει αόριστες απαντήσεις και υποθετικά σενάρια μη μπορώντας να απαντήσει κατά ουσία στις ερωτήσεις που του τέθηκαν ενώ έδινε συγκεχυμένες απαντήσεις τις οποίες συνεχώς άλλαζε προκειμένου αποφύγει με κάθε τρόπο την εμπλοκή του στην ανθρωποκτονία του πατέρα του.

Κατά τη διάρκεια όλων των εξετάσεων του ήταν εμφανώς ψυχολογικά φορτισμένος ενώ η εν γένει στάση του και συμπεριφορά του δείχνουν άτομο με στοιχεία ενοχής.

Επιπροσθέτως, σε οποιαδήποτε προσαγωγή – κλήση – εξέταση του δε διαμαρτυρήθηκε παρά μόνο προσπαθούσε να απενεχοποιήσει τον εαυτό του προβάλλοντας μας υποθετικά σενάρια για την εμπλοκή άγνωστων δραστών χωρίς να τεκμηριώνει τις σκέψεις του.

Το βράδυ της 25ης Νοεμβρίου 2022, στην εκπομπή «Φως στο Τούνελ» με την Αγγελική Νικολούλη, ο 40χρονος κατήγγειλε τη μεγάλη καθυστέρηση των ερευνών από πλευράς των Αρχών.

«Έξι μήνες και ακόμα δεν έχουμε κάποιο νέο. Βρισκόμαστε στο σκοτάδι. Όποτε ρωτάω την αστυνομία για την εξέλιξη της έρευνας, με αγνοούν. Θέλουμε να καθαρίσει το όνομά μας γιατί κατηγορούν εμένα και τον αδελφό μου…», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Μέσω της εκπομπής, απηύθυνε έκκληση ακόμα και στον αρμόδιο υπουργό για να επισπευθούν οι έρευνες και να δικαιωθεί η μνήμη του.