ΕΛΛΑΔΑ

Τέμπη: Πώς έγινε η έκρηξη μετά τη μοιραία σύγκρουση των τρένων

Τέμπη: Πώς έγινε η έκρηξη μετά τη μοιραία σύγκρουση των τρένων

Τι προκάλεσε την έκρηξη «μανιτάρι» - Αυτοψία των πραγματογνωμόνων στο αμαξοστάσιο όπου φυλάσσονται τα συντρίμμια των δύο τρένων της τραγωδίας στα Τέμπη

Στο αμαξοστάσιο βρίσκονται τα συντρίμμια των δύο αμαξοστοιχιών που συγκρούστηκαν στα Τέμπη, όπου ειδικοί πραγματογνόμωνες τα εξετάζουν ώστε να διαπιστώσουν τι συνέβη και να δώσουν απαντήσεις.

Ερευνητές τους Χημείου του Κράτους, καθώς και πραγματογνόμωνες της Πυροσβεστικής αλλά και ιδιώτες τους οποίους έχουν ορίσει οικογένειες των θυμάτων πραγματοποιούν αυτοψία στο σημείο, σύμφωνα με ρεπορτάζ της εκπομπής TLIVE του Alpha.

Ελέγχουν εξονυχιστικά τα συντρίμμια, εστιάζοντας στις τρεις μηχανές, τη μία του επιβατικού τρένου και τις 2 της εμπορικής αμαξοστοιχίας, καθώς εκεί πιστεύουν πως κρύβονται όλες οι απαντήσεις.

Μία πρώτη εκτίμηση είναι ότι με τη μετωπική σύγκρουση προκλήθηκε η αύξηση της θερμοκρασίας πάνω από το όριο ανάφλεξης έσπασε το δοχείου λαδιού, που περιέχει περίπου 2.500 τόνους, και στη συγκεκριμένη περίπτωση συνολικά 7.500 τόνου, και ήταν και η αιτία της τεράστια έκρηξης με τη μορφή μανιταριού αμέσως μετά τη σύγκρουση.

Όπως αναλύθηκε, η αμαξοστοιχία παίρνει ρεύμα από εναέρια καλώδια συνολικού φορτίου 25.000 βολτ. Ωστόσο επειδή η ο κινητήρας δεν απαιτεί τόσα, υπάρχουν κάτω από τα τρένα τεράστιοι μετασχηματιστές με μεγάλες ποσότητες λαδιού το οποίο χρησιμεύει ώς ψυκτικό ώστε να τον κρατάει «δροσερό».

Με τη σύγκρουση, οι μετασχηματιστές διαλύθηκαν, τα λάδια χύθηκαν και λόγω της θερμοκρασίας απελευθέρωσαν θερμές αέριες μάζες, οι οποίες αναφλέγησαν εξαιτίας των σπινθήρων από τα γυμνά πλέον καλώδια, προκαλώντας την τεράστια έκρηξη.

Σχετικές ειδήσεις