Κουσούλης: Τα Τέμπη θα κυριαρχήσουν στην επικείμενη εκλογική αναμέτρηση

«Το γεγονός είναι μεγάλο. Ο κραδασμός και ο κλονισμός που προκαλεί είναι τόσο ισχυρός που στην πραγματικότητα ανακεφαλαιώνει την εικόνα της εξουσίας στη χώρα», αναφέρει ο πολιτικός επιστήμονας Λευτέρης Κουσούλης
Κουσούλης: Τα Τέμπη θα κυριαρχήσουν στην επικείμενη εκλογική αναμέτρηση
Eurokinissi
3'

«Το σώμα της κυβέρνησης έχει πλέον υποστεί ένα βαθύ τραύμα και η εικόνα της έχει υποστεί ένα κλονισμό. Ακόμη και η εικόνα του επιτελικού κράτους που τόσο πολύ είχε αυτοδιαφημιστεί, δέχθηκε έναν κλονισμό» ήταν η άποψη που εξέφρασε μιλώντας στην ΕΡΤ, ο πολιτικός επιστήμονας Λευτέρης Κουσούλης.

«Η κριτική που θα ασκηθεί στην επόμενη εκλογική αναμέτρηση κυρίως θα στρέφεται εναντίον της εξουσίας και όχι της κυβέρνησης που αυτή τη στιγμή βρίσκεται στη διακυβέρνηση. Αυτό θα συνέβαινε με οποιαδήποτε κυβέρνηση» συνέχισε ο κ. Κουσούλης. «Το γεγονός είναι τόσο μεγάλο» προσέθεσε, «ο κραδασμός και ο κλονισμός που προκαλεί είναι τόσο ισχυρός που στην πραγματικότητα ανακεφαλαιώνει την εικόνα της εξουσίας στη χώρα και θα στραφεί φυσικά εναντίον της παρούσας κυβέρνησης, αφού αυτή είναι σήμερα η κυβέρνηση».

Αυτό που δεν πρέπει να ξεχνάμε, τόνισε, είναι ότι σε παρόμοιες στιγμές είναι ότι κινείται ένας μηχανισμός απόρριψης, που παρατηρείται πάρα πολύ έντονα στους νέους και ένας μηχανισμός άρνησης συνολικά των πραγμάτων που κυρίως εντοπίζεται και πάλι στους νέους. «Αυτό οπωσδήποτε θα έχει αποτέλεσμα στην κάλπη, δηλαδή θα καταγραφεί στις εκλογές. Το πώς θα διαμορφωθεί ο συσχετισμός των δυνάμεων και αν ο τελικός στόχος της κυβερνητικής παράταξης, όπως μέχρι τώρα είχε διακηρυχθεί, δηλαδή η επιδίωξη της αυτοδυναμίας στον δεύτερο γύρο των εκλογών, στις επαναληπτικές εκλογές, γι’ αυτό είναι πάρα πολύ πρόωρο να μιλήσουμε και πάντως καθίσταται όλο και περισσότερο δύσκολο» εκτίμησε ο κ. Κουσούλης.

Τα Τέμπη τέμνουν το χρόνο, στην πραγματικότητα, σημείωσε, «πρέπει να μιλάμε “πριν από τα Τέμπη” και “μετά τα Τέμπη”. Eξωτερικά η κατάσταση θα παραμένει περίπου όπως τη γνωρίζαμε. Κάτω όμως από την επιφάνεια και την πρόσοψη συντελείται μια αναμόχλευση της ατομικής και κοινωνικής εμπειρίας όλων των τελευταίων ετών. Και με την έννοια αυτή η πραγματικότητα και η ανάγνωση της πραγματικότητας έχει ήδη αλλάξει. Είμαστε δηλαδή σε έναν νέο πολιτικό κύκλο, με την ευρύτερη έννοια, στον οποίο και οι πολιτικές δυνάμεις και οι πολίτες υποχρεωτικά καλούνται να σταθούν με νέο τρόπο. Με την έννοια αυτή, μια μεταβολή συντελείται» ανέφερε ο κ. Κουσούλης.

Το θέμα αυτό θα κυριαρχήσει καθώς θα πάμε προς την εκλογική αναμέτρηση που υποχρεωτικά θα γίνει σε λίγο καιρό, καθώς λήγει η θητεία της παρούσας κυβέρνησης, σύμφωνα με την εκτίμηση του κ. Κουσούλη και αυτό που θα παρατηρήσουμε, υποστήριξε, είναι ότι η τραγωδία στα Τέμπη θα επικαλύψει όλη την αναμέτρηση.

«Όλη την σύγκρουση θα την επικαλύψει με αρνητικό τρόπο, με τραγικό τρόπο, το γεγονός στα Τέμπη. Βέβαια, στο υπόστρωμα θα υπάρχουν όλα τα θέματα της καθημερινής ζωής, οικονομία, λειτουργία του κράτους, καθημερινή ζωή των Ελλήνων, αλλά πάνω από όλα αυτά, θα είναι το τραγικό γεγονός στα Τέμπη και σε αυτό που το γεγονός θα παραπέμπει. Δηλαδή σε ένα κράτος το οποίο δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις θεμελιώδεις υποχρεώσεις του. Συνεπώς, μας καλεί να τα δούμε όλα από την αρχή ως προς την κρατική λειτουργία» ανέφερε καταλήγοντας ο κ. Κουσούλης.

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή