ΕΛΛΑΔΑ

Κούγιας για Τέμπη: «Οι συγγενείς δεν ενδιαφέρονται για τις αποζημιώσεις του κράτους»

Κούγιας για Τέμπη: «Οι συγγενείς δεν ενδιαφέρονται για τις αποζημιώσεις του κράτους»

Σε πρωινή εκπομπή του ANT1 μίλησε ο γνωστός ποινικολόγος Αλέξης Κούγιας για το δυστύχημα στα Τέμπη.

Ο Αλέξης Κούγιας που έχει αναλάβει τη νομική υπεράσπιση αρκετών οικογενειών θυμάτων.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση της δημοσιογράφου για τον αν θα υπάρξει τελικά δικαιοσύνη για τα θύματα και τις οικογένειές τους καθώς η πείρα του παρελθόντας έχει δείξει ότι σε τόσο μεγάλες υποθέσεις τελικά δεν αποδίδεται Δικαιοσύνη έτσι όπως περιμέναμε, ο κ. Κούγιας ανέφερε:

«Η ανευθυνότητα του πολιτικού συστήματος, διαχρονικά, γιατί μιλάμε για υποθέσεις 20ετίας και πλέον, όταν υπάρχει έντονη δημοσιότητα και όταν αρχίζει και γίνεται μία πολιτική συζήτηση και δυστυχώς το πολιτικό προσωπικό της χώρας αναζητά, ειδικά παραμονές εκλογών, να γοητεύσει την κοινωνία τα επικοινωνιακά επιτελεία των κομμάτων επικεντρώνουν το ενδιαφέρον στην υπόθεση αυτή και το ίδιο συμπαρασύρουν και τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης. Αυτό το βλέπουμε διαχρονικά. Σε εκείνο το χρονικό διάστημα υπάρχουν κινήσεις της Δικαιοσύνης οι οποίες πολλές φορές είναι εντυπωσιακές αλλά ακολούθως όταν πραγματικά θα πρέπει οι ανακριτές να εισέλθουν στην ουσία της υποθέσεων και να αποδώσουν ευθύνες τάχιστα γιατί αυτό απαιτεί η σωστή απονομή της Δικαιοσύνης, εκεί βλέπουμε ότι τα θέματα αυτά χάνονται διαχρονικά».

Συνεχίζοντας ανέφερε ωστόσο ότι η διαδικασία δεν τρέχει και εξήγησε τους λόγους γιατί συμβαίνει αυτό αλλά και γιατί αυτό είναι χρονοβόρο.

Όπως ανέφερε, ένας εφέτης - ανακριτής, μία αναπληρώτρια και τρεις γραμματείς έχουν πλέον στα χέρια τους την υπόθεση του σιδηροδρομικού δυστυχήματος, την ώρα που αναμένεται να κληθούν σε απολογίες οι δύο σταθμάρχες και ο επιθεωρητής του ΟΣΕ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στην ογκωδέστατη δικογραφία περιλαμβάνονται στοιχεία που βάζουν στο κάδρο των υπευθύνων και άλλα πρόσωπα και θεωρείται βέβαιο ότι θα ασκηθούν νέες ποινικές διώξεις, ενώ παράλληλα έκανε λόγο και για ευθύνες φυσικών και πολιτικών προσώπων.

Στο δικαστικό μέγαρο της Λάρισας, πάντως, καθημερινά προσέρχονται δικηγόροι προκειμένου να δηλώσουν παράσταση προς υποστήριξη της κατηγορίας για λογαριασμό τραυματιών και συγγενών θυμάτων.

Δείτε το βίντεο του Ant1:

Στο μεταξύ, υπενθυμίζεται ότι ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ισίδωρος Ντογιάκος ζήτησε από τη νέα διοίκηση του ΟΣΕ τους φακέλους όλων των σιδηροδρομικών δυστυχημάτων της τελευταίας 15ετίας.

Στην έγγραφη εισαγγελική παραγγελία αναφέρεται πως ο ΟΣΕ υποχρεούται να ενημερώσει την εισαγγελική αρχή, πόσα θανατηφόρα σιδηροδρομικά δυστυχήματα έγιναν τα τελευταία 15 χρόνια και με πόσα θύματα, σε ποια σημεία του σιδηροδρομικού δικτύου συνέβησαν και τι έγινε με την αναζήτηση ποινικών ευθυνών για τους υπαίτιους.

Σύμφωνα με πληροφορίες η αποστολή των στοιχείων αυτών ζητήθηκε, προκειμένου να διαπιστωθεί εάν υπήρξε ορθός καταλογισμός ευθυνών και έως ποιου σημείου είχαν προχωρήσει οι έρευνες και εάν χρειάζεται οι σχετικές δικογραφίες να επαναξιολογηθούν.

Ήδη, ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου την προηγούμενη εβδομάδα είχε ζητήσει το φάκελο για το σιδηροδρομικό δυστύχημα στο Άδενδρο Θεσσαλονίκης που σημειώθηκε το 2017 για να διαπιστώσει εάν είχαν ερευνηθεί από τότε καταγγελίες σχετικά με την κατάσταση του δικτύου του ΟΣΕ.

Διαβάστε επίσης:

Τέμπη: «Συγγνώμη που έζησα» - Συγκλονίζει διασωθείσα του μοιραίου τρένου

Τέμπη: Η μάστιγα του ΟΣΕ – Ποιοι λυμαίνονται τον οργανισμό, τα σοβαρά προβλήματα

Συναγερμός στην Πατρών - Κορίνθου: Φωτιά σε φορτηγό μετά από τροχαίο